.
Ерік Райнерт: "Подивіться на імпорт і скажіть: а що ми можемо виробляти самі?"

Ерік Райнерт: "Подивіться на імпорт і скажіть: а що ми можемо виробляти самі?"

mlp / 17.10.2017

Професор Ерік Райнерт відомий своєю книгою "Як багаті країни забагатіли… і чому бідні країни лишаються бідними". В цьому тексті норвезький економіст виступає за економічний протекціонізм та захист національної промисловості.

Райнерт системно виступає проти класичної економічної теорії вільної торгівлі.

Норвезький економіст радить урядам бідних країн не використовувати вимоги Європейського союзу, Міжнародного валютного фонду, або світового банку, як Біблію.

За його словами, вільна торгівля між економічно нерівними країнами призводить до збагачення промислово розвинених країн та ще більшої бідності країн з сировинною економікою.

БiзнесЦензор зібрав 13 найцікавіших цитат економіста з його виступу на Києвському міжнародному економічному форумі, який проходив 5-6 жовтня в Києві.

01

Вам кажуть: позбудьтеся корупції і розвиток буде сам собою. Корупція – це ознака недостатнього розвитку. Вона з'являється, коли люди намагаються вижити будь-якою ціною.

Я думаю, що потрібно припинити себе звинувачувати: "ах, ми такі корумповані, тому ми маємо бути бідними". Припиніть! Це негативне ставлення, яке вам навіюють. Корупція є по всій Європі.

02

Багатіють лише нації з диверсифікованою структурою виробництва. Це розпочалось ще в 1500-ті роки з такими містами, як Венеція, або Амстердам. Формула проста: треба розвивати не лише сільськогосподарське виробництво і видобуток сировини.

03

Кожна країна потребує захисту сфер промисловості, які зароджуються. Якщо у вас є дитина, ви спершу дасте їй освіту, а лише потім відправите в ринковий світ. Це саме стосується нації. Треба захищати сфери промисловості, що лише народжуються.

Можливо, в четвертий рік існування цієї промисловості вам вдасться щось заробити. Але ж не в перший рік.

04

Що відбувається в Україні? Тут відбувається деіндустріалізація, яка призводить до міграції. І мені надзвичайно сумно, що основні продукти на експорт – яскраві і розумні молоді люди.

Ми можемо побачити таку ситуацію в XIX віці в Норвегії. Люди, які їдуть з країни – це найбільш кмітливі і розумні люди.

Вони могли б залишитись і створювати підприємства тут. Але вони їдуть за кордон і розвивають бізнес там. Ви втрачаєте не тих людей.

05

Якщо Європейський союз боїться того, що Україна близька до Росії, єдине, що він може зробити – впровадити план Маршалла для України.

Чому Європейський союз де-факто впроваджує план Моргентау для України? Через те, що вони не розуміють, що відбувається? Через те, що вони зайняті своїми внутрішніми проблемами – думають, як зібрати європейців до купи?

Мені здається, що це питання треба піднімати перед ЄС. Найкращий шлях припинити агресію Росії, це – зробити Україну багатою.

Пенсії в Росії значно вище, ніж в Україні. І це є аргументом для українців, щоб перейти на бік Росії. Це не правильно! Це жахливо! Це абсолютна протилежність тому, чого хотів домогтися план Маршалла. Хтось має пояснити це Європейському союзу на високому рівні.

Що вони роблять? Вони штовхають Україну в руки Кремля. Я не буду заглиблюватись в політику. Але це економіка.

06

Я думаю, пора припинити карати німців за те, що відбулося 70 років тому. Пора критикувати німців за те, що вони роблять зараз.

У Німеччини величезне позитивне сальдо зовнішньоекономічного торгового балансу, яке складає 8,9% ВВП країни. Україна має дефіцит торгового балансу на рівні 3,9% ВВП.

Нинішнє позитивно сальдо торгового балансу німців вище, ніж позитивне торгове сальдо Китаю. Це неймовірно! Тож євро впливає погано на будь-яку країну Європи, крім Німеччини.

07

Симетрична вільна торгівля між незалежними партнерами завжди призводить до користі обох.

Я б хотів побачити вільну торгівлю України з Вірменією, з Грузією – з країнами, які більш-менш на одному рівні. Для України це не буде складно.

Шкода, що така опція поки що не використовується.

08

Припиніть думати, що ви можете розбагатіти на експорті сільськогосподарської продукції до Європи.

Я розмовляв з прем'єр-міністром Грузії. Його посмішило те, що європейці, коли проводили перемовини з Грузією, наполягали на тому, щоб Грузія не експортувала часник до Франції. Тож всі перемовини Грузії з Європою стосувались французького лобі часнику.

Він сміявся, хоча насправді йому було сумно. І мені було сумно. Не довіряйте їм, коли вони приходять до вас і пропонують вам купляти у них на 15 тон більше вашого томатного соку.

Вам треба думати про внутрішні ринки і додавати вартість до вашої продукції. Я думаю, що в перспективі можна буде знов торгувати з Росією. Адже потенційно це може бути вигідно, тому що ви більш-менш на одному рівні розвитку.

09

Торгівля з Росією в нормальній ситуації могла б допомогти вам. Але я ні в якому разі не хочу заглиблюватися в це зараз.

І я думаю, Європейський союз вас підводить в цій ситуації. Вони штовхають вас в обійми Росії, адже вони не допомагають вашій економіці. Я би сказав, що це зрада.

Вас не півтора мільйони як, наприклад, в Латвії. Вас 40 мільйонів. Ви можете перебудувати вашу виробничу структуру і переконати у чомусь Європейський союз.

10

Високі технології створюють робочі місця з високими зарплатами. Але процес виробництва їжі також створює робочі місця. І ви б мали цим зайнятись.

Замість того, щоб продавати томати в ЄС, вам треба зробити з них томатний сік, запакувати його і продавати в Саудівську Аравію, чи ще куди інде.

Не зациклюйтесь на Європі.

11

Якщо ви запитаєте мене, що б я зробив на вашому місці? Я б подивився структуру імпорту товарів в країну. А далі треба відповісти на питання: що ми можемо самі виробляти при мінімумі інтервенцій?

Наприклад, у вас є промисловість, що виробляє сталеві труби. Вони виробляються зі сталі, яка в свою чергу виробляється з металобрухту.

Україна збільшила експортне мито на вивіз цієї сировини з 10 до 30 євро за тону. Це дуже логічно. На цьому розбагатіла Англія, збільшуючи мито на вовну дуже давно. Це старий фокус.

ЄС протестував проти цього. Металобрухт не приїжджав до ЄС. Це не була їхня справа. Вони протестували через ідеологію. І це дуже шкодило Україні.

12

Подивіться на імпорт і скажіть: а що ми можемо виробляти самі? Чи потрібно нам продавати пшеницю в Італію, а потім купляти спагеті вдесятеро дорожче?

Чи не потрібно піти до посольства Італії і сказати: слухайте, ми з задоволенням зробили б з вами спільне підприємство, яке буде виробляти пасту в Україні.

Хай італійці приїдуть сюди і навчать вас виробляти пасту. І тоді Україна може експортувати до ЄС пасту, а не пшеницю.

13

Особливістю сучасного світу є недосконала конкуренція.

Якщо ви фермер, ви читаєте в газеті, які ціни на вашу продукцію диктує ринок. Але якщо ви Білл Гейтс, вам не треба читати The Wall Street Journal – ви самі встановлюєте ціну, за якою буде продаватися Windows.

Тому фермери не заробляють, а Білл Гейтс заробляє достатньо багато.

Источник: БизнесЦензор

| | | | - | | | | | |