Главная / Газета "Инвестор" / Новости

У Коблевому планують реалізувати австрійський пілотний проєкт Urban Menus.

31 березня були представлені остаточні результати роботи над інноваційним проєктом «URBAN MENUS зустрічає Коблеве», який було розроблено за підтримки Торгового відділу Посольства Австрії в Україні, а також Коблівської сільської ради та Агенції місцевого розвитку Коблівської об'єднаної територіальної громади, повідомили Property Times в Торговому відділі Посольства Австрії в Україні.

Робота над проєктом тривала 3 місяці. Ініціатором розробки виступила відома австрійсько-аргентинська архітекторка Лаура Спінадель, на рахунку якої численні міжнародні нагороди та визнання, в тому числі за генеральний план містечка Віденського університету економіки та бізнесу.

Фінансування досліджень в рамках проєкту та розробки візуалізації забезпечувало Міністерство економіки Австрії в рамках програми go-international.

Креативна директорка проєкту Лаура Спінадель, розробила інноваційний веб-інструмент тривимірного містобудування URBAN MENUS. За допомогою 3D-віртуальної реальності інструмент URBAN MENUS швидко трансформує майбутні зображення, дозволяє оцінити ефекти з точки зору ресурсів та екології, потреб суспільства та міського середовища, а також прибутковості.

«Я обрала Україну для цього проєкту, бо маю українське коріння і вірю у велике майбутнє цієї країни. Спільна мрія та консенсус на початку проєкту суттєво підвищують шанси на його реалізацію та завжди призводять до кращих результатів для всіх зацікавлених сторін!», — стверджує пані Лаура Спінадель.

Всі учасники проєкту «URBAN MENUS зустрічає Коблеве», дійшли згоди в тому, що курорт Коблеве має величезний потенціал: морське узбережжя, лиман, виноградники, ландшафтний парк, хороше транспортне сполучення через близькість до Одеси. Але він потребує поштовху, аби розвиватися та в майбутньому позиціонуватись на міжнародному рівні.

Після всебічного аналізу статусу-кво на основі 100 критеріїв, оцінки технічної документації з урахуванням екологічних та природоохоронних аспектів, а також проведення інтерактивних практикумів та онлайн-дискусій з представниками ділових кіл, влади, мешканців було досягнуто спільного бачення: Коблеве має стати унікальним магнітом для туристів, курортом, який буде функціонувати круглий рік.

В рамках проєкту планують реалізувати нові архітектурні комплекси, оздоровчий центр із панорамним видом, конференц-центром та медичним містечком для лікування та реабілітації, де пацієнти зможуть відпочити на природі. Також проєктом передбачено облаштування прогулянкової набережної з тематичними кварталами, кафе й ресторанами, виставками творів мистецтва, тощо.

«Я впевнений, що всі зерна інновацій, які пані Лаура Спінадель посіяла на українській землі, обов’язково проростуть і не залишаться непоміченими», — зауважив голова правління Установи «Агенція місцевого розвитку Коблівської об'єднаної територіальної громади» Сергій Федосєєв.

Торговий радник Посольства Австрії Ґабріелє Газельсберґер підкреслила: «Застосування Urban Menus в процесі створення проєкту передбачає активну участь представників громади, і тим самим встановлює абсолютно нові стандарти і підходи до планування та розвитку міст».

При розробці даного проєкту пані Спінадель та її команда намагались, в першу чергу, підкреслити та зберегти унікальні природні особливості цього регіону та створити новий бренд курорту Коблеве.

Під час проведених вокршопів пані Лаура спонукала учасників помріяти разом та подумати, яким би вони хотіли б бачити сучасний курорт майбутнього, років через 50.

Розробники проєкту впевнені, що реалізація цих ідей стане початком перетворення Коблевого на сучасний курорт високого рівня, який буде приваблювати все більше туристів.

Ініціатори проєкту закликають залучитися інвесторів з боку держави чи приватного бізнесу до реалізації наступного кроку — розробки детального генерального плану та фактичного будівництва.

За матеріалами Property Times