.
Нарада з питання впровадження соціальних ініціатив Президента України.

Нарада з питання впровадження соціальних ініціатив Президента України.

mlp / 12.06.2012

Вона відбулася 12 червня в облдержадміністрації за участю представників 6 банків Миколаївської області, що надали згоду щодо участі у реалізації Програми, керівників підприємств-забудовників – учасників Програми.

Заступник голови облдержадміністрації Віталій Травянко нагадав присутнім, що на виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича Урядом прийнято Постанову «Про затвердження Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов».

Основні засади Програми:
Кредити надаватимуть до 15 років в гривнях.
Позичальник платить за кредитом 3%, а різницю в 13% йому компенсує держава. Первинний внесок на покупку житла - до 25% з можливістю його збільшення.
Нормативна площа житла на сім'ю з однієї-двох осіб - 40 кв. м, з трьох і більше осіб - 58 кв. м (може бути збільшена на 25%).
Розрахункова вартість квадратного метра - 5 тис. грн (максимально). На площу понад норму компенсація не нараховується.
Середній мінімальний річний дохід сім'ї з трьох осіб повинен бути не нижче 55 тис. грн, а середній максимальний дохід - 400 тис. грн.
Щомісячний платіж за кредитом не повинен перевищувати 40% сукупного середньомісячного доходу сім'ї.
Середньомісячний грошовий дохід позичальника не повинен перевищувати п'ятикратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні.
На період отримання часткової компенсації квартира повинна бути основним місцем проживання позичальника, він не може здавати її в оренду.
Серед умов для позичальника - поручительство кожного дієздатного члена сім'ї, який проживає разом з ним, а також щорічне декларування своїх доходів (і доходів сім'ї).

На нараді повідомили, що 100 сімей отримали консультацію щодо умов участі у Програмі, 4 з них надали повний пакет документів.

Поточного тижня завершиться процес створення «єдиного вікна», тобто усі сторони угоди (забудовник – банк – виконавець - координатор) будуть зосереджені в приміщенні регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" за адресою - вулиця Робоча, 2-А, офіс 507.

У процесі обговорення надійшла пропозиція збільшити строк надання кредиту з 15 до 20 та більше років, що зменшить фінансове навантаження на громадян.
З боку облдержадміністрації запропоновано Міністерству регіонального будівництва об’єднати Постанови Кабінету Міністрів України №343 та № 140 з метою розширення діапазону учасників Програми іпотечного кредитування.

За матеріалами Миколаївської ОДА.

| | | | - | | | | | |