.
Между сельскими и городскими жителями разницы быть не должно.

Между сельскими и городскими жителями разницы быть не должно.

mlp / 16.12.2011

Управління капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації і в подальшому виступатиме замовником будівництва газопроводів в селах та районах області.

Про перспективи газифікації Миколаївщини розповів голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Петрович Круглов під час відкриття підвідного газопроводу високого тиску в селі Степанівка Веселинівського району. «Ми заздалегідь плануємо роботу із забезпечення населення таким «благом цивілізації», як газ, - зазначив М.Круглов, - розробляємо проектно-кошторисну документацію, балансуємо наявність коштів в бюджетах всіх рівнів і після цього приймаємо рішення. Виходячи з цього, чітко говоримо людям, коли саме і в яких селах з’явиться газ. Не було жодного випадку, коли б ми пообіцяли і не зробили цього».

Розповів Микола Петрович про причини затягнення питання газифікації для таких районів, як Снігурівський, Кривоозерський та інших. Виявляється, ще у 2007-му році мали бути розпочаті роботи із газифікації Снігурівки, коли Прем’єр-міністром країни був Віктор Федорович Янукович. Але, у зв’язку із змінами в уряді, у Верховній Раді, держава «заморозила» на чотири роки вирішення цієї проблеми. Сьогодні є доручення Президента України стосовно Снігурівки, є домовленості із Міністерством енергетики та вугільної промисловості, проведено тендер, визначено організацію, яка буде вести газифікацію району. За переконанням голови облдержадміністрації, у першому півріччі 2012-го року питання підведення газу до Снігурівки буде вирішено.

На стадії вирішення – газифікація Кривоозерського району. Справа в тому, що саме в цих двох районах області не побудовано газопровід-відвід. Тому тільки після його будівництва можна буде вести газ по територіям районів. В Кривоозерському районі проектно-кошторисна документація на газифікацію була складена ще за радянських часів. Тож на сьогодні вона застаріла, її слід переробити. Але вже визначено організацію, яка готова розробити нову документацію і розпочати роботи із газифікації. Якщо все складеться так, як планується, то й мешканці Кривоозерщини до кінця наступного року будуть з газом.

А поки світлій події – святу «голубого вогника» - раділи жителі невеликого села у Веселинівському районі, Степанівки. Його активні, працелюбні жителі також чекали на газ досить давно. Зверталися у всі владні інстанції, писали листи та звернення, «стукали» у всі кабінети. І тільки зараз їх почули. Микола Петрович Круглов особисто опікувався питанням будівництва підвідного газопроводу до села. В короткий термін, лише за три місяці, газопровід збудовано. Люди самі організували кооператив «Перлина степу», були здійснені роботи із прокладання розвідного газопроводу середнього тиску по селу, закуплено необхідне обладнання в домівки і відтепер степанівці мають можливість відчути переваги сучасного опалення. З підведенням газу місцеві жителі сподіваються на позитивні зміни у їхньому сільському житті. Так, ветеран праці, авторитетна в Степанівці людина Надія Олексіївна Савшак вважає, що молодь буде залишатися в селі, не кидатиме своїх осель та батьків, не прагнутиме до міста.

Взагалі, різницю між сільськими та міськими жителями ставлять нерозумні люди. Микола Круглов так прокоментував деякі висловлювання представників опозиції стосовно «занадто дорогої школи» чи фінансування інших проектів в сільській місцевості: «Люди, які кажуть про значні витрати на будівництво Богданівської школи в Доманівському районі, просто ніколи не жили в селі. І якщо вони дійшли до рангу політиків і не набралися розуму, то мені їх шкода. В нас не повинно бути різниці між дитиною, яка живе в селі і тієї, що живе в місті. Для того, щоб зрозуміти який подарунок отримали сільські діти в селі Богданівка, треба було в дитинстві помісити болото, пройти пішки від одного до другого села, до школи, посидіти в тих приміщеннях, в яких знаходилися сільські діти. І після того вже мати право про щось говорити. Хто такі опозиціонери? Це люди, які були при владі в попередні п’ять років. Нехай скажуть, що вони зробили, - скільки побудували шкіл та дитячих садочків, скільки газифікували населених пунктів. Тоді можна висувати якісь претензії».

В селі ж Степанівка запалав символічний вогник. Газопровід високого тиску протяжністю майже в двісті метрів побудувало приватне підприємство «Монтаж-технологія», яке понад десять районів у будівельній галузі спеціалізується на будівництві котелень та газифікації населених пунктів. Його керівник Володимир Ващук, як і обіцяв, прийшов на свято не з порожніми руками. Подарував місцевому будинку культури сучасний магнітофон. Степанівці ж віддячили керівництву області та будівельникам прекрасним концертом, який підготували власними силами.

Олена Миколаєва (за матеріалами управління капітального будівництва облдержадміністрації)

| | | | - | | | | | |