.
Прес-конференція Міністра регіонального розвитку та будівництва України Володимира Яцуби на тему «Підсумки роботи Мінрегіонбуду за перші 100 днів роботи Уряду».

Прес-конференція Міністра регіонального розвитку та будівництва України Володимира Яцуби на тему «Підсумки роботи Мінрегіонбуду за перші 100 днів роботи Уряду».

mlp / 26.06.2010

Міністерство взяло на себе координацію роботи з розроблення угод щодо регіонального розвитку між Урядом та обласними радами.
Наразі триває робота з розроблення угод з регіонами, що потребують суттєвих інвестиційних вкладень: Тернопільська, Рівненська, Сумська, Івано-Франківська області. Взяті угодами зобов’язання вимагатимуть відповідного фінансування у Державному бюджеті на 2011 рік окремою бюджетною програмою Уряду. У цьому секторі наше головне завдання – термінова підготовка угод зі всіма проблемними (депресивними) регіонами.

Підготовлено пропозиції щодо реформування адміністративно-територіального устрою, розроблені карти об’єднань громад, паспорти міст, підготовлені зміни до законодавчої бази. Справа за політичним рішенням.

Після значного падіння показників будівельної діяльності у 2009 році упродовж поточного року відбувається певна стабілізація ситуації. За інформацією Держкомстату, за п’ять місяців 2010 року будівельними підприємствами виконано робіт на суму 11 млрд. гривень.
У квітні 2010 року заробітна плата одного штатного працівника в будівництві зросла на 16,3 % порівняно з квітнем 2009 року. Позитивна динаміка спостерігається у підприємств, що здійснюють підготовку будівельних ділянок – на 8,8 %. Збільшились, порівняно з січнем-травнем 2009 року, обсяги багатьох видів будівельних матеріалів.
Однак основною проблемою будівельної галузі залишається низький рівень завантаженості виробничих потужностей будівельних підприємств через відсутність фінансування розпочатих інвестиційних проектів та нових замовлень.
Тому основним завданням Міністерства вбачаємо створення сприятливого інвестиційного клімату шляхом спрощення дозвільно-погоджувальних процедур у будівництві.

Зокрема нами у співдружності з народними депутатами розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері будівництва житла», який прийнято Верховною Радою України 11 травня 2010 року, та наразі, за зауваженнями Президента України виправлено та підготовлено до розгляду у сесійній залі. Цим Законом:
спрощується порядок прийняття об’єктів в експлуатацію; запроваджується проведення експертизи інвестиційних програм і проектів будівництва за принципом єдиного вікна;
дозвіл на виконання будівельних робіт лінійних об’єктів надаватиметься без засвідчення права власності чи користування земельною ділянкою; скасовуються два види обов’язкового страхування (будівельно-монтажних робіт і майнових ризиків) при будівництві житла.

Окрім того Мінрегіонбудом розроблено законопроект, яким обмежено сегмент об’єктів, для будівництва яких є обов’язковим розроблення містобудівних умов і обмежень.

Подано на розгляд Верховної Ради проект Містобудівного кодексу України, яким суттєво спрощуються дозвільно-погоджувальні процедури, що прискорить та стимулюватиме розвиток будівельної галузі у державі.

Крім того, взято радикальний курс на суттєве зменшення кількості будівельних робіт, що підлягають ліцензуванню, аж до повного його скасування. Натомість, на заміну обов’язковому отриманню ліцензій запроваджується механізм їх професійної атестації як у більшості країн Європи.
Подальшого поширення буде набувати механізм декларації замовниками та підрядниками будівництва їх намірів розпочинати будівельні роботи (замість обов’язкового отримання на сьогодні дозволу на виконання будівельних робіт в інспекціях держархбудконтролю).


Одночасно Міністерством здійснюються заходи щодо розвитку системи технічного регулювання. «У цьому питанні ми є лідерами серед країн СНД. Нещодавно у Мінську ми доповідали Концептуальні засади розвитку технічного регулювання – єдині для країн СНД, що дають можливість зняти перепони у імпорті-експорті продукції». Набувають в Україні необхідні темпи розвитку нормативної бази державного рівня. Цього року у будівництві буде прийнято нормативів приблизно у сім разів більше, ніж у середньому за останні 5 років. Саме цей рік треба вважати початком системного розвитку технічного регулювання у будівництві.
Це підтверджується п’ятьма проектами рішень Уряду, які Мінрегіонбуд подав на розгляд до Кабінету Міністрів з метою реалізації основних положень Закону України «Про будівельні норми», два з яких будуть розглянуті вже сьогодні.

Одним із пріоритетних напрямів діяльності Міністерства є житлове будівництво. Протягом останнього часу Міністерство працює над питанням відновлення довіри інвесторів до забудовників, що дозволить поновити попит та, відповідно, темпи зростання житлового будівництва.
Робота здійснюється у двох напрямках:
1. Розгортання будівництва доступного житла;
2. Добудова об’єктів незавершеного будівництва.
Нормативна база щодо будівництва доступного житла сформована. У державному бюджеті передбачено кошти на будівництво такого житла в обсязі 1 мільярда гривень.
Порядком використання цих коштів передбачається залучення інвестицій у житлове будівництво від населення в обсязі 2 мільярдів гривень, що складає 70% від вартості житла.
У цьому році ми плануємо залучити до програми об’єкти високого ступеню готовності (понад 50%).
Наша робота з регіонами у цьому напрямку стимулювала забудовників до активізації на ринку, що в підсумку за п’ять місяців збільшило введення в експлуатацію житла на 14% та кількість задільних об’єктів на 3%.

Нормативна база для спрощення процедур індивідуального будівництва Міністерством відпрацьована. Житлові будинки до 500 кв. метрів можна будувати без проведення експертизи, отримання дозволу та залучення підрядної організації. Залишилось об’єднати зусилля місцевих та центральних органів влади. Свої пропозиції щодо пілотних проектів Прем’єр-міністру подані. На цей час майже в усіх регіонах проекти програм будівництва доступного житла розроблені та готуються для розгляду на сесіях відповідних рад.
Кожен регіон готує по 3-4 майданчики під доступне житло та планує видатки з місцевого бюджету на забезпечення їх інженерно-транспортною інфраструктурою.
Окрім того, Міністерством встановлено контроль за правильністю визначення вартості будівництва об’єктів, що споруджуються за рахунок державних коштів.
Тільки за звітний період Міністерству силами держекспертизи та цінової інспекції вдалося не допустити завищення вартості будівництва на суму 3,6 мільярда гривень.

Прес-служба Мінрегіонбуду

| | | | - | | | | | |