.
Каковы перспективы монетарной политики в Украине.

Каковы перспективы монетарной политики в Украине.

mlp / 05.06.2018

Об этом 4 июня информировала пресс-служба Национального банка Украины, представив «Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики (КМП) щодо рівня облікової ставки».
В частности, в нем сказано:

«Члени КМП зауважили, що показники зростання економіки України в першому кварталі 2018 року є кращими, ніж передбачалося прогнозом Національного банку. У випадку розвитку ситуації відповідно до базового сценарію, існує ймовірність перегляду прогнозу зростання реального ВВП у бік підвищення у зв’язку з рекордними оцінками врожаю та пожвавленням споживання. Окремо було відзначено вплив синхронізації економічних циклів України та країн ЄС. Економічне зростання в цих країнах сприятиме збільшенню експортних надходжень та збільшенню обсягів переказів мігрантів, що в свою чергу стимулює внутрішній попит в Україні.
Обговорюючи перспективи монетарної політики Національного банку, члени КМП відзначили, що наразі можливі два різні сценарії розвитку подій. Те, який зі сценаріїв реалізується, залежить від прогресу в проведенні структурних реформ, необхідних для стійкого економічного розвитку, та подальшій співпраці з МВФ.

Члени КМП висловили думку, що найближчий час буде вирішальним для ухвалення рішень, важливих для продовження співпраці з офіційними кредиторами України. За активізації зусиль існує висока ймовірність отримання цього року траншу МВФ обсягом 2 млрд. дол. США та іншого пов’язаного фінансування, як і припускається у базовому сценарії макроекономічного прогнозу Національного банку.

Члени КМП зазначили, що у випадку розвитку подій за базовим сценарієм, який припускає продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом, Національному банку доцільно здійснити подальшу лібералізацію валютних обмежень, щоб підтримати економічний розвиток.

Більшість членів КМП погодилися, що імовірність зниження облікової ставки до кінця поточного року є низькою. Зниження облікової ставки має відбуватися лише за появи ознак стійкої дезінфляції відповідно до встановлених цілей. Члени КМП висловили впевненість, що для збереження довіри до дій Національного банку монетарна політика має залишатись послідовною у прагненні знизити інфляцію, а також уникати будь-яких форм фіскального домінування.

Один з членів КМП висловив сумнів щодо доцільності збереження до кінця 2018 року облікової ставки на рівні 17%, якщо ситуація буде розвиватися відповідно до базового сценарію. На його думку, у такому разі, жорсткість монетарної політики може бути надмірною, оскільки зниження інфляції буде швидшим через сприятливий ефект змін обмінного курсу.

У випадку гальмування структурних реформ та відсутності фінансової підтримки з боку офіційних кредиторів ситуація розвиватиметься за іншим, альтернативним сценарієм.

На думку членів КМП, саме по собі неотримання траншів від МВФ не є приводом для підвищення облікової ставки. Однак, українська економіка, як і раніше, суттєво залежить від ситуації на зовнішніх ринках – як фінансових, так і товарних. Відтак, відсутність фінансової підтримки з боку офіційних кредиторів підвищує вразливість економіки та фінансового ринку України, особливо в умовах обмеженого доступу на світові ринки капіталу».

Инвестор.

| | | | - | | | | | |