Главная / Газета "Инвестор" / Новости

В Іспанії незаселене житло здають за півціни малозабезпеченим сім’ям.

В Іспанії на Балеарських островах місцева влада забирає у власників незаселені квартири, щоб здати в оренду за півціни малозабезпеченим людям, пише DW.

На початку березня 2021 року влада іспанської провінції передала в муніципальну власність сотні квадратних метрів порожнього житла. В цих помешканнях за помірну плату розселяють малозабезпечені родини, які потребують поліпшення житлових умов, у тому числі імігрантів. Натомість колишнім власникам обіцяна компенсація.

Влада Балеарських островів забирає лише ті квартири, що порожніли понад два роки і належали власникам, у яких є десять або більше одиниць житла. Крім того, йдеться про помешкання розміром від 40 до 100 квадратних метрів. Щомісячна плата за них буде удвічі нижчою за існуючу на ринку нерухомості оренди житла: в середньому вона не перевищить 300-400 євро. У такий спосіб планують забезпечити житлом 5,5 тисячі родин.

Об’єктом експропріації стала, в першу чергу, власність банків – квартири, вилучені у неплатників іпотечних кредитів, а також не використована нерухомість ріелторських контор, інвестиційних та будівельних компаній, приватних осіб.

Власники багатьох підприємств, яких торкнулося нововведення, відкрито висловлюють своє невдоволення. Зокрема, власник фірми G & G Low Cost Хуан Антоніо Лопес поскаржився в інтерв’ю агентству Europa Press, що заходи влади його розорили. У підприємця, що займається купівлею-продажем житла, забрали дев’ять з десяти квартир його фірми. Там провели капітальний ремонт та чекали офіційного дозволу на продаж і заселення. Однак влада оголосила власникові про конфіскацію його нерухомості, запропонувавши за неї компенсацію, яка наполовину не покриває витрат на придбання і ремонт цих квартир. Тож Лопес подав до суду проти експропріаторів.

Ще в сімох з 17 автономних регіонів Іспанії вже складені списки незаселених квартир. Щоправда, там місцева влада поки не наважується самостійно проводити експропріацію і чекає на врегулювання цього питання новим Житловим кодексом, який обіцяють затвердити до кінця березня.

За матеріалами ХМАРОЧОС