.
Николаевщина выиграла два гранта программы ЕС для помощи внутренне перемещенным лицам.

Николаевщина выиграла два гранта программы ЕС для помощи внутренне перемещенным лицам.

mlp / 14.05.2015

14 мая состоялась пресс-конференция по внедрению проектов ЕС, направленных на помощь внутренне перемещенным лицам в Николаевской области, проинформировали на сайте Николаевской ОГА.

В заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська, міський голова Юрій Гранатуров, керівник сектору регіонального та місцевого розвитку, Представник Європейського Союзу в Україні Домінік Папенхайм.

В рамках проекту ЄС підтримки програм регіонального розвитку в Україні створено програму допомоги внутрішньо переміщеним особам. До участі були подані 70 проектів з різних областей України. Миколаївська область виграла гранти на реалізацію 2 проектів. Важливо зазначити, що один з цих проектів – єдиний в Україні медичний проект.

«Хочу підкреслити те, що ці програми направлені на допомогу внутрішньо переміщеним особам. На сьогоднішній день Миколаївська область прийняла майже 9 тис. вимушених переселенців. Це люди, які потребують особливої уваги, особливої допомоги. Те, що Миколаївщина взяла участь у грантових проектах, те, що виграла гранти, в тому числі і на медичний проект – це велика допомога», - прокоментувала Оксана Янішевська.

Керівник сектору регіонального та місцевого розвитку, Представник Європейського Союзу в Україні Домінік Папенхайм зазначив, що ЄС найбільший фінансовий донор під час кризи в Україні. Від початку кризи в Україні ЄС надала 320 млн. євро, 17 млн. з них - для підтримки регіонів і міст, які приймають переселенців. Ці фонди - частина програми, спрямованої на регіональний розвиток та децентралізацію в Україні.

«Регіональна політика ЄС – це інвестиції, в першу чергу в людей – у працевлаштування, навчання. У Європейському Союзі діє так званий принцип субсидіарності – вирішення завдань на рівні громад, адже люди на місцях краще знають, які проблеми у них є і як краще їх вирішити»? - сказав Домінік Папенхайм. Проекти такого рівня фінансуються на 90%, а інша частина фінансування має надходити від аплікантів.

Заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська підтвердила, що 10% фінансування Миколаївщина забезпечить.

Начальник управління охорони здоров’я Маргарита Капуста представила медичний проект надання спеціалізованої гемодіалізної допомоги для хворих на цукровий діабет, які мають ускладнення у вигляді хронічної ниркової недостатності: «Проект розрахований на 18 місяців. Цей проект говорить про високий потенціал наших фахівців. Для реалізації проекту виділено 376 тис. євро. У проекті бере участь наша обласна лікарня, гемодіалізне відділення. Для нас цей проект дуже важливий. За його рахунок, у нас буде можливість зробити ремонт в кімнаті відпочинку, де перебувають хворі, закупити інсулін, обладнання, забезпечити якісне лікування. Ми дуже вдячні ЄС за таку активну участь. Для нас це дуже відповідальна місія».

Координатор другого проекту – виконавчий комітет Миколаївської міської ради. На конференції його представила Діна Шевченко: «Строки реалізації проекту – 1 рік. Його основна мета – створення гідних умов для вимушено переміщених осіб. Проект комплексний, охоплює всі сфери життєдіяльності людини – умови проживання, навчання, працевлаштування. Основні заходи – ремонтні роботи у гуртожитку, оренда 50-ти квартир для переселенців, ремонт у дитячих садках №52 і №141, допомога дітям, які навчаються в школі, придбання речей першої необхідності. Крім того, планується проведення тренінгів і консультацій з метою працевлаштування».

Оксана Янішевська додала, що з 9 тис. переселенців - 2,5 тисячі це діти. Більшість сімей – сім’ї з дітьми. І тому, дуже важливо, що програма охоплює школи, дитячі садочки та додаткове забезпечення.

Наприкінці зустрічі заступник голови облдержадміністрації подякувала представникам ЄС за можливість приймати участь у таких програмах і отримувати допомогу.

| | | | - | | | | | |