.
ФГИ Украины разработал проект постановления, которым стимулируют оценщиков отражать в отчетах реальные стоимости объектов.

ФГИ Украины разработал проект постановления, которым стимулируют оценщиков отражать в отчетах реальные стоимости объектов.

mlp / 06.03.2018

Фонд государственного имущества разработал проект постановления Кабинета Министров Украины, который технически осовременит Единую базу данных отчетов об оценке и введет модуль электронного определения оценочной стоимости. Об этом сообщается на сайте ФГИУ.

Модуль будет разработан для проверки стоимости объектов налогообложения, чтобы исключить занижение оценки имущества.
После введения информационной системы с использованием модуля Единой базой данных отчетов об оценке не будут приниматься отчеты, в которых стоимость имущества будет ниже нижней границы диапазона рассчитанного с помощью модуля.

В Facebook руководитель ФГИУ В. Трубаров пояснил, что с момента запуска новой системы недобросовестные оценщики больше не смогут намеренно занижать стоимость недвижимости, что автоматически уменьшает размер налога. «На сегодня, от таких действий бюджет страны недополучает почти 2 миллиарда гривен налогов», - написал он.
Закупка услуг по проектированию, разработке, внедрению и сопровождению информационно-телекоммуникационной системы «Единая база» объявлена на сервисе «Рrozorro. Публичные закупки». Продолжается прием предложений.
Создание современной информационной системы с применением модуля электронного определения стоимости позволит повысить качество услуг по оценке для целей налогообложения и стимулировать субъектов оценочной деятельности отражать в отчетах об оценке имущества, составленные для целей налогообложения, реальные стоимости объектов оценки. В результате в Государственный бюджет будут обеспечены дополнительные поступления.

Проект Постановления размещен на сайте ФГИУ для общественного обсуждения и внесения предложений.

Проект «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2014 р. №o 358»
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Унести до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2014 року No 358 «Деякі питання реалізації положень Податкового кодексу України щодо оцінки майна» (Офіційний вісник України, 2014 р., No 68,ст. 1897;2015 р.,No 26, ст. 760) зміни, що додаються.

ЗМІНИ, що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2014 року No 358
1. у пункті 1:
у підпункті 1 слова «для передбачених Податковим кодексом України цілей» замінити словами «з метою обчислення доходу платника податку – фізичної особи від продажу (обміну) майна у випадках, передбачених Податковим кодексом України
(крім випадків успадкування та дарування майна)»;

у підпункті 2 слова «безперешкодно та безоплатно» виключити,
а слова «Зазначена інформація складається за встановленою Фондом державного майна формою та є додатком до звіту.» замінити словами «Зазначена інформація складається та вноситься до єдиної бази даних звітів про оцінку у порядку
ведення єдиної бази даних звітів про оцінку, що затверджується
Фондом державного майна України, та є додатком до звіту про оцінку. За результатом моніторингу інформації із звіту про оцінку, що вноситься до єдиної бази даних звітів про оцінку, здійснюється реєстрація такого звіту шляхом присвоєння
йому унікального номера. Єдина база даних звітів про оцінку може відмовити у реєстрації у разі виявлення недоліків та/або порушень при складанні звіту про оцінку, визначенні оціночної вартості. Реєстрація звіту про оцінку перевіряється нотаріусами
в єдиній базі даних звітів про оцінку під час посвідчення правочинів у випадках, передбачених Податковим кодексом
України.»;

у підпункті 3 слова «паперовій або електронній формі протягом строку, встановленого законодавством з питань оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності, але не менш як один рік.» замінити словами «у паперовій та електронній формі протягом трьох років від дати оцінки.
Електронна форма зазначених документів скріплюється електронним цифровим підписом, який відповідно до вимог статті 3 Закону України «Про електронний цифровий підпис» за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки) оцінювачів, які безпосередньо проводили оцінку, та керівника суб’єкта оціночної діяльності. Крім цього, зазначена електронна форма має відображати підписи керівника суб’єкта оціночної діяльності, оцінювачів, які безпосередньо проводили оцінку, завірення звіту про оцінку печаткою (у разі її наявності).»;

підпункт 5 викласти у такій редакції:
«5) доступ до єдиної бази даних звітів про оцінку надається
суб’єктам оціночної діяльності, нотаріусам та контролюючим органам в межах повноважень за умови дотримання вимог Закону України «Про захистперсональних даних»,у порядку ведення єдиної бази даних звітів про оцінку, що затверджується Фондом державного майна;»; доповнити пункт підпунктами 6–7 такого змісту:
«6)у разі відмови єдиної бази даних звітів про оцінку в реєстрації звіту про оцінку суб’єкти оціночної діяльності мають право протягом десяти днів звернутися до Фонду державного майна із заявою про здійснення рецензування звіту про оцінку, який підлягав реєстрації. Рецензування такого звіту про оцінку здійснюється Фондом державного майна відповідно до законодавства з питань оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності та у порядку ведення єдиної бази даних звітів про оцінку, що затверджується Фондом державного майна;

7) документи, пов’язані із оцінкою майна, у тому числі оригінал або завірена суб’єктом оціночної діяльності копія звіту про оцінку, що підлягав реєстрації в єдиній базі даних звіті в прооцінку, надсилаються Фонду державного майна на його запит. Ненадання суб’єктом оціночної діяльності таких документів, у визначений у запиті строк, є підставою для зупинення Фондом державного майна доступу до Єдиної бази;».
У зв’язку з цим підпункт 6 вважати підпунктом 8.

2. підпункт 1 пункту 4 викласти у такій редакції:
«1) затвердити порядок ведення єдиної бази даних звітів про оцінку та здійснювати від імені держави функції власника та держателя такої бази даних;».

Инвестор.

| | | | - | | | | | |