Главная / Газета "Инвестор" / Новости

Реанімувати застарілий житловий фонд Україна може вже за 20 років, — Лев Парцхаладзе.

Щоб реанімувати застарілі житлові будинки в Україні, потрібні якісні зміни до законодавства та 20 років на їх реалізацію. Про це заявив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, в Україні понад 80% зношеного житла, з нього потребує негайної модернізації – 23%.

«Одним з рішень є комплексна реконструкція будинків. Другий варіант – це зніс та реновація нового житла. В Україні він майже не застосовувався, тому що коефіцієнт відшкодування за старе житло має становити 1,5. А значить, при переїзді в новий будинок повинні дати квартиру на 50% більше. Також це пов’язано з чинним законодавством, за яким знести об’єкт та збудувати на його місці новий можливо тільки за 100-відсоткової згоди мешканців. Цифра практично нереальна», – зазначив Парцхаладзе.

Він додав, що в 2018 році в Мінрегіоні ініціювали зміни в законодавстві, врахувавши досвід країн Прибалтики, Польщі, Німеччини, де зводились будинки за подібними типами.

Основні пропозиції до змін:

– Для реновації житла потребується згода більшості мешканців – 2/3 голосів від усіх;

– Обстеження об’єкту проходять колегіально за участю експертів;

– Відповідальним за роботи може бути тільки муніципалітет;

– У випадку відселення з «хрущовок» нове житло в пусковому об’єкті надається людям у тому ж адміністративному районі, де вони жили, ходили в школу та лікарню. Квартири вже мають бути з оздобленням та готовими для завезення речей.

Наразі законопроект опрацьовується в Мінрегіоні з будівельною спільнотою, після чого буде направлений до Верховної Ради.

«Надіємось на швидке прийняття документу у Верховній Раді. Переконаний, за таких умов реанімувати житловий фонд Україна зможе вже за 20 років. При цьому важливо, щоб місцева влада застосовувала саме комбінований варіант. Адже є території, де неможливо зносити, а є такі, де неможливо залишити, тому що потрібно замінювати все – включно з каналізацією цілого мікрорайону», – підсумував президент КБУ.

За матеріалами Property Times