.
Законопроект 9140 о доступе к нотариальным услугам в селе не содержит никаких рейдерских или коррупционных рисков.

Законопроект 9140 о доступе к нотариальным услугам в селе не содержит никаких рейдерских или коррупционных рисков.

mlp / 08.10.2018

Для того, чтобы понять абсурдность мифов, которые появляются вокруг него, достаточно просто прочитать его последнюю редакцию, сказала в своем видеоблоге первый заместитель Министра юстиции Елена Сукманова.

Пресс-служба Минюста сообщает:

«Я хочу сьогодні спростувати міфи про законопроект 9140, який викликав неоднозначну реакцію з боку нотаріальної спільноти зокрема. Я закликаю не вестися на політичні маніпуляції і на красиві гасла. Будь-ласка, відкрийте останню редакцію законопроекту і просто прочитайте», - сказала Олена Сукманова.
За її словами, проблема доступу до послуг нотаріату у сільській місцевості існує. «Скажіть, будь ласка, хіба не чули ви, що в селі чи в районному центрі о п’ятій ранку займаюсь чергу для того, щоб тільки подати заяву про відкриття спадщини, або просто проконсультуватись? Чи не чули ви, що спадщина в селі чи в райцентрі оформлюється по вісім років? Чи не чули ви про те, що послуги приватного нотаріуса коштують дорожче, ніж сама хатина в селі, яку передають у спадщину? Тому перший міф, який ми хочемо спростувати це те, що ця проблема є надуманою», - наголосила перший заступник Міністра юстиції. Вона зазначила, що 13 млн українців проживають в селі і не мають нормального доступу до нотаріальних послуг, а у 122 районах взагалі немає жодного нотаріуса, ні державного, ні приватного.
Олена Сукманова повідомила, що у першій редакції законопроекту пропонувалось надати право уповноважені особі Мін’юсту не тільки оформлювати спадщину, але й оформлювати договори купівлі-продажу та реєструвати земельні ділянки. «Почувши реакцію нотаріальної спільноти ми сіли за стіл переговорів і зняли всі питання, які напружували нотаріусів, але звідкись з’явився другий міф про те, що цей закон буде начебто допомагати рейдерським захопленням. Скажіть, будь ласка, якщо уповноважена особа Мін’юсту виключно на рівні району буде вчиняти оформлення спадкових справ, оформлення заповіту, договору дарування та довічного утримання, то де тут рейдерство?», - зазначила перший заступник Міністра.
За її словами, коли були зняті всі спірні питання стосовно оформлення корпоративних прав, договорів купівлі-продажу, землі, ми разом з президентом Нотаріальної палати вийшли і сказали що всі непорозуміння зняті. «А що зараз відбувається? Це називається банальна політична маніпуляція. З одного боку, ми маємо 13 млн громадян, а з іншого - нотаріальну спільноту, яка не хоче допустити до надання нотаріальних послуг інших людей. Але ця спільнота за 27 років так і не змогла забезпечити присутність нотаріусів в сільській місцевості», - наголосила Олена Сукманова. Вона нагадала, що минулого тижня також була досягнута принципова домовленість, яка зараз відображена у законопроекті, про те, що уповноважених осіб Мін’юсту не буде в жодній місцевості, якщо там буде не менше двох нотаріусів на відповідну кількість населення, хай навіть приватних. «Шановні нотаріуси, у вас достатньо часу, щоб поїхати в село працювати і тоді там не буде жодної уповноваженої особи», сказала Олена Сукманова.
Спростовуючи черговий міф про можливі корупційні ризики, Олена Сукманова зазначила, що корупційні ризики є в роботі нотаріусів і зараз. «Скажіть чи немає у нас порушень з боку нотаріусів? Чи немає у нас кримінальних справ, чи немає підробки документів? Чи немає реєстраторів-фантомів, які вчиняють незаконні дії? Є, але ніхто з них не є працівником Міністерства юстиції. А відповідальність держслужбовця, яким буде уповноважена особа, є навіть більше зрозуміла, ніж кримінальна відповідальність реєстратора у випадку, якщо вона стане реальністю», - сказала Олена Сукманова».

| | | | - | | | | | |