.
Постоянные депутатские комиссии облсовета завершили рассмотрение вопросов будущей сессии.

Постоянные депутатские комиссии облсовета завершили рассмотрение вопросов будущей сессии.

mlp / 11.06.2015

10 червня дві останні депутатські комісії – з питань аграрної політики, земельних відносин та соціального розвитку села та з питань промислової політики, транспорту та енергетики, обговорили головне питання майбутньої ХХХ позачергової сесії обласної ради – перспективний план формування територій громад Миколаївської області.

Засідання комісій проходили за участі голови обласної ради Володимира Лусти і першого заступника голови облдержадміністрації Миколи Романчука.



Під час засідання комісії з аграрних питань точилося чимало дискусій, ключовим протиріччям яких стало різне трактування депутатами самого поняття перспективного плану. Окремі депутати розуміють даний план як конкретну схему для подальшої реалізації, що і викликало у них побоювання щодо демократичності і добровільності процесу об’єднання громад. Коментуючи подібні зауваження, керівник апарату облдержадміністрації Андрій Ничипорчук сказав про те, що розробка перспективного плану має рекомендаційний характер і аж ніяк не порушує прав місцевих громад на добровільне самовизначення у цьому процесі. Доповідач також закликав депутатів не підмінювати поняття, так як засідання районних і обласної робочих груп не є безпосереднім процесом об’єднання громад – останньому передуватимуть відповідні рішення сесій територіальних громад.

Серед питань, які створювали додаткові гострі кути у ході обговорення, – недостатня обізнаність пересічних жителів сіл, селищ, міст області із сутністю, алгоритмом і перспективами об’єднання територіальних громад. Таке зауваження заперечив експерт Офісу реформ Ігор Кузьмін, який сказав про те, що фахівці Офісу на сьогодні побували у 17 районах і 3 містах обласного значення, де відбувалися відповідні консультації, обговорення і пошук консенсусних рішень. Депутатів також цікавило, чи не залишаться новостворені громади без підтримки держави, які повноваження матимуть майбутні очільники сіл і селищ.

Голова обласної ради Володимир Луста у своєму виступі розставив важливі акценти, що стосувалися основного предмету дискусії – наскільки враховуватиметься думка пересічних жителів області, чи буде процес об’єднання виходити із волевиявлення місцевих громад. Облдержадміністрація, за словами голови, сьогодні виконує свою функцію, сам порядок об’єднання громад чітко прописаний у відповідному розділі Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», де і сказано, що ініціатором даного процесу виступають самі громади. Що стосується економічної доцільності, яка теж сьогодні окремими депутатами піддавалася сумніву, – головою було зазначено, що згідно із Законом передбачаються прямі бюджетні відносини між державою і об’єднаною територіальною громадою.

В результаті обговорення комісія винесла дане питання на розгляд сесії, вказавши не необхідність відпрацювання його профільною постійною комісією обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та соціального розвитку села, та запропонувала винести проект рішення обласної ради в іншій редакції.

Засідання комісії з питань промислової політики, транспорту та енергетики пройшло у більш конструктивному руслі. В цілому депутати висловили одностайність у тому, що реформа потрібна, однак необхідно це робити з позицій економічної і соціальної доцільності.

Окремі члени комісії висловили занепокоєння тим, чи не постраждає соціальна інфраструктура в результаті об’єднання, наскільки вигідно себе почуватиме пересічний житель села в плані отримання адміністративних послуг. Експерти Офісу реформ, у свою чергу, сказали про те, що нині у баченні деяких голів сільських і районних рад, представників місцевої виконавчої влади та і відповідно у громадськості вимальовується не зовсім оптимістична картина майбутніх перетворень, однак більшість таких побоювань не мають реальної аргументації.

У результаті обговорення депутати одностайно проголосували за винесення даного питання на розгляд ХХХ позачергової сесії обласної ради.

Источник: Николаевский областной совет

| | | | - | | | | | |