.
Закони мають виконуватися

Закони мають виконуватися

mlp / 10.10.2007

Лист-роз`яснення норм законодавства. Будiвельна палата України.

Головi Ради Мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, головам обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй, головам районних державних адмiнiстрацiй, мiським, сiльським та селищним головам.

Останнiм часом на телебаченнi та у iнших засобах масової iнформацiї активно обговорюються проблеми численних порушень законодавства України мiсцевими органами влади у питаннях землевiдведення, встановлення незаконних вимог до забудовникiв щодо фiнансування розвитку iнженерної та соцiальної iнфраструктури. При цьому грубо iгноруються норми законодавства України, якi були ухваленi Верховною Радою України V скликання та пiдписанi Президентом України за поданням народних депутатiв України та Будiвельної палати України i, зокрема, голови Президiї Будiвельної палати України, народного депутата України В. А. Поляченка.

Мають мiсце численнi факти видiлення землi фiрмам-одноденкам та пiдставним особам, що не вiдповiдають квалiфiкацiйним вимогам у порушення вимог статтi 24-1 Закону України «Про планування i забудову територiй», вiдповiдно до положень якої
«Юридичнi особи, заiнтересованi у здiйсненнi будiвництва багатоквартирних житлових будинкiв iз залученням фiнансових активiв громадян, для отримання дозволу на будiвництво подають до виконавчого органу вiдповiдної ради або Київської чи Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй, крiм визначених статтею 24 цього закону документiв, фiнансову звiтнiсть, що складається вiдповiдно до статтi 11 Закону України «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi».
Дотримання зазначеної норми закону унеможливлює появу забудовникiв типу «Елiта-Центр», а також стримує незаконнi спекулятивнi та корумпованi операцiї iз землею.

Крiм того, до цього часу є багато випадкiв, коли мiсцевi влади порушують норми статтi 5 Закону України «Про архiтектурну дiяльнiсть», вiдповiдно до вимог якої «Мiсце приєднання iнженерних мереж замовника(забудовника) до магiстральних та iнших iнженерних мереж знаходиться на межi земельної дiлянки замовника (забудовника) або за згодою замовника(забудовника) на територiї цiєї земельної дiлянки. Своєчасне пiдведення магiстральних чи iнших iнженерних мереж до межi земельної дiлянки замовника(забудовника), а також на збiльшення їх пропускної спроможностi здiйснюється власниками цих мереж, а координуються та контролюються вiдповiдними органами мiсцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом».

На виконання статтi 27 Закону України «Про планування i забудову територiй» ухвалено постанову Кабiнету мiнiстрiв України вiд 27 сiчня 2007 року № 40 «Про встановлення граничного розмiру коштiв замовникiв, що залучаються для розвитку iнженерно-транспортної та соцiальної iнфраструктури населених пунктiв».
Зазначеними нормами законодавства обмежуються незаконнi стягнення коштiв iз забудовникiв мiсцевими владами на розвиток магiстральних iнженерних мереж, що є важливим чинником здешевлення будiвництва i, зокрема, житлового.

Будiвельна палата України наполягає на дотриманнi мiсцевими владами
зазначених норм законодавства України, а також ставить до вiдома про них усiх забудовникiв України.

Источник : stroyrec.com.ua

| | | | - | | | | | |