.
В цей день всі чоловіки, незалежно від віку і статку, сердечно поздоровляють своїх рідних, коханих та просто знайомих жінок. Символічно, що жіноче св'ято приходиться на початок Весни. Ще все навкруги сіре та не привабливе, але вже появились першоцвіти, дні стали довшими, холодне повітря поступово витісняється теплим сонцем. Все більше і більше, хочеться бути на свіжому повітрі. Природа оживає...
Останні 10 років життя, в цей день, я просинаюсь, як тільки починає світати, та їду на квітковий ринок.
В цей ранішний час, тисячі чоловіків, приїзджають сюди, купувати весняні квіти. Особливостю цього ранку є те, що чоловіки стають одночасно схожими між собою. Всіх їх об'єднує одне бажання - вибрати самі кращі квіти. Тихий гамір продавців і покупців, заклопотані погляди - а що краще вибрати, задоволені посмішки - коли вже букети в руках...

Всі весняні квіти для наших жінок.

З св'ятом вас дорогі наші жінки !

Хай у вашому житті буде тільки радість, щастя і мирне небо !

П.Л. Мойсол
08.03.2023
За скільки можна купити квартиру в Одесі

Ринок нерухомості в Одесі, як і в інших містах, відчув масштабний спад на початку вторгнення росії. Продаж та оренда буквально завмерли. Але потім знову квартири почали і купувати, і орендувати.
Про це пише РБК-Україна.
Які квартири купують найчастіше
Минулого року операцій на ринку було дуже мало, особливо на початку року. Через низький попит ціни почали падати. На сайтах оголошень пропозицій було багато, але житлом мало хто цікавився.
Через низький попит ціни впали приблизно на 20%. Але трохи згодом квартири почали купувати частіше.
Приблизно з літа інтерес до житла у одеситів потроху відроджувався, каже ріелтор Юрій Внученко з Одеси. Найходовіші — однокімнатні квартири. Їх купують найчастіше.
Скільки коштують квартири в Одесі
Якщо в інших містах України вартість житла в районах відрізняється не кардинально, то в Одесі локація відіграє велику роль. Квартира біля моря або недалеко від нього та у віддаленому районі з таким же метражем та ремонтом може коштувати зовсім по-різному.
З цінами все дуже індивідуально та залежить від планування, суміжні кімнати чи ні, на вулицю виходять вікна чи у двір.

У Києві дешевшають квартири: скільки коштує «квадрат» на вторинці
«Попит зосереджений у межах цін від 40 до 50 тисяч. На квартири, які коштують 100-200 тисяч, покупців менше у десятки разів. Серед покупців є люди з Херсона, Харкова. Але я не думаю, що їх більше ніж 20%. Усе-таки переселенці не завжди виїжджають з грошима, і далеко не завжди вони мають можливість купити житло. Плюс — багато хто хоче повернутися назад», — додає ріелтор.
Ціни у новобудовах Одеси під час війни не знижуються. Будматеріали подорожчали, і забудовникам стало невигідно завершувати будівництво.
«Раніше в новобудовах якісь акції та знижки були, але зараз якогось масштабного зниження цін я не бачу. Окрім подорожчання будматеріалів, є ще дефіцит кадрів, адже багато хто зараз на війні. Деякі будівельні компанії закрилися. Таких, які продовжують будівництво, мало. Багато хто переніс терміни здачі будинків в експлуатацію, темпи в рази зменшили», — розповідає Юрій Внученко.
Часто вже при продажі квартири покупцям все ж таки пропонують великі знижки. Особливо на «вторинці».
Орієнтовна вартість однокімнатних квартир в Одесі по районах:
Черемушки — від 24 тисяч доларів;
Приморський — від 27 тисяч доларів (середня ціна зазвичай вища і може досягати понад 150 тисяч);
Київський — від 25-27 тисяч (у продажу є окремі кімнати по 12 тисяч);
Суворовський — від 24 тисяч;
Малиновський — від 22 тисяч;
Середній фонтан — від 30 тисяч;
Молдаванка — від 16 тисяч залежно від статку;
Великий фонтан — від 32 до 90 тисяч і більше (район знаходиться у курортній зоні біля моря);
Дмитрівка (теж центр, район поряд з Великим фонтаном) — від 27 тисяч за смарт-квартиру в новобудові з ремонтом до 60 тисяч за житло в новобудові комфорт-класу;
Пересип — від 20 тисяч за смарт-квартиру з ремонтом у новобудові та від 15 тисяч за квартиру на вторинному ринку;
Чубаївка — від 30-32 тисяч;
Сахалінчик — від 27 тисяч.
Місце для вашої реклами

В Одесі всі чекають, коли закінчиться війна, і місто знову наповниться туристами, а всі галузі будуть працювати активніше.

Підготував Мойсол П
26.02.2023
Суспільство все бачить…
Продюсер - Олена Мозгова жорстко пройшлася по українських зірках, що хваляться в соціальній мережі своїми орденами та грамотами, за допомогу Армії. На думку продюсера, не потрібно артистам виставляти це на публіку.
- «Коли я бачу, як шоу-біз викладає свої грамоти, медалі і ордени за допомогу Армії, за вагомий внесок, за самовіддану працю... Фу... Вас самих від себе не нудить, орденоносці-грамотоностці? Народні, заслужені, простуджені? Навіщо вам це все? Навіщо ви це публікуєте? Вам не соромно за свої "значні" заслуги? Совок головного мозку...", - написала у Facebook Мозгова.
До цього хочеться добавити і інших персонажів, які ще вчора були «регіоналами», «опзжешниками», або їх сторониками, а сьогодні раптом стали «заслуженими волонтерами» та красуються отриманими грамотами та іншими відзнаками за свій вклад на допомогу.
Так і хочеться сказати, що якби ви, та такі як ви, не підтримували раніше протиукраінську позицію, то ніякої Війни в Україні не було.
Виставляння своїх «сомнительных» нагород, тільки підтверджує, що такі «волонтери» намагаються будь за що, поховати свої дії в минулому, для того щоб після Перемоги, -знову «вилізти», і якось дістатись до влади.
Впевнений що таку позицію займає переважна кількість миколаївців.
Ми пам’ятаємо таких «персонажів» в минулому, бачимо як поводять себе зараз і тому такі «герої», не будуть в подальшому мати політичних перспектив місцевого рівня.
Слава Україні !
П.Л. МОЙСОЛ
10.02.2023
Підприємці Миколаєва повертають місто до життя.
Запеклі бої за визволення нашої держави продовжуються.
Всі громадяни України з великою надією очікують добрі вістки від наших збройних сил, не покладаючи рук з відновлення тих територій, які щойно визволені, та від яких відійшли <<рашисти>>.
Тільки но, був звільнений Херсон, в наше рідне місто, з усіх ближніх та далеких країв, почали повертатись миколаївці. Незважаючи на перебої з водою, електрикою, опаленням, незважаючи на продовження обстрілів ракетами, постійні сирени повітряної тривоги, місто поступово оживає. На дорогах стало більше легкових автомобілів,
крім військових, на вулицях та парках почали з'являтися діти,
скляться розбиті вікна та відкриваються, раніше зачинені магазини та перукарні,
виробники великого та малого бізнесу, доводять до ладу зруйновані вибухами промислові приміщення та намагаються відтворити свою роботу.
Одним із яскравих моментів відновлення життя, є перший автовоз, який привіз нові автомобілі в наше місто. І нехай це лише тільки чотири автомобілі, але це символ того, що Миколаїв не скорився, відігнав ворогів і наразі починає вставати із руїн, в прямому визначенні цього слова.
Миколаїв не скорився,
Миколаїв живе,
Миколаїв - наше рідне місто і ми його жителі зробимо все , щоб швидше настала наша Перемога і наше місто знову жило своїм життям на радість громадян.
Слава Україні !
Слава націіі !
Україна понад усе !

Шкода салон Николаев

П.Л. Мойсол
20.01.2023
Прийняття законопроекта №5655 загрожує Миколаєву.



Останнім часом, майже всі ЗМІ розповідають про незадоволення органів самоврядування міст України проектом закону №5655.

Згідно законопроекту, місцеві органи самоуправління відсторонюються від дозвільної системи та контролю в питаннях нового будівництва в містах та селищах. Благородна за задумом ціль - зменьшення корупційних ризиків, що повсякденно переслідують Інвесторів в будівництво, з боку місцевих рад та виконавчих органів, насамперед обумовлюється наміром покращити інвестиційний клімат для розвитку підприємництва в сфері нового будівництва.

За задумом законодавців, зміни призведуть до різкого збільшення створення об’єктів нерухомості, збільшення будівельно-монтажних робіт, збільшення виробництва будівельних матеріалів, збільшення додаткових робочих місць, залучення коштів населення та бізнесу, активізацію кредитної політики банківської системи, тощо…

Законодавці в Києві планували зміни виходячи із інтересів Держави, а місцеві депутати та мери міст вкрай занепокоєні можливими проблемами в результаті прийняття цього закону

та його реалізацією. На їх думку зміни призведуть до повного хаосу, підвищать корупційні ризики, призведуть до захаращення міст недоцільними будовами, нанесуть невідворотних втрат історичній спадщині, та збільшення недовіри громадян до влади в цілому.

Чому так вийшло, і що загрожує містам, звернемося до матеріалів ЗМІ.







Що змінюється на будівельному ринку, хто за що відповідає?

Новий законопроект №5655, покликаний врегулювати будівельний ринок, викликав гостру дискусію. Серед противників — мери, архітектори, активісти.

В разі підписання президентом законопроєкту правила роботи докорінно будівельного ринку докорінно зміняться. Процеси мають стати автоматичними – система самостійно перевірить легальність усіх документів забудовника відповідно до реєстрів та надаватиме дозволи на будівництво.



Головний промоутер законопроекту, керівниця партії Слуга народу Олена Шуляк в інтерв’ю Радіо NV розповіла, що кожен учасник будівельного процесу — чиновник, забудовник, архітектор, спеціаліст з відділу охорони культурної спадщини, представник Національної поліції матиме свій електронний підпис. І засвідчуватиме будь-яку дію в електронній системі. «Видає чиновник містобудівні умови та обмеження — конкретний чиновник підписує цей документ. Завантажує до системи проєктну документацію архітектор — він підписує цю проєктну документацію. Тобто кожна людина буде чітко визначена і вона потім нестиме відповідальність за свої дії або бездіяльність», — каже вона.

Але усе це не стосується замовників будівництва, які не несуть жодної відповідальності. Експерти припускають, що документ може лобіювати екс-заступник міністра розвитку громад та територій, а нині депутат від ОПЗЖ Дмитро Ісаєнко. Йому приписують контроль над будівельною компанією Perfect Group.



Забудовники можуть складати договори на контроль за будівництвом із приватними компаніями. Для цього останнім необхідно отримати ліцензію в Міністерстві розвитку громад та територій і застрахувати свою роботу, суму визначатиме Кабінет Міністрів. Робота архітекторів не страхується, тому у разі виникнення помилки експертам доведеться компенсувати збитки самостійно.



Процесом керуватиме новий орган — Містобудівна палата, яка підпорядковується Міністерству розвитку громад та територій. Саме цей орган контролюватиме ринок — видаватиме ліцензії архітекторам, інженерам, приватним контролюючим структурам, а також накладатиме штрафи. Причому, як кажуть в Архітектурній палаті, розмір найменшого штрафу складає 30 прожиткових мінімумів, а це 80,5 тис. грн. І накласти його можуть за будь-яке формальне порушення, яке можливе через суперечливість законодавчих норм. Міністерство розвитку громад та територій об'єднують з міністерством інфраструктури під керівництом Олександра Кубракова, тож останній контролюватиме велику галузь. Нагадаємо, саме Кубраков в якості голови Укравтодору очолював Велике будівництво.



Органи охорони культурної спадщини мають 14 днів для погодження документації забудовника, цей термін можна продовжити ще на 10 днів. Якщо відповіді немає, то діє принцип мовчазної згоди і рішення вважається наданим. Таку норму вітають забудовники, які роками намагаються отримати дозвіл від органів охорони культурної спадщини. Проти — архітектори, які вважають, що міста можуть втратити об’єкти охорони культурної спадщини.



Усі норми ухвалив парламент у середині грудня. Президент Володимир Зеленський поки не озвучив свого рішення.



2

Чи готові до нових правил роботи міста?

Ні. Бо в більшості міст немає актуальної містобудівної документації — Генеральних планів розвитку територій, тобто актуальних даних, які можна внести у систему. Наприклад, Київ розвивається за планом, що був затверджений у 2002-му, а розроблений у 1997 році. Щоб отримати право користування на землю чи дозвіл на будівництво девелопери розробляють Детальні плани територій (ДПТ), в яких прописувались нові параметри забудови. «Коли в тебе застарілий генеральний план, коли ти всі положення генерального плану можеш уточнювати детальними планами територій, тому що ти так домовився з забудовниками, тобі так вигідно і так хочеться жити. Тому і не розробляються актуальні генеральні плани», — каже Шуляк про причини критики законопроекту з боку мерів міст.



Для розробки та затвердження містобудівної документації потрібно декілька років. І поки незрозуміло, як ринок працюватиме увесь цей час. Окрім того, в деяких містах третина земельних ділянок не внесена до електронного земельного кадастру і також створюватиме проблеми. В законопроєкті не прописана відповідальність реєстраторів за те, що інформація не була внесена до системи або допущені помилки.



Міста не зможуть займатись гармонійним розвитком територій. Бо не впливатимуть на зовнішній вигляд об’єкту, особливо це важливо для центральної частини міст, а також його призначення. В містобудівних умовах та обмеженнях можна вказати лише висотність, щільність забудови та відстань від вулиць. А буде це торговий центр, магазин чи склад — вирішуватиме власник землі. Архітекторам не подобається, що замовник будівництва отримує всі права на розроблену ними документацію, і можете вносити у неї зміни. Однак не несе за це жодної відповідальності.



3

Чи зникнуть нелегальні забудови?

Ні. Місцева влада не може зупиняти самочинне будівництво, а лише його фіксувати. А надалі потрібно звертатися до суду або до Містобудівної палати, яка непідконтрольна місцевим адміністраціям. В законопроєкті не зазначено, що власники будівельних компаній не можуть створювати афільовані приватні контролюючі організації. І якщо так станеться, останні можуть не повідомляти про порушення норм під час будівництва. Після завершення робіт юридичну особу можна ліквідувати, а усі збитки виплатить страхова компанія.

Проте Олена Шуляк нагадує, що нинішня система, коли у міст є важелі для зупинки робіт на майданчиках, не страхує від появи нелегальних об’єктів і як приклад наводить усім відомий «монстр на Подолі».



У законопроєкті передбачена й легалізація незаконно збудованих об’єктів. Якщо власник земельної ділянки не заперечує проти самочинної будівлі на його території і в суді встановлено можливість її існування (відсутність порушень прав третіх осіб, ризиків виникнення аварійної ситуації, узгодження з цільовим призначенням земельної ділянки тощо), об’єкт можна ввести в експлуатацію. Його власником стане землекористувач, а забудовник отримає компенсацію.



4

Які є запобіжники для боротьби із корупцією?

Розробники законопроєкту кажуть, що прозора робота цифрової системи дозволів зробить корупцію неможливою. Однак багато рішень прийматиме підконтрольна уряду Містобудівна палата – накладати чи ні величезні штрафи, кому з приватних компаній видавати ліцензії. І це може створити корупційні ризики.



5

Чи є ризики монополізації ринку?

Так. Бо усі рішення прийматимуться в одному місці — Містобудівній палаті. Незрозуміло, скільки часу займатиме розгляд скарг чи отримання ліцензій, наскільки прозорим буде цей процес. Не виключено, що деякі учасники ринку спробують «домовитись». Невідомо також, хто увійде до її складу.



P.S.



Як бачимо проблема існує.

В такій ситуації потрібно - зупинитись, визначити всі Сторони які до цього законопроекту мають пряме відношення, провести обговорення всіх недоречностей які провокують, провести обговорення що заважає Інвесторам, внести потрібні зміни і тільки після цього прийняти його на потребу всього Суспільства.

Закони, які приймаються на тлі розбіжностей - Ніколи працювати не Будуть.

Держава від цього тільки програє.







П.Л. Мойсол
15.01.2023
Війна пришвидшила дитжиталізацію в Україні.

С початком несправедливої війни росією проти України, захопленням значних територій, руйнування об’ектів інженерної інфраструктури майже всі економічні оглядачі західного світу, пророчили величезний хаос та розвал банківської системи нашої держави, що у подальшому призведе до катастрофічних наслідків.
Цього не сталося.
Головною причиною стійкості економіки та промисловості сектору держави стала дитжиталізація яка провадилась у всебічних секторах соціально - економічних відносин.
С перших днів Війни, населення масово зверталось до банків для отримання готівкових коштів, що передбачало обвал банківської системи. І тільки винятково правильна позиція Нацбанку України, по підтриманню платіжної системи, чітке виконання платежів через безготівковий розрахунок, призвели до того, що населення країни заспокоїлось. В результаті підвищилась довіра до банків, що в свою чергу зумовило збільшення безготівкових взаєморозрахунків, та зменшилось використання готівки. Банківська система вистояла і у подальшому чітко виконує свої функції. В наявний час, більшість розрахунків між громадянами та сферою торгівлі, виконуються без використання готівки, що в свою чергу підвищує національну валюту, та банківськівський сектор.
Наявність легкого доступу громадян до деяких видів електроного сервісу, через додаток «Дія», додала впевненості громадянам що - цифровізація це дуже добре, і тому треба цим користуватися в повсякденому житті. Коли наші співвітчизники, під час евакуаціїї переїджають за кордон, вони з подивом відзначають, що Україна, навіть в такий час, має свої переваги, тому що такої цифровізації жителі в Європі не мають.
Рішення держави про перехід до цифровізації в Україні було правильним кроком і поступово впроваджувалось, але сьогодні, саме Війна пришвидшує дитжитилізацію взаємовідносин в різних сферах суспільно-економічних відносин.
Україна, своїми практичними результатами використання IT в житті держави, вражає і подає приклад іншим.


П.Л. Мойсол
12.01.2023
"Зерновим коридором" з початку серпня 2022 по 5 січня 2023 року пройшло 626 кораблів, повідомляє міністр сільського і лісного господарства Турції Вахіт Кірішчі.
Це дозволило експортувати 16, 8 млн. тон агропродукції, що суттєво допомогло Україні в торгівельному балансі, підкріпленні гривні, наповненні бюджету та підтримці сільгоспвиробників.
В умовах сьогодення, враховуючи наявні воєнні дії та загрози зі сторони росії, а також блокування морських превезень- це краще ніж нічого. Нагадаємо, що до серпня всі порти Украіни були блоковані або захоплені "рашистами".
Порти Одеси, Чорноморська та Південого працюють на відправку зернової продукції.
Миколаїські порти не увійшли до "зернового коридору", та простоюють не маючи змоги працювати, при тому, що за 2021 рік наше місто відправило на експорт більше 30 млн. тон агропродукції.
Простій портів, накладає великий тягар на всі підприємства , які задіяні в цій сфері, що тягне за собою негаразди в економіці міста та платоспроможністю громадян, чиї робочі місця не використовуються належним чином.
Миколаївці, з надією чекають завершення війни, Перемоги та відновлення роботи підприємств морегосподарського комплексу, у якому задіяні до 10000 тисяч мешканців міста.

П.Л. Мойсол
08.01.2023
З Новим Роком!
Бажаю всім українцям закінчення Війни, Перемоги, встановлення справедливого Миру, ясного голубого неба!
Ми це обов'язково виборемо!
Ми миролюбивий народ, але нас не чіпай.
Справедливість та свобода - завжди були, є, та будуть нашими основними ціностями, і ніякі загарбники не змінять наші прагнення до вільного життя та волевиявлення свого розвитку.
Українці завжди були непереборними і ми свого доб'ємося.
У нас є віра, є жага до перемоги, є сміливий народ.
Україна і її мешканці це заслужили!

Слава Україні!



П.Л. Мойсол
31.12.2022
Президент Украины Владимир Зеленский инициирует программу экономического патриотизма. Программа будет предусматривать целевую поддержку отдельных отраслей экономики, уменьшение налоговой нагрузки на предпринимателей, ограничение проверок и создание стимулов для привлечения средств населения в бизнес и банковскую систему. Об этом Глава государства объявил в обращении к гражданам.
23.02.2022
Новый собственник жилья не обязан возвращать долги за предыдущего собственника, если он не брал на себя такую ​​обязанность.
23.02.2022
В Украине вскоре не будет разделения на частный и государственный нотариат. Участников рынка выведут из-под контроля Минюста, а цены отпустят в вольное плавание.
23.02.2022
В Николаеве назревает конфликт между двумя предприятиями портовой отрасли, который можно было бы назвать корпоративным, если бы в нем не фигурировала земля, на которой находится одна из городских дорог, и если бы проект, который одна из фирм собирается реализовать в Корабельном районе, не был чреват проблемами с транспортной развязкой.
23.02.2022
В Николаеве снова поднимают вопрос о повышении стоимости проезда в общественном транспорте. Сейчас речь идет об увеличении суммы проезда в маршрутках до 10 гривен.
23.02.2022
В Николаевской области увеличится количество патрулей полиции, которые намерены останавливать машины и проверять у граждан документы. Также в Николаеве не будут выдавать разрешения на проведение массовых мероприятий. Об этом стало известно 23 февраля в ходе брифинга с представителями местной власти и полиции.
23.02.2022
Минрегион приказом от 21.12.2021 № 343 утвердил изменения к Порядку разработки проектной документации на строительство объектов.
22.02.2022
В 2021 году предприятия Украины выполнили строительных работ почти на 254 млрд гривен. Индекс строительной продукции по сравнению с 2020 годом составляет более 105%. Об этом сообщила заместитель министра развития общин и территорий Наталья Козловская.
22.02.2022
В понедельник, 21 февраля, депутаты Николаевского городского совета во время заседания «земельной» комиссии согласовали вынесение на сессию вопроса о передаче в аренду земельного участка, на котором находится автозаправка «ОККО», ее собственнику.
22.02.2022
В «Законе об образовании» не предусмотрены общеобразовательные школы-интернаты. Об этом в эфире программы «Сегодня. Главное» рассказала директор департамента образования и науки Николаевской ОГА Алла Велиховская.
22.02.2022
В Николаеве на въездах в областной центр появились временные блокпосты. Об этом идет речь в сюжете программы «Объектив» на НИС-ТВ.
Правоохранители работает в усиленном режиме – на круглосуточное дежурство ежедневно заступает более 250 полицейских, а также сотрудники Национальной гвардии и СБУ.
22.02.2022
22 февраля, в Николаеве запланировали разводку всех трех мостов – из акватории Николаевского судостроительного завода должно выйти после ремонта поисково-спасательное судно «Александр Охрименко».
22.02.2022
По состоянию на 17 февраля в Украине заключено 98 618 сделок в рамках рынка земли, на площадь 251597 га и на общую сумму в 4 299 191 468 грн. Об этом сообщает Минагрополитики.
21.02.2022
Киевская городская прокуратура сообщает о разоблачении мошеннической схемы относительно присвоения десятков объектов недвижимости в Киеве "черными" регистраторами.
21.02.2022
Ассоциация специалистов по недвижимости Украины (АСНУ) обратилась с призывом к Верховной Раде не голосовать за «рейдерский» законопроект № 3618 «О риелторской деятельности в Украине». Нардепы запланировали его рассмотрение в первом чтении на 23 февраля.
21.02.2022
Мэр Николаева Александр Сенкевич поддержал строительство жилых домов на Сухом фонтане. Такую позицию городской голова озвучил 18 февраля в прямом эфире в социальных сетях.
21.02.2022
Министерство инфраструктуры Украины согласовало план развития морского порта Николаев. Об этом сообщается на официальном сайте АМПУ. Документом предусмотрено существенное увеличение объемов инвестиций в развитие порта и его транспортного узла.
21.02.2022


| | | | - | | | | | |