.
Дати людям можливість працювати легально

Дати людям можливість працювати легально

mlp / 03.07.2008

Відбулося засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення Миколаївської області.
Голова комітету – заступник голови облдержадміністрації - Володимир Луста наголосив на важливості завдань, що постали на порядку денному. Серед них – створення нових робочих місць та погашення заборгованості по заробітній платі. Для сприяння вирішенню зазначених проблемних питань соціально-економічної галузі області при облдержадміністрації діє ряд комісій.

Члени координаційного комітету заслухали інформацію голови Березнегуватської райдержадміністрації Анатолія Круца. Адже саме у Березнегуватському районі Миколаївської області склалася найгірша ситуація – рівень зареєстрованого безробіття складає 7,38% і є найвищим по області.
Було відмічено, що погіршення економічної ситуації в районі сприяло дестабілізації ситуації на ринку праці. Спостерігається невідповідність пропозиції та попиту, недостатність та навіть відсутність вакансій в населених пунктах сільської місцевості.
Обговоривши інформацію, координаційний комітет рекомендував вжити ряд заходів щодо активізації роботи та посилення відповідальності за забезпечення зайнятості населення району.
Про шляхи вирішення питання зайнятості сільського населення та легалізацію зайнятості повідомили начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Ольга Сивопляс та директор Миколаївського обласного центру зайнятості Микола Ворона.
Ольга Василівна відмітила, що завдяки розвитку господарської діяльності з початку 2008 року створено 14,2 робочих місць. Близько 40% з них - в сільській місцевості. За видами економічної діяльності переважну більшість створено у торгівлі та сільському господарстві. Разом з тим, сільськогосподарській галузі властива сезонність робіт, тому ці робочі місця не забезпечують зайнятість працездатних осіб протягом року. Отже, на рівні зі створенням робочих місць в різних сферах економічної діяльності області відбувається їх ліквідація. Найбільш поширені причини ліквідації – це закінчення дії трудових договорів, укладених підприємцями з найманими працівниками.
Ольга Сивопляс акцентувала увагу на тому, що легалізація зайнятості і заробітної плати – це одна з найважливіших проблем, на вирішення якої направлено роботу органів виконавчої влади. А завдяки приверненню уваги громадськості до вирішення цієї проблеми, виведення із тіні трудових відносин, посилення відповідальності роботодавців за використання праці найманих працівників стало пріоритетним також на рівні сільських, селищних рад.
У розрізі вирішення проблеми легалізації зайнятості Микола Ворона додав, що з початку року з фізичними особами-підприємцями укладено та зареєстровано в службі зайнятості 1473 трудових договорів.
Також Миколаївською обласною службою зайнятості ініційовано проведення консультацій з громадськістю в сільській місцевості. В кожному районі створено робочі групи, за допомогою яких проводиться обговорення проблем зайнятості сільського населення.

Миколаївська ОДА.

| | | | - | | | | | |