.
Міфічні перепони.

Міфічні перепони.

mlp / 16.01.2014

В жовтні минулого року в Миколаєві відбулася подія, яка стала топ-новиною в усіх ЗМІ. В парку Перемоги урочисто відкрили красень-стадіон з футбольним полем та шістьма біговими доріжками. Водночас завершено будівництво адміністративної будівлі, започатковано «алею олімпійської слави». Ще раніше на території спортивного містечка збудовано майданчик «скейт-парку» та встановлено дитячий майданчик.

Всі ці об’єкти після відкриття стали місцем відпочинку та занять спортом для багатьох миколаївців. Щодня ранкову пробіжку та зарядку поблизу стадіону здійснюють десятки людей, що дбають про своє здоров’я. Молоді люди, любителі альтернативних видів спорту давно вибрали для себе скейт-парк. Матусі та бабусі гуляють з малечею, облюбувавши прекрасний дитячий майданчик. Не пустує і стадіон. Наприкінці минулого року на ньому відбулося декілька спортивних заходів, основними учасниками яких були підлітки та молодь.
Водночас на території спортивного містечка ведеться активне будівництво. Зокрема, згідно проекту, з’явився каркас фехтувальної зали та ведуться роботи звісно, відокремлено від інших об’єктів, які мають своїх відвідувачів. Ніхто нікому не заважає, дитячий майданчик існує самостійно з двома входами-виходами, будівельний майданчик – також осторонь зі своїми воротами.
І немає жодного сенсу долати якісь міфічні перепони для того, щоби потрапити з малюком на дитячий майданчик. Слід зайти у відчинену калитку просто навпроти майданчику, або ж з головного входу до спортмістечка через 50 метрів. Всі входи-двері відчинені. Звісно ж, якщо є бажання обов’язково щось подолати, згадати молодість та перелазити через огорожу, справа ваша. Але тоді треба подбати про власну безпеку та безпеку дитини. Ще з радянських часів населення попереджають – «на будівництво не заходити, небезпечно». Можна згадати і улюблений мультфільм «Пластилінова ворона», - «не стойте и не прыгайте, не пойте, не пляшите, там, где идет строительство или подвешен груз».
Якщо ж серйозно, то переконатися у відсутності перепон для доступу на дитячий майданчик спортивного містечка, нескладно. Щотижня сюди приходить пенсіонерка Тетяна Олександрівна Филіпчук із онуком Денисом. Жінка мешкає в мікрорайоні «Соляні» і дуже задоволена тим, що поруч із будинками з’явився сучасний майданчик для дітлахів та «виріс» цілий стадіон. «Кращого місця для відпочинку з дитиною не знайти, - зазначає Тетяна Олександрівна. - Чистий, охайний куточок парку, де приємно просто прогулятися, подихати повітрям та побігати з малюком. Дуже подобаються самі гойдалки та гірки. Для дітей дошкільного віку це незамінні своєрідні «тренажери», де вони вчаться тримати рівновагу, зміцнювати ручки та ніжки. Також подобається, що поруч є стадіон. Наприкінці минулого року ми з онуком спостерігали змагання дитячих футбольних команд. Зараз, у зв’язку з прохолодною погодою, не так часто відвідуємо майданчик. Але жодного разу не було проблем з потраплянням на нього. Ворота завжди відчинені для всіх бажаючих відпочити та позайматися спортом».
А ось п’ятирічний Артур, який катався на гойдалках під наглядом няні, був більш вимогливий у своїй оцінці майданчика. «Так, - каже хлопець, - мені все дуже подобається. Ми живемо на Радянський, але приїжджаємо сюди гуляти кожного дня. Але хочеться, щоби поряд з цим майданчиком встановили тренажери. Такі, як на Набережній. Я і туди ходжу займатися».
Звісно, у зв’язку із зимовою погодою, відвідувачів спортивного містечка не так багато. Втім, також практично щодня сюди приходять поганяти на велосипедах та роликах по скейт-майданчику троє друзів, що живуть неподалік, - Олексій, Антон та Вадим. 16-ти річний Олексій запевняє, - вхідні ворота завжди відчинені, ніколи не приходилося перелазити через паркан, або обходити, щоби потрапити на майданчик. Можливо, припускає хлопець, на ніч їх і зачинають. Але це правильно. На жаль, у нас ще вистачає бажаючих щось пошкодити та зіпсувати.
Поки об’єкт «Спортивне містечко» знаходиться на балансі підрядної організації, що виконує будівництво, - «Жилпромбуд-8». Тобто, фактично вся територія представляє собою величезний будівельний майданчик. Поступово, згідно проекту та запланованих завдань, будівельники відкривають для городян окремі об’єкти містечка. Так, 11 жовтня минулого року відкрито стадіон, підготовлена до експлуатації адміністративна будівля. Втім для офіційного введення в експлуатацію містечка необхідно ще виконати певну частину робіт, адже об’єкт є перехідним. Тобто подальше будівництво залежить від виділеного фінансування, змін в проекті, погодних умов та інших факторів. До речі, по лімітах минулого року з підприємством-підрядником держава розрахувалася повністю.
Про це повідомили в управлінні капітального будівництва облдержадміністрації, яке є замовником будівництва даного об’єкту. Там розповіли, що будівництво спортивного містечка – проект масштабний, його реалізація – справа тривала. Ніхто ж не виділить за один раз всі 98 мільйонів гривень (саме в таку суму приблизно оцінюється будівництво). Перший пусковий комплекс запустили минулого року, в нинішньому – будують фехтувальну залу. Причому в ході будівництва виникає потреба в корективі первинного проекту. Так, наприклад, винайшли можливість будувати фехтувальний зал не на чотири, а на шість доріжок. Кому від цього буде гірше? Виграють тільки спортсмени. В завершеному вигляді об’єкт буде передано на баланс Миколаївському національному університету ім.В.Сухомлинського.
Тож, абсолютно незрозуміло, кому і навіщо довелося «роздувати» в Інтернет-мережі проблему там, де її немає. Вигадувати якісь перепони на вході до спортмістечка; начебто «вболівати» за бідних матусь, які не можуть потрапити з дітьми до майданчику; переживати за університет. Хоча, зрозуміло, кому. Тим, кого дратують будь-які позитивні кроки влади; тим, хто навіть поняття не має про особливості будівництва; тим, хто займається пошуком сумнівних сенсацій.

Підготовлено за матеріалами управління капітального будівництва
Миколаївської облдержадміністрації.

| | | | - | | | | | |