.
Перші Указі нового Президента України В. Януковича.

Перші Указі нового Президента України В. Януковича.

mlp / 28.02.2010

26 лютого підписан Указ «Про утворення Національного антикорупційного комітету».
Згідно ньому створено Національний антикорупційний комітет, як консультативно-дорадчий орган при Президентові України. На ньго покладено здійснення аналізу стану корупції в Україні та заходів, що вживаються для запобігання і протидії їй; підготовку пропозиції про спрощення дозвільних та інших процедур щодо ведення малого і середнього бізнесу та ліквідації причин, які зумовлюють порушення у цій сфері.
Національний антикорупційний комітет утворюється у складі Голови, виконавчого секретаря та інших членів; Головою Національного антикорупційного комітету є Президент України. До складу комітету увійдуть керівники правоохоронних та інших державних органів, представників профільних комітетів Верховної Ради України, громадських організацій, провідних учених та інших фахівців.

Другим Указом став «Про невідкладні заходи з подолання бідності».
Визначено подолання бідності найважливішим пріоритетом у здійсненні реформ в Україні.

Комітету з економічних реформ доручено проаналізувати стан бідності в Україні та внести пропозиції щодо підвищення ефективності державної політики, шляхів прискорення розв'язання проблем у цій сфері.

Кабінету Міністрів України доручено забезпечити безумовне виконання Закону України «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати»; розробити та внести в установленому порядку у тримісячний строк проект загальнодержавної програми подолання та запобігання бідності в Україні на 2010 – 2015 роки, у якому, зокрема, передбачити заходи щодо: запровадження нових механізмів відновлення виробництва, стимулювання економічного зростання та соціального прогресу, зокрема, забезпечення ефективної зайнятості населення шляхом створення життєспроможних підприємств; забезпечити реформування систем оплати праці, соціального захисту, пенсійного страхування, надання медичної допомоги, медичного обслуговування; запровадження дієвого механізму надання молоді, насамперед випускникам вищих навчальних закладів, першого робочого місця.

Генеральній прокуратурі України вжити в установленому порядку заходів нагляду за додержанням соціально-економічних прав людини і громадянина, додержанням законів із цих питань органами виконавчої влади, їх посадовими особами, зокрема Кабінетом Міністрів України, його посадовими особами.

За матеріалами офіційного представництва Президента України.

P.S.
По информации Госкомстата Украины, падение валового внутреннего продукта по итогам 2009 года составило 15%, по сравнению с 2008 годом.
Глава Счетной палаты Украины Валентин Симоненко в интервью «Столичным новостям» был более откровенным: «Ведь госбюджет - это, по сути, концентрированное выражение экономической политики государства. Так вот, за прошлый год он не выполнен ни по одному объемному показателю, не выполнен и как закон в целом. Рост ВВП на 2009 год был заложен на 0,4 процента, а снизился ни много ни мало на 13,9 процента. Это снижение больше, чем в любой стране Европы, больше, чем в любой стране СНГ. Совокупный государственный долг Украины в 2009 году составил 35 процентов ВВП - 310 миллиардов гривен. Прямой долг увеличился на 80 процентов, правительственные гарантии превысили в два раза норму закона о госбюджете (не более 37 миллиардов гривен) и составили 100 миллиардов гривен. Такие показатели госдолга, и, самое главное, их динамика даже не критическая, а на грани катастрофы. Такого падения экономика Украина не видела лет десять, если не больше. Если руководство государства не проникнется реальным угрожающем состоянием как финансово-бюджетной сферы, так и всей экономики, не предпримет конкретных действий для того, чтобы стать на путь подъема, вероятность дефолта велика».

Инвестор.

| | | | - | | | | | |