.
Україні необхідний міжнародний досвід проведення структурних реформ.

Україні необхідний міжнародний досвід проведення структурних реформ.

mlp / 09.07.2010

В Україні необхідно підсилити захист прав власника й інвестора, відновити кредитування реального сектору економіки, цивілізовано вирішити проблему вчасного відшкодування податку на додану вартість, модернізувати систему бухгалтерського обліку та фінансової звітності, а також вдосконалити спрощену систему оподаткування. Про це йшлося на зустрічі президента УСПП, народного депутата України Анатолія Кінаха з експертами Німецької консультативної групи з питань економічних реформ Рікардо Джуччі, Робертом Кірхнером та Інгою Тошев.

Провівши ґрунтовні аналітичні дослідження економічної й фінансової ситуації в Україні, експерти Німецької консультативної групи запропонували на основі міжнародного досвіду презентацію вирішення проблем ефективного розвитку бізнесу.
На їх думку, подолати кредитну кризу можна шляхом використання ринкових заходів у сфері банківського регулювання, монетарної і фіскальної політики. Зокрема, для відновлення доступу до кредитних ресурсів вони рекомендують рекапіталізувати банки із недостатнім капіталом та відмінити заборону довгострокового кредитування в іноземній валюті.
Німецькі експерти сформулювали також рекомендації для оптимізації механізму відшкодування ПДВ як для економіки в цілому, так і для сільського господарства зокрема. Вони вбачають вирішення цього питання шляхом фіскальної консолідації державних фінансів, покращення податкового адміністрування та подолання корупції в податковій системі.
Покращенню інвестиційного клімату, за їх словами, сприяло б реформування системи податкового обліку й звітності, оскільки через складний і неефективний, на їх погляд, бухгалтерський облік та фінансову звітність адміністративний тягар сплати податків в Україні є одним із найвищих в світі. В результаті наша країна займає 181 місце з 183 країн світу за індикатором «сплата податків» звіту Світового банку «Ведення бізнесу». Запропонували німецькі консультанти й заходи щодо вдосконалення спрощеної системи оподаткування, скасування якої є ані економічно доцільним, ані політично можливим.
Анатолій Кінах, уважно вислухавши їх презентацію, подякував за увагу, яку вони приділили питанню вирішення в Україні проблем розвитку бізнесу. «Ваші зауваження й пропозиції є дуже слушними та доцільними з огляду на необхідність проведення в Україні системних реформ. Нам необхідно вирішувати проблему земельних відносин, підсилювати сучасними законами захист прав власника й інвестора, покращувати інвестиційний клімат, повертати довіру інвесторів тощо. Все це необхідно робити в балансі інтересів держави й бізнесу. Розумна влада має бути зацікавлена у співпраці з реальним сектором економіки, оскільки це дасть їй можливість уникнути багатьох помилок», - зауважив президент УСПП.

Прес-служба Українського союзу промисловців та підприємців.

| | | | - | | | | | |