.
Почему С. Хмара назвал Порошенко «разрушителем государства».

Почему С. Хмара назвал Порошенко «разрушителем государства».

mlp / 11.05.2016

Известный диссидент и Герой Украины Степан Хмара сразу после посещения СБУ сделал вывод: «Порошенко вже уподiбнюється до Януковича». Потiм хмурить брови й додає: «Не побоюсь сказати, що Порошенко - руйнiвник держави. Звiсно, мiж ним i Януковичем є рiзниця. Але вона лише в тому, що за Порошенка руйнацiя вiдбувається швидше, цинiчнiше та вiдкритiше, а попереднiй президент бодай намагався трохи маскуватися».

Несподiвано. Неочiкувано. Але все це пряма мова людини, удостоєної найвищого звання держави - зiрки Героя, пише газета «Експрес».

Що ж спонукало Степана Хмару зайняти таку рiзку полiтичну позицiю?

- Для багатьох ваш виклик до СБУ став доволi несподiваним. Що стало причиною для допиту?

- Правду кажучи, мене цей виклик здивував не менше, нiж вас. Знаєте, чому мене викликали? Щоб з'ясувати, що я знаю про створення терористичної органiзацiї "ЛНР" i чи пiдтримую з нею зв'язок. Не розумiю, до чого тут я? Жодних оперативних даних, якi б свiдчили про якiсь мої зв'язки з керiвниками "ЛНР", слiдчi не мали. Та їх i не могло бути! Цей кiлькагодинний допит - цiлковита абсурднiсть, неповага до мене як до полiтика та громадянина. Вважаю, що таке безглузде рiшення не могли ухвалювати слiдчi, з якими я спiлкувався. Це - рiшення вищого керiвництва Служби безпеки.

- I чим, на вашу думку, воно може бути зумовлене?

- Очевидно, йдеться про спробу залякати активну громадськiсть, - каже далi Герой України Степан Хмара. - А я був, так би мовити, пробною кулею. Але вони не врахували, що залякати Хмару - це людей насмiшити. Нинiшнiй владi, зокрема Порошенковi, не подобається, коли про них говорять правду. Подивiться, яку комедiю розiграли довкола Шустера. Це образа всiх громадян України, посягання на їхнє право одержувати рiзносторонню iнформацiю. Тут iдеться не про iндивiдуальну честь, а про намагання влади завдати удару по свободi слова в Українi та по ЗМI, якi хочуть бути незалежними, залякати iнших журналiстiв. Нас, громадян, позбавити права отримувати всесторонню, нецензуровану інформацію. Навіть за Януковича такого тиску не було.

- Ви вважаєте, що між Порошенком і Януковичем є багато спільного?

- Так. Вони обидва - функціонери тієї самої системи. Системи мафіозної, антиукраїнської та антидержавної. Якщо в інших країнах влада бореться із мафією, то в нас влада її очолює. Сутність Порошенка та Януковича - така сама. Різниця лише в зовнішніх ознаках. Порошенко більш освічений, легко спілкується англійською мовою, а Янукович був малограмотним і краще знав кримінальний жаргон.

- От ви вважаєте, що Порошенко йде хибним шляхом, а сам він, на вашу думку, це усвідомлює?

- Мабуть, ні. Правду кажучи, я дивуюся, чому в нього не спрацьовує інстинкт самозбереження. Здавалося б, людина має певну освіту, певний політичний досвід - повинна все розуміти. Але таке враження, що в нього хтось забрав розум. Порошенко веде нині війну проти України на двох фронтах. З одного боку, у межах своїх повноважень він не забезпечує ефективного захисту держави від російської агресії. З іншого - декларує, що бореться з корупцією, та насправді головним джерелом корупції є його ж політика.

- І чим це може завершитись?

- Чому найбільша провина за сьогоднішню непривабливу ситуацію покладається на Порошенка? Тому що він має найбільшу фракцію у Верховній Раді. Він має право законодавчої ініціативи і може визначати невідкладними законопроекти. Порошенкові підпорядковані майже всі силові структури. Він має незаперечний вплив на всю судову систему. Але серйозних зрушень у боротьбі з корупцією ми не бачимо... Так не може тривати вічно. Не можна будувати свою політику на брехні та користолюбстві. Порошенко повинен усвідомити це. Інакше таке усвідомлення прийде до нього, коли він вже буде з петлею на шиї.

Источник: Еxpres.ua.

| | | | - | | | | | |