Главная / Газета "Инвестор" / Новости

Японські вчені з’ясували, чому асфальт зараз руйнується швидше, ніж раніше.

Японські вчені знайшли причину прискореного зношування сучасних бетону і асфальту – це хімічні речовини з вихлопних газів, миючих засобів, протисніжних реагентів і пластмасових виробів. Ці сполуки потрапляють всередину будівельних матеріалів вже в процесі виробництва і знижують їх довговічність, пише TJournal.

Бетон і асфальт використовують в будівництві понад 4000 років, а бетон сучасного типу широко застосовується з середини позаминулого століття. При цьому історичні будівлі, побудовані з бетону, часто знаходяться в кращому стані, ніж споруди віком у кілька десятиліть. Група японських вчених вирішила з'ясувати, в чому може бути причина такого прискореного зношування сучасних будматеріалів.

Для цього вони створили спеціальний пристрій, який відтворює реальні умови експлуатації бетону і асфальту. За допомогою комп'ютерного томографа вчені протягом 24 годин відстежували кожну зміну в мікроструктурі будматеріалів. За дослідні зразки дослідники взяли шматки сучасного бетону і асфальту з усього світу, японський асфальт 1960 року і еталонний бетон віком 120 років.

Дослідження показало, що в сучасних бетоні й асфальті містяться сторонні домішки на зразок фталатів і фосфатів. Причому навіть в нових, щойно виготовлених зразках.

Кількість домішок невелика – від 0,0012% до 0,25%, але цього достатньо, щоб погіршити якість матеріалів. Через них бетон і асфальт кришаться і розпадаються на окремі шари швидше, ніж зразки вікової давнини.

Джерело цих домішок – вихлопні гази, протисніжні реагенти, миючі засоби та пластикові вироби. Більша їх частина потрапляє в будматеріали ще в процесі виробництва, інша частина вбирається під час експлуатації. Другий процес може негативно впливати в тому числі на історичні споруди.

Вчені вважають, що їх відкриття дозволить повернути бетону і асфальту «колишню міцність» відносно простим покращенням процесу виробництва.

За матеріалами Mind