.
Генеральною прокуратурою України проведено перевірку додержання вимог законодавства при здійсненні нагляду та контролю у сфері житлового будівництва

Генеральною прокуратурою України проведено перевірку додержання вимог законодавства при здійсненні нагляду та контролю у сфері житлового будівництва

mlp / 05.08.2009

Генеральною прокуратурою України проведено перевірку додержання Міністерством регіонального розвитку та будівництва України і Державною архітектурно-будівельною інспекцією вимог законодавства при здійсненні нагляду та контролю у сфері житлового будівництва.
Встановлено, що на виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо подолання фінансової кризи в Україні» та відповідних доручень Уряду Мінрегіонбудом за участю центральних та місцевих органів виконавчої влади проведено інвентаризацію об’єктів незавершеного житлового будівництва з визначенням ступеня їх готовності.
Міністерством зібрано інформацію про 2451 об’єкт незавершеного житлового будівництва. Однак ці данні є неповними. З січня поточного року перелік таких об`єктів не поновлювався, як наслідок, їх моніторинг не здійснювався.
Під час перевірки виявлено, що у визначений законом строк не створено єдину систему замовників будівництва житла, що здійснюється за бюджетні кошти, незважаючи на те, що відповідно до ч.2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі» та доручення Кабінету Міністрів України від 30.01.09 міністерство до березня 2009 року зобов’язано було її сформувати.
Посадовими особами міністерства не виконано вимог Генеральної прокуратури України, викладених у попередньому поданні від 29.12.08, щодо необхідності розроблення нового порядку визначення вартості будівництва і проектно-вишукувальних робіт, виконаних з порушеннями, для подальшого розрахунку розміру штрафу (на даний час правопорушники сплачують занижені штрафи, оскільки їх розмір визначається на підставі довідок про вартість будівельних робіт, наданих самими ж правопорушниками).
Міністерство у березні поточного року направило Держбудінспекції пропозиції до цього нормативного акту. Однак інспекцією їх не опрацьовано та проекту порядку не розроблено, що свідчить про відсутність контролю міністерства за підпорядкованим їй органом.
Окрім цього, посадовими особами міністерства не забезпечено виконання Державною архітектурно-будівельною інспекцією вимог Порядку ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві. Ліцензії видаються без необхідних документів або таких, що не відповідають встановленій формі. При розгляді документів для отримання ліцензії не застосовуються вимоги п.6 Порядку щодо повернення заявникові документів, поданих у неповному обсязі. Приймаються для розгляду додаткові документи до і після оформлення ліцензій.
Посадовими особами інспекції, усупереч експертним висновкам, видаються ліцензії, незважаючи на відсутність у суб`єкта будівельної діяльності можливості виконувати певні роботи. У порушення п.13 Порядку, відповідно до якого оформлення ліцензії здійснюється протягом 3-х робочих днів з дня надходження документа, що підтверджує факт внесення плати за неї, ліцензії оформляються до отримання повідомлення про внесення плати.
Порушуючи ст. 29 Закону України «Про планування і забудову територій», Порядку надання дозволів на виконання будівельних робіт, інспекцією надано дозволи трьом підприємствам за відсутності наказів про затвердження проектної документації. Видано дозволи двом товариствам на проведення робіт без документів, що посвідчують право власності на будинок або письмової згоди його власника, без відомостей про кваліфікацію та висновків спеціалістів.
Також не забезпечено виконання п. 7 Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію щодо проведення перевірок стосовно відповідності виконання будівельних робіт, будівельних матеріалів, виробів і конструкцій вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил тощо. У поточному році такі перевірки при здійсненні житлового будівництва взагалі не проводились. Як наслідок, заходи реагування не вживались.
З метою усунення виявлених порушень вимог законів та причин, що їм сприяли, Міністру регіонального розвитку та будівництва України внесено подання. Відповідну інформацію направлено до Кабінету Міністрів України.

Прес-служба Генеральної прокуратури України

| | | | - | | | | | |