.
Земли станут доступнее для местных общин.

Земли станут доступнее для местных общин.

mlp / 29.10.2014

З 15 жовтня Держземагенством України запроваджено обов’язкове врахування позиції органів місцевого самоврядування щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності. Про це йдеться у листі першого заступника голови Держслужби України з питань геодезії, картографії та кадастру Артема Кадомського, що надійшов на ім’я голови Миколаївської обласної ради Тараса Креміня.

«Головне управління Держземагенства в області, у разі звернення фізичних або юридичних осіб з клопотанням про надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності зобов’язане надсилати відповідним сільським, селищним, міським радам за місцем розташування земельної ділянки запити про висловлення позиції щодо можливості надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, на підставі якої зазначені земельні ділянки можуть бути передані у власність або користування», - зазначається у документі.

Це рішення є одним із перших кроків уряду з реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Крім того, за дорученням Віце-премєр-міністра Володимира Гройсмана, Держземагенство України з 15 жовтня повинно забезпечити проведення відкритих публічних земельних аукціонів з надання земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності ( крім тих, що знаходяться у користуванні) для ведення фермерського господарства та особистого селянського господарства. Переліки ділянок, що виставлятимуться на земельні торги, мають бути розміщені на офіційному сайті агентства.

У свою чергу, до 1 січня 2015 року до Державного земельного кадастру має бути додатково внесена інформація про 1,5 мільйона земельних ділянок, наданих до 1 січня 2013 року з автоматичною передачею відповідних електронних документів до Державного реєстру прав на нерухоме майно.

Слід зазначити, що проблема розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності у Миколаївській області неодноразово піднімалася депутатами обласної ради. У Зверненні до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та обласних рад, прийнятому на XXV сесії, вказувалося на те, що сьогодні в області склалася ситуація, коли значну кількість земель сільськогосподарського призначення державної власності не передано у власність або у користування, відсутні надходження до місцевих бюджетів від оренди цих земель, місцеві органи влади взагалі позбавлені права участі у прийнятті рішень щодо використання таких земель.

Наголос, який зробили миколаївські депутати, виявився співзвучним діям Кабінету міністрів з врегулювання цієї проблеми. Як відомо, Міністерство регіонального розвитку України вже підготувало законопроект, який суттєво розширює повноваження органів місцевого самоврядування з розпорядження земельними ділянками. Розробники законопроекту пропонують дати право виконавчим органам сільських, селищних, міських рад визначати порядок організації та здійснення самоврядного контролю за використанням та охороною земель.

Пресс-служба Николаевского облсовета.

| | | | - | | | | | |