.
В какие банки вкладчики возвращают деньги.

В какие банки вкладчики возвращают деньги.

mlp / 05.11.2015

У третьому кварталі 2015 року динаміка відтоку депозитів фізичних осіб із банківської системи сповільнилася. Так, за даними звітності НБУ, в липні-вересні депозитний портфель фізосіб у гривні скоротився на 6%, валютний - на 11%. Як повідомляв INSIDER, у першому півріччі 2015 року обсяг гривневих депозитів українців зменшився на 8%, а валютних - на 23%.

В третьому кварталі намітилася тенденція до зростання обсягів гривневих вкладень фізосіб у банках.
Водночас статистика валютних депозитів фізосіб - гірша, порівняно з гривневими вкладами. Однак, порівняно з минулими періодами, динаміка відтоку сповільнилася.

Перша група
У групі найбільших банків України в третьому кварталі найвищий відсоток приросту депозитів був у російського "ВТБ Банку" – плюс 7%. "Приватбанк" і "ОТП Банк" збільшили портфелі заощаджень громадян у гривні на 4%. ПУМБ – на 3%, а державний "Ощадбанк" і "Альфа-Банк" Михайла Фрідмана – на 2% відповідно.
Приріст валютних депозитів фізичних осіб показали в третьому кварталі лише два банки: державні "Ощадбанк" і "Укргазбанк" - плюс 6% та 4% відповідно. Водночас російський "Сбербанк" втратив 13% депозитного портфелю у валюті, "Альфа-Банк" – 8%, а ПУМБ – 6%.

Друга група
Найбільший приріст гривневих депозитів продемонстрував "Фідобанк" - 9%. Банки "Хрещатик" і "Кредобанк" збільшили обсяги гривневих депозитів на 5%. Банк "Південний" та "Банк Кредит Дніпро" збільшили на 4% відповідно.
За показниками накопичення валютних депозитів населення всі банки цієї групи показали негативний результат. Так "Укрінбанк" втратив третину депозитів. Далі в антирейтингу відтоку валюти йде "Універсал банк" – 7%. По 6% втратили "Фідобанк", "Мегабанк", "Платинум банк" та "ING Банк Україна".

Третя група
Найбільшу позитивну динаміку притоку гривневих депозитів фізичних осіб у третій групі продемонстрував "Таскомбанк" - зріс на 20%. "Банк Восток" - на 17%, "Акцент-банк" – на 14%, "ДІВІ Банк" – на 10%. "Ідея Банк" підріс на 10%. По 2% додали до депозитних портфелів "Банк інвестицій та заощаджень" та "Марфін банк".
Казахський "БТА Банк" став лідером із падіння обсягів гривневих заощаджень "фізиків" – мінус 23%, "Фортуна-банк" – 21%.
"Міжнародний інвестиційний банк" - просів за гривневими депозитами всього на 14%, а за перше півріччя його падіння було на рівні 49%. "Кліринговий дім" просів на 13%.
Портфелі валютних депозитів фізосіб найсуттєвіше зменшились у "ДІВІ Банку" – мінус 45%, у "Фортуна-банку" – мінус 24%, "Ідея Банку" – 18% та "Авант-банку" – мінус 15%. "Авант-банк". "Таскомбанк" втратив 12%, а "Кліринговий дім" – 12%.
Зростання валютних депозитів продемонстрували у третій групі: "Банк Восток", "Акцент банк" і "Банк Форвард".

Четверта група
Найменша група банків стала найактивнішою з накопичення депозитів фізосіб у гривні. Так, найбільше виріс портфель у "Інвестбанку" – на 166%, "Банку Контракт" – на 113%, "Європромбанку" – на 86% та "Укрбудінвестбанку" – на 29%.
Минулий лідер рейтингів банк "Михайлівський" виріс лише на 7%. Нагадаємо "Михайлівський" за півроку, завдяки рекламі про високі відсотки, наростив портфель гривневих депозитів від фізичних осіб на 90% - до 845 млн грн. Тоді ж валютний портфель заощаджень у банку зріс на 15% - до $13,7 млн. У третьому кварталі портфель валютних депозитів зріс іще на 26% - до $17,2 млн.
На 26% збільшив обсяги депозитів у валюті "Юнісон Банк" .
Найбільший відтік валюти в четвертій групі був у банку "Петрокоммерц-Україна". За три місяці він втратив 90% вкладень. Третину валютного портфелю втратив банк "Контракт", а банк "Глобус" – 24%.

За матеріалами INSIDER.





| | | | - | | | | | |