.
Банки наращивают кредитование физлиц и снижают ставки по гривневым депозитам.

Банки наращивают кредитование физлиц и снижают ставки по гривневым депозитам.

mlp / 11.05.2019

Об этом сообщил Нацбанк Украины 11 мая на своем сайте.

У І кварталі продовжило зростати кредитування фізичних осіб: на 5,8% за квартал та на 34,4% рік до року. Як і раніше, приватні банки кредитували населення найактивніше. При цьому, масштаб доларизації роздрібних кредитів знизився до 29,2%.
У січні-березні чисті (тобто без урахування резервів) гривневі кредити бізнесу зменшилися на 4,6%, якщо порівняти з початком року. Це пов’язано з сезонним скороченням портфеля кредитів державним компаніям та дочірнім компаніям міжнародних корпорацій, які переважно погашали взяті раніше кредити. У річному ж обчисленні гривневий корпоративний портфель збільшився на 4,5%.
Частка непрацюючих кредитів знизилась на 1,1 в.п. до 51,7% завдяки зростанню портфеля роздрібних кредитів та проведенню значної фінансової реструктуризації Укрексімбанком. Якість кредитного портфеля в минулому кварталі покращувалася в усіх групах банків, крім банків з російським капіталом.
Національний банк зберігає незмінними очікування по зростанню чистого гривневого кредитування фізичних осіб на рівні понад 30% р/р у 2019 році. Беручи до уваги таке стрімке зростання портфеля, Національний банк проведе оцінювання пов’язаних з цим ризиків. На основі отриманих результатів буде ухвалено рішення про доцільність запровадження жорсткіших стандартів оцінювання якості таких кредитів банками.

У січні-березні темп приросту гривневих депозитів населення відповідав минулорічному (+3,5%), найвищі темпи зафіксовано у приватних банках (+7,6%). У річному обчисленні кошти фізичних осіб у банках у національній валюті зросли на 15%, що відповідає темпам попередніх двох років. Водночас доларизація вкладів фізичних осіб знизилась до 46.3%.
Українці продовжують надавати перевагу короткостроковим вкладам на вимогу: у І кварталі частка нових гривневих депозитів строком до 3 місяців становила 52,4%. Строкові гривневі вклади населення зросли на 4%.
У лютому відбувся злам тенденції зростання вартості депозитів населення. На кінець І кварталу середня вартість 12-місячних вкладів фізичних осіб у гривні знизилась на 0,8 в.п. від пікового значення та на 0,1 в.п. до 15,5% річних, якщо порівняти з початком року.
Гривневі кошти юридичних осіб скоротилися на 4% через сезонні чинники та проведення компаніями податкових платежів. Обсяг коштів бізнесу в банках в іноземній валюті зріс на 1,1%. Єдиною групою, що нарощувала вклади бізнесу у І кварталі, були державні банки: гривневі кошти зростали в державних банках, крім ПриватБанку (+10,5%), в іноземній валюті – у ПриватБанку (+5,5%).
Вартість гривневих коштів бізнесу в банках в середньому знизилася на 0,8 в.п. до 13,7% річних, проте залишалася вищою, ніж у середньому за останні 3,5 років.

За очікуваннями Національного банку, до кінця року темпи припливу депозитів до банківського сектору залишатимуться на поточному рівні.

| | | | - | | | | | |