Главная / Газета "Инвестор" / Новости

У Раді зареєстровано два законопроекти про реформи сфери містобудування.

Народний депутат Олег Дунда (фракція "Слуга народу") зареєстрував у Верховній Раді законопроекти про реформу Державної архітектурно-будівельної інспекції та посилення відповідальності за правопорушення у містобудівній сфері. Відповідні законопроекти №5071 і № 5072 зареєстровані депутатом у Верховній Раді 16 лютого, повідомляє сайт парламенту.

Законопроект №5071

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту №5071, якою володіє агентство "Інтерфакс-Україна", документ передбачає введення поетапного держконтролю за процесом будівництва, що проводиться місцевими органами самоврядування. Державний нагляд здійснює центральний орган держвлади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в сфері будівництва, один із заступників міністра є також головним інспектором державного містобудівного нагляду.

Документ також пропонує розширити коло суб'єктів, що надають сервісні послуги у сфері будівництва за умови їх сертифікації. Крім того, передбачено обов'язкове страхування відповідальності сертифікованих осіб у сфері містобудування (архітекторів, інженерів-проектувальників, технагляду, експертів тощо).Згідно з положеннями законопроекту, дозвіл на будівництво буде генеруватися при наявності позитивного висновку комплексної експертизи проектної документації, розміщеного в Реєстрі з кваліфікованими підписами експертної організації.

Введення в експлуатацію об'єктів класу СС1 здійснюється на підставі акта готовності об'єкта, складеного після його огляду в присутності замовника, і підписаного інженером технагляду і автором проекту будівництва. У разі об'єктів СС2, СС3 проводиться також реєстрація безкоштовного державного сертифікату про прийняття об'єкта в експлуатацію, який формується після підписання акту готовності підрядником, керівником експертної організації і експертами, страховиком. Зазначені документи також вносяться до Реєстру.

Законопроект №5072

Законопроект №5072 передбачає збільшення штрафів за порушення законодавства, будівельних норм і правил, зокрема під час планування і забудови територій, порушення правил екологічної безпеки, невиконання законних вимог посадових осіб держбудконтролю і нагляду, а також персоніфікувати відповідальність за зазначені порушення.Крім того, пропонується встановити адміністративну відповідальність за порушення під час видачі експертних висновків, авторського та технічного нагляду, виконання робіт без кваліфікаційного сертифікату або договору страхування, тощо.Кримінальна відповідальність передбачається за видачу завідомо неправомірного експертного висновку, порушення виконавцями робіт містобудівної діяльності, нездійснення держконтролю і нагляду, зазначено в пояснювальній записці.

Зокрема, за даним DREAMDIM пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про відповідальність за порушення у сфері містобудівної діяльності», з метою встановлення відповідальності за діяння посадових осіб та виконавців окремих видів робіт (послуг)/

Пропонується:

Суттєве посилення відповідальності за порушення у сфері містобудування (адміністративна та кримінальна відповідальність):

- мінімальний штраф за будівництво садибного, дачного або садового будинку без повідомлення ДАБІ становитиме 68 000 гривень;

- штраф за передачу замовнику проектної документації, розробленої з порушенням вимог законодавства (щодо СС1) – 2 837 500 грн.);

- штраф за експлуатацію об’єктів, не прийнятих в експлуатацію, а також наведення недостовірних даних в акті готовності об’єкта до експлуатації, вчинені щодо об’єктів з незначними наслідками (СС1), в тому числі, об’єктів, будівництво яких здійснювалося на підставі будівельного паспорта, – 68 000 — 85 000 гривень;

- штраф за порушення строків надання замовникові містобудівних умов та обмежень, будівельного паспорта забудови земельної ділянки, вимагання у замовника документів, не передбачених законодавством, надання таких документів з порушенням законодавства, установленого порядку, містобудівної документації на місцевому рівні, будівельних норм і правил, – 170 000 — 340 000 грн.

- штраф за порушення вимог закону та строків реєстрації повідомлення про початок виконання будівельних робіт на об’єктах із незначними наслідками (СС1), в тому числі будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, реєстрації акта готовності об’єкта до експлуатації, вимагання під час реєстрації таких актів, документів, не передбачених законодавством, або реєстрація цих документів із порушенням законодавства, – 170 000 — 340 000 грн.

Крім того накладається штраф:

- за невиконання законних вимог (приписів) посадових осіб органів державного будівельного контролю та державного містобудівного нагляду – 102 000 — 119 000 грн.

- за недопущення посадових осіб органів державного будівельного контролю на об’єкти будівництва під час здійснення ними державного будівельного контролю – 102 000 — 119 000 грн.

А ось за самочинне будівництво покарання суворіше

- самочинне будівництво будівель або споруд, тобто виконання будівельних робіт на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил та/або проектної документації, – штраф або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років.

- самочинне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, – штраф або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років.

Також штраф або обмеження волі на строк до чотирьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років або без такого застосовується за умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини чи їх частин – штраф або обмеження волі на строк до чотирьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років або без такого.

Передбачається:

адміністративна відповідальність за окремі види порушень, зокрема, допущені при видачі позитивного висновку комплексної експертизи проектної документації, підписання акту готовності об’єкта до експлуатації на об’єкт, збудований з порушеннями проектної документації, здійснення авторського та технічного нагляду з порушеннями вимог законодавства, виконання окремих видів робіт без кваліфікаційного сертифікату та договору страхування, тощо;

Кримінальна відповідальність за видачу завідомо неправомірного експертного висновку; порушення виконавцями робіт, пов’язаних з містобудівною діяльністю; нездійснення державного будівельного контролю та державного містобудівного нагляду.

За матеріалами Property Times