.
В постоянных депутатских комиссиях продолжается обсуждение перспективного плана объединения общин.

В постоянных депутатских комиссиях продолжается обсуждение перспективного плана объединения общин.

mlp / 09.06.2015

8 червня, відбулось спільне засідання постійних депутатських комісій обласної ради з питань соціальної політики, охорони здоров’я, материнства, дитинства та розвитку зон відпочинку; з питань роботи з громадськими об’єднаннями, засобами масової інформації та зв’язків із органами місцевого самоврядування.

Засідання проходило за участі першого заступника голови облдержадміністрації Миколи Романчука та голови обласної ради Володимира Лусти.



Ключовим питання знову ж таки було обговорення перспективного плану формування територій громад області. У своєму виступі керівник апарату облдержадміністрації Андрій Ничипорчук перерахував ряд економічних і соціальних переваг, які отримає майбутня об’єднана територіальна громада. Разом із одержаним ресурсом громада буде наділена повноваженнями розпоряджатись ним з метою вирішення питань регіонального розвитку і відповідальністю за доцільне використання цього ресурсу.

При цьому, як зазначив доповідач, держава не залишатиме громаду наодинці зі своїми проблемами, державні субвенції на освіту, медицину все одно надаватимуться.

Голова обласної ради Володимир Луста наголосив на тому, що даний перспективний план не є аксіомою, він є вихідною точкою реформи та її унаочненням – без нього іти на місця до людей і проводити інформаційну роботу ні з чим. Внесення відповідних коректив та пропозицій, і від конкретних громад в тому числі, – це вже наступний етап.

«Ніхто і ніяким чином не зможе об’єднати ту чи іншу сільську раду з іншою сільською чи селищною радою до того моменту, поки сільська рада не збереться на сесію, сходку як місцевий референдум і не проголосує. Після цього відповідно до чинного законодавства вони подають своє рішення про об’єднання з тою чи іншою громадою в обласну раду – і нам з вами, чи нашим наступникам, доведеться ще раз збиратись і приймати рішення про об’єднання однієї чи іншої громади в одну територіальну громаду», – зауважив голова обласної ради.

У ході обговорення депутати висловили занепокоєння станом соціальної сфери, якістю надання населенню адміністративних послуг у подальшому. Андрій Ничипорчук прокоментував такі побоювання тим, що об’єднання за принципом 1 район – одна громада, що є найбільш прийнятним, надасть не лише достатній фінансовий ресурс, а й функціонал міста обласного значення, оскільки в центрі спроможної громади будуть створені відповідні виконавчі і адміністративні органи. На сьогодні 13 районів із 19-ти об’єднались саме за таким принципом, у деяких районах іще йдуть перемовини.

У результаті обговорення депутати – члени постійних комісій винесли дане питання на розгляд ХХХ позачергової сесії обласної ради і при цьому зазначили, що добровільне об’єднання територіальних громад не повинно призвести до погіршення стану соціальної сфери.

Источник: Пресс-служба Николаевского обласного совета

| | | | - | | | | | |