.
В Новопетровке – современный детский садик.

В Новопетровке – современный детский садик.

mlp / 06.12.2011

Завершуються роботи з реконструкції дошкільного навчального закладу в селі Новопетрівка Новоодеського району. І вже в 20-их числах грудня понад 100 дітей цього села стануть повноправними «господарями» затишного та комфортного будиночку. Замовником повної реконструкції закладу виступає УКБ облдержадміністрації, а кошти на перебудову виділялися протягом декількох років з обласного та Державного бюджету.





- Ми гостро відчуваємо потребу в дитячому садку, - зазначає Новопетрівський сільський голова Ніна Степанівна Ревта. - Справа в тому, що кожен рік населення нашого села збільшується. Якщо до 2006-го року народжувалося на рік 9-12 дітей, в 2007-му на світ з’явилося 30 малюків, в 2008-му - 27, у 2009-му та 2010-му по 24. Сьогодні на 1113 дворів в селі проживає 130 дітей віком до шести років. А існуючий дитячий садок розрахований лише на 34 дитини. Хоча фактично його відвідують 56 дітей. Звісно, такий факт є порушенням санітарних та інших норм. Тож нам вкрай необхідний ще один дитячий садок. Ми вдячні керівництву області за розуміння нашої проблеми і рішення про завершення в цьому році реконструкції колишнього дитячого садку.

В Новопетрівці існувало два дитячих садка, так званий колгоспний та державний. Державний було збудовано ще у 1984-му році, а у 1995-му він закрився. Будівля, залишаючись без догляду, поступово руйнувалася. У 2001-му році при реорганізації ЗАТ «Новопетрівське» колишній дитячий садок передали на баланс сільської ради. Зрозуміло, що місцевим коштом утримувати споруду загальною площею в півтори тисячі квадратних метрів, було нереально. Тож за рахунок субвенції з обласного бюджету садок накрили черепичним дахом, збудували газову котельню, провели опалення. Тобто здійснили першочергові роботи, щоби зберегти, законсервувати саму будівлю. На більше коштів не виділялося.

Ситуація кардинально змінилася в цьому році. При загальній кошторисній вартості реконструкції у 8 мільйонів 730 тисяч, в 2011-му році на Новопетрівський дитячий садок спрямовано понад п’ять з половиною мільйонів гривень. Причому вперше за останні чотири роки певну суму виділено з обласного бюджету, інші гроші отримано завдяки державній субвенції на розв’язання соціальних та екологічних проблем прилеглих до зони будівництва (Ташликська програма).

Дитячий садок в Новопетрівці будується з урахуванням сучасних технологій, з дотриманням існуючих норм, що застосовуються до таких будівель. Він має привабливий зовнішній вигляд, зручно і комфортно - всередині будівлі. На двох поверхах приміщення будуть розташовані вісім «дитсадівських» груп. Перший поверх віддали наймолодшим, тут облаштовуються приміщення для трьох ясельних груп по 15 дітей та одної групи на 7 малюків. На другому поверсі розташують чотири групи з дітей дошкільного віку. Кожна група матиме ігрову кімнату, кімнати для сну (окремо для дівчаток та хлопчиків), санвузол, прихожу. Також окремо обладнано зал для спортивних занять, який одночасно є і музичним залом. В садку розташовані їдальня, кухня, пральна. Привабливий вигляд матиме і територія перед будівлею садка. Тут обладнають майданчики для кожної групи, прикрасять скульптурами казкових персонажів, а підрядник будівництва пообіцяв подарувати піщане містечко.

Як повідомляють в управлінні капітального будівництва облдержадміністрації, проектом було передбачено реконструкція існуючої будівлі дитячого садка, повне перепланування приміщення згідно діючих норм. Відбулася повна заміна обладнання газової котельні, що дасть серйозний ефект, - тепловий режим можна регулювати самостійно в залежності від погодних умов. Виконано утеплення фасадів, заміна вікон на металопластикові, утеплення перекриття. Так, наприклад, сучасний утеплювач дає такий самий ефект, як стеля завширшки в п’ять метрів. На першому поверсі будівлі – теплі підлоги. Встановлено автономне водопостачання зі станцією очищення води. Також побудовано трансформаторну підстанцію, замінено внутрішнє і зовнішнє електропостачання.

Громада села Новопетрівка вдячна керівництву облдержадміністрації та обласної ради за дитячий садок, який фактично відбудовано заново. Та й самі мешканці села не сидять, склавши руки. Вони допомагають будівельникам у тих роботах, що не потребують спеціальної кваліфікації, облаштовують прилеглу територію, наводять порядок. Тим самим прискорюють настання радісної події, - коли дитячий садок відчинить свої двері для маленьких жителів села.

Підготовлено за матеріалами управління капітального будівництва облдержадміністрації.

| | | | - | | | | | |