.
АМКУ начал расследование ситуации с сервисом «SMS-маяк», интегрированного в платформу «Лига.Закон».

АМКУ начал расследование ситуации с сервисом «SMS-маяк», интегрированного в платформу «Лига.Закон».

mlp / 10.12.2018

Об этом уполномоченный Антимонопольного комитета Украины Агия Загребельская написала в Facebook:

«За допомогою цього сервісу у Міністерстві юстиції пропонують слідкувати за зміною статусу свого нерухомого майна. За 30 гривень в місяць кожен може отримувати СМСки чи е-мейли якщо в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно змінюється статус. А за 36 гривень можна відстежувати сам факт подання заяви на проведення реєстраційної дії щодо зміни статусу вашого обєкта. Вчасне інформування про такі наміри дозволяють власнику майна вчасно звернутись до держреєстратора та до суду і заблокувати дії шахраїв.
Справу розпочали за ознаками вчинення державним підприємством «НАІС» Міністерства юстиції порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого ч. 1 ст. 13 та п. 2 ст. 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг із забезпечення доступу та користування Єдиними та Державними реєстрами, що призвело до недопущення конкуренції на ринку інформування про реєстраційні дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
Передумовою для цього рішення було проведення розслідування за заявою ТОВ «Сучасні Системи Домоуправління».
Під час розслідування встановлено, що 26.10.2016 Кабінетом Міністрів України було прийнято розпорядження 789-р «Про запровадження реалізації пілотного проекту щодо інформування у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».
В цей же день між ДП «НАІС» та ТОВ «Ліга Закон» було укладено меморандум, предметом якого є реалізація та супровід онлайн-сервісу з інформування фізичних та юридичних осіб про факт проведення реєстраційних дій стосовно будь-якого індивідуально-визначеного об’єкта нерухомого майна в Державному реєстрі прав та власників окремого індивідуально визначеного об’єкта нерухомого майна - про подані/отримані заяви у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.
Також, крім меморандуму, 11.11.2016 між зазначеними суб’єктами було укладено договір про співпрацю з метою впровадження та реалізації сервісних послуг з інформування та 26.11.2016 договір про надання ДП «НАІС» ТОВ «Ліга Закон» послуг з цією ж метою.
Із часу запровадження пілотного проекту на адресу ДП «НАІС» надходили пропозиції від суб’єктів господарювання (OpenDataBot, ПАТ КБ «Приватбанк», заявник) стосовно розширення кола суб’єктів господарювання, якими надаються послуги SMS-інформування про реєстраційні дії, а також пропозиції щодо реалізації інформування з використанням інтернет-платформ.
Проте зазначеним суб’єктам ДП «НАІС» відмовило у співпраці з підстав того, що запроваджений пілотний проект є тимчасовим заходом, а прийняті пропозиції від інших суб’єктів господарювання та підключення інших провайдерів сервісної послуги доцільно розглянути після завершення реалізації пілотного проекту та за його результатами внесення змін до законодавства.
Як наслідок, діями ДП «НАІС» створено умови, за яких учасником ринку інформування про реєстраційні дії у Державному реєстрі прав є виключно один суб’єкт господарювання – ТОВ «Ліга Закон».

| | | | - | | | | | |