.
Госудитслужба об инфраструктурных, управленческих и законодательных проблемах морских портов, в том числе Николаева.

Госудитслужба об инфраструктурных, управленческих и законодательных проблемах морских портов, в том числе Николаева.

mlp / 05.12.2018

Прес-служба Державної аудиторської служби України повідомила, що Держаудитслужба провела заходи державного фінансового контролю морських портів та встановила, що на сьогодні галузь має ці проблеми та потребує багатомільярдних інвестицій.

Перевірка охопила державні підприємства: «Білгород-Дністровський морський торговельний порт», «Миколаївський морський торговельний порт», «Морський торговельний порт «Чорноморськ», «Стивідорна компанія «Ольвія», «Морський торговельний порт «Южний», «Херсонський морський торговельний порт».

Аудиторськими дослідженнями встановлено зниження рівня прибутковості морських портів у зв’язку зі значним зносом основних засобів (понад 70%), зменшенням обсягів перероблених портами вантажів та низку недоліків в управлінні, які негативно вплинули на фінансові результати діяльності та загальний фінансово-економічний стан портів.

Серед зовнішніх факторів, які негативно вплинули на фінансові результати портів, є недосконала правова база, високі портові збори, втрата конкурентоспроможності та транзитних вантажопотоків на ринку портових послуг, обмежені глибини підхідних каналів, що призводять до зменшення вантажопотоків.

Також затверджені показники фінансових планів Портів за капітальними інвестиціями постійно не виконуються.
Укладання договорів із приватними стивідорними підприємствами позбавило змоги порти отримувати дохід від надання комплексу навантажувально-розвантажувальних робіт.
Суттєвим фактором, що загалом негативно впливає на фінансово-господарську діяльність Портів, є наявність неліквідних незавершених капітальних інвестицій.
Окрім того, протягом дослідженого періоду значні фінансові ресурси були спрямовані на реконструкцію та придбання об’єктів, які фактично не використовуються.

Зокрема, ДП «Миколаївський МТП» витрачено 918,7 тис. грн. на капітальний ремонт будівлі, яку фактично не використовує та не передає в оренду. Протягом дослідженого періоду ДП «Миколаївським МТП» непродуктивно витрачено коштів на суму 5 млн. 206 тис. грн. на утримання майна, яке тривалий час не використовується в діяльності та не передане в строкове платне користування іншим суб’єктам господарювання.
Аудитами виявлено укладання цивільно-правових договорів на виконання робіт і надання послуг за наявності штатних працівників, прямими посадовим обов’язками яких є виконання тих самих робіт, зокрема на ДП «Миколаївському МТП» та ДП «СК «Ольвія».

За результатами аудиторських досліджень з метою підвищення ефективності управління майном, покращання фінансових результатів діяльності Портів надано низку рекомендацій та пропозицій для врахування.

| | | | - | | | | | |