.
В Николаевской области на пилотных территориях начата реализация Программы Всемирного банка «Поддержка прозрачного управления земельными ресурсами в Украине».

В Николаевской области на пилотных территориях начата реализация Программы Всемирного банка «Поддержка прозрачного управления земельными ресурсами в Украине».

mlp / 08.08.2018

Об этом сообщили на сайте Николаевской облгосадминистрации.

19 липня 2018 року між Міжнародним банком реконструкції та розвитку та Миколаївською облдержадміністрацією підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо впровадження програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні".

Згідно цього дорученням першого заступника голови ОДА В. Боня від 2 серпня 2018 року координатором із забезпечення реалізації пілотного проекту визначено Олену Піскун, директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації та створену робочу групу, яку очолив її заступник Віктор Твердой.
До складу робочої групи увійшли представники ОГА, Снігурівської держрайадміністрації та Широківської сільради, головних управлінь Держгеокадастру, юстиції, водних ресурсів, лісового та мисливського господарства, екології та природних ресурсів, містобудування та архітектури, Інгулецької зрошувальної системи для узгодження всіх питань щодо організації робіт на місцях та оцінки якості ї результатів.

6 серпня відбулося перше засідання робочої групи та розпочато реалізацію Програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні». Там регламентували практичні аспекти взаємодії між органами державної влади в області, органами місцевого самоврядування та менеджментом проекту у пілотному Снігурівському районі.

Головною метою програми є підвищити можливості місцевих громад щодо використання належних їм земельних ресурсів, а власників с/г земель (передовсім – пайовиків) – щодо захисту прав власності на землю. Це планується досягти через упорядкування всієї інформації та даних щодо земельних відносин на території пілотних громад, а також забезпечення вільного доступу до цих даних.

Консультант Світового Банку з питань земельної реформи та земельних відносин, керівник Програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні» Денис Нізалов зазначив, що координація в рамках Робочої групи відбуватиметься за 5 головними напрямками:
- дистанційне зондування с/г земель у Миколаївській області;
- оцифровування та векторизація планів паювання с/г земель, планів формування територій та іншої кадастрової інформації;
- виконання кадастрових та картографічних робіт в пілотних сільрадах: інвентаризація державних та комунальних земель, встановлення та реєстрація меж адміністративно-територіальних одиниць, виправлення помилок;
- розробка та запровадження геопорталу з розпорядження земельними ресурсами;
- покращення безоплатної юридичної допомоги у сфері земельних відносин.

До кінця 2018 року на Миколаївщині це стосуватиметься лише 2-х сільрад у Снігурівському районі, які увійшли до складу Широківської ОТГ; надалі буде обрано ще до 50 пілотних ОТГ та сільрад, на території яких у 2019-2020 роках, за розробленою у 2018 році методикою, відбуватиметься аналогічна робота.

| | | | - | | | | | |