.
В Новой Одессе построили современное гидротехническое сооружение.

В Новой Одессе построили современное гидротехническое сооружение.

mlp / 05.12.2011

В серпні 2007-го року мешканці Нової Одеси, що проживають по вулиці Мельнічній, зазнали великого лиха.
13 серпня в місті випала тримісячна норма опадів, вода вмить переповнила балку Нешіна, поблизу якої розташовані будинки і перетворила береги в справжню бурхливу мулисту річку.

- Це сталося о 15-ій годині, - розповідає про ті події Микола Притула, місцевий підприємець. - Добре, що люди були вдома, не спали. Тож обійшлося без жертв. Здавалося, що наступив кінець світу. Люди миттю вибігали з домівок, хтось встигав схопити документи і цінні речі, більшість просто врятовувалися. Тут, де ми зараз знаходимося, їхала машина «МАЗ» і її залило майже повністю, вона не могла рушити з місця. Все було затоплено, склади, колгоспний млин, інші споруди. В мене знаходилося зерно на зберіганні і його також затопило. Вода стояла в хаті у півтора метри. Вже потім зі двору ми вивезли 30 машин мулу. Після того, як все трапилося, людям виплатили компенсації. Але слід було провести роботи з укріплення берегів, щоби у майбутньому лихо не повторилося.

Причини виникнення надзвичайної ситуації пояснює заступник начальника управління капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації Павло Нуждов: «В цьому районі міста склався особливий рельєф місцевості, в результаті чого талі та зливові води потрапляли в русло балки Нешін, потім відповідно у Південний Буг. Стан балки був жахливий, все завалено сміттям, люди самі робили переходи у вигляді насипів, що створювало певний підпір для води. В районі моста пропускні споруди та труби були забиті і не давали можливості відвести великий потік води до Південного Бугу».

Подію в Новій Одесі визнали надзвичайною ситуацією на державному рівні. У 2007-му році розроблено проектно-кошторисну документацію на будівництво в цьому місці гідротехнічних споруд для захисту території від ерозії, підтоплення та зсувів. Загальна вартість робіт складала сім мільйонів гривень. Втім, протягом чотирьох років фінансування важливого для жителів Нової Одеси об’єкту здійснювалося в незначних обсягах.



У нинішньому році необхідні кошти у розмірі чотирьох мільйонів гривень виділили з обласного цільового фонду охорони навколишнього природного середовища обласного бюджету.
За ці гроші на замовлення управління капітального будівництва облдержадміністрації на відстані в 4,6 кілометри побудовано колектори відкритого типу з відповідним берегоукріпленням та дренажем. Виконані роботи з перенесення високовольтних ліній електропередач, електрохімзахист, на трьох ділянках перенесено газопровід високого тиску, побудували три пішохідні містки і два транспортних переїзди.

Всі ці роботи проведені для того, щоби дати можливість талим і зливовим водам в разі необхідності швидко влитися до Південного Бугу і, значить, не допустити повторення трагедії чотирирічної давнини.

Місцеві жителі вдячні обласній владі та особисто голові облдержадміністрації Микола Круглову за вирішення нарешті їхнього болючого питання. Вони повідомили, що направили на ім’я губернатора лист з подякою за добру справу.

УКБ облдержадміністраціїї.

| | | | - | | | | | |