.
Информация для тех, кто пытается «экономить» на электроэнергии.

Информация для тех, кто пытается «экономить» на электроэнергии.

mlp / 07.06.2012

Миколаївські енергетики щомісяця фіксують десятки, а то й сотні випадків, коли недобросовісні споживачі відверто порушують закон розкрадаючи електроенергію.
При цьому вони використовують численні технічні засоби.
Одним з найбільш поширених у середовищі «електрокрадіїв» - є потужний магніт, котрий встановлюється на електролічильник. Потенційні розкрадачі електрики йдуть на ринок, щоби купити даний «гаджет» у осіб, які заробляють саме на таких, довірливих потенційних порушниках чинного законодавства. Варто зауважити, що коштує він недешево, в середньому – 500-800 гривень.

А от тепер давайте вдамося до елементарних розрахунків, які й продемонструють всю «вигідність» такої «економії». За основу візьмемо середнє щомісячне споживання електроенергії у «середньостатистичній» квартирі. Воно складає близько 300 кВт/год, що, в перерахунку на гривні (з огляду на тарифи до 150 кВт/год – 0,2802 коп., та понад 150 кВт/год – 0,3648 коп.), дасть у сумі близько 96 грн. 75 коп. на місяць. Недобросовісний споживач краде, знову ж таки в середньому, половину від цього показника, адже зовсім не споживати електроенергію, із зрозумілих причин, неможливо.
Тож, як кажуть фізики, «на виході» отримуємо: «економія» від застосування магніту приблизно 48 грн. 37 коп. на місяць (50% від 96 грн. 75 коп.), або ж – 580 грн. 44 коп. на рік.
Тобто, при вартості магніту 500-800 грн. «відбивати» ці кошти доведеться протягом року (!!!) і більше. Чи не занадто дороге задоволення?

Більше того, за використання злочинних схем у сфері споживання електроенергії передбачені серйозні штрафи. Так у першому кварталі поточного року гр. О., мешкає по вул.. Молодіжній – оштрафовано на 2 837 грн., гр. Н., мешкає по вул.. Сілікатній – оштрафовано на 3 500 грн., гр. Т., мешкає по вул.. Скляра – оштрафовано на 4 618 грн. Варто замислитись.

Тим більше, що сучасні технічні засоби в своїй повсякденній роботі використовують і енергетики, що дає змогу ПАТ «Миколаївобленерго» дієво боротись з крадіжками, виявляючи факти застосування незаконних «технічних інновацій».

Але «сумнозвісний» магніт не єдиний спосіб, до якого вдаються бажаючі скористатись «безкоштовною» електроенергією. Варто згадати ще й про не поставлені на облік розетки, «накидання», дистанційні вимикачі приладів обліку, «ліві» вводи, тощо.
Щоправда, у випадку виявлення таких фактів, відповідальність і штрафи значно жорсткіші і можуть сягати 7 000, а то й 15 000 грн. для побутових споживачів, і сотень тисяч гривень для юридичних осіб – організацій, установ та, особливо, промислових підприємств, які крадуть «по-серйозному». Яскраві «побутові» приклади: гр. Л., мешкає за адресою вул. архітектора Старова, виявлено дублюючий ввід, штраф – 7 197 грн., гр. М., мешкає на тій же вул.. архітектора Старова, такий самий дублюючий ввід, штраф – 8 030 грн., гр. З., вул.. Дачна, аналогічне порушення і штраф – 10 572 грн.
Цей перелік можна було б продовжити, але як кажуть:«Розумному достатньо».
Втім, варто додати ще одне; порушник правил користування електроенергією автоматично відключається від електромережі, а процес «відключення-повторне підключення» також коштує грошей. Так, наприклад, у обласному центрі це обійдеться порушнику в 700 гривень, а в сільському районі 341 грн. плюс транспортні витрати (відстань у 15 км – 257 грн, відстань у 40 км – 519 грн.). Це у разі відключення споживача від повітряної лінії. А якщо абонента-порушника відключають від електромережі безпосередньо біля приладу обліку (лічильника), то за «відключення-підключення» доведеться викласти 160 гривень у місті і 300 грн. у селі.

І от тепер, напевно, дійсно достатньо для того, щоб всерйоз замислитись, а чи «варта шкурка вичинки»?
І чи необхідно витрачати свої кревні гривні на ефемерну економію, яка, до того ж, може стати причиною тривалої судової тяганини та серйозних фінансових витрат?
Набагато серйозніших, аніж незаконно «зекономлені».

Інформація надана відділом менеджменту ПАТ «Миколаївобленерго».

| | | | - | | | | | |