Главная / Газета "Инвестор" / Новости

Доступная ипотека. Минфин создаст специальную финкомпанию.

Кабінет міністрів доручив Міністерству фінансів створити Українську фінансову житлову компанію для впровадження механізму забезпечення громадян доступним житлом. Про це йдеться у постанові уряду №1115 від 16 листопада.

Чим займатиметься компанія

Українська фінансова житлова компанія рефінансуватиме банки (тобто надаватиме їм необхідні грошові ресурси) за рахунок державних та залучених коштів для подальшого іпотечного кредитування фізичних осіб. Кредити громадянам видаватимуть під низькі відсотки як на придбання, так і на будівництво житла.

Компанія також купуватиме житло (квартири чи будинки) з метою подальшої передачі громадянам у фінансовий лізинг.

Що обіцяють у Мінфіні

Міністр фінансів Сергій Марченко раніше заявляв, що в Україні буде створена спеціальна компанія, яка забезпечить функціонування механізму доступного іпотечного кредитування.

За словами міністра, такі кредити надаватимуться на суму до 2 млн грн за низькими відсотковими ставками (від 5% до 7% річних) на строк від 5 до 20 років. Перший внесок складатиме не менше 20% від вартості житла.

Запровадять певні вимоги до житла та обмеження за площею: на одну особу не більше 52 кв м.

Що стосується фінансового лізингу, то цей механізм буде доступним на строк до 20 років з відсотковою ставкою близько 5% річних і без сплати першого внеску. За таким механізмом забезпечуватимуть житлом у першу чергу військових та поліцейських.

На першому етапі планується надати 12 500 іпотечних кредитів та придбати 18 800 квартир у фінансовий лізинг.

Започаткувати старт відповідних програм планується до кінця 2020 року.

Яка іпотечна держпрограма діє наразі

З 1 липня у сфері іпотечного кредитування реалізується держпрограма "Доступне житло під 10% річних".

У цій програмі беруть участь п'ять банків: ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк, Правекс-банк та Кредобанк.

Наразі сім банків забезпечують 97% обсягу нових іпотечних кредитів (окрім вищевказаних фінустанов – це банк "Глобус" та Кристалбанк).

Крім того, на початку жовтня у Національному банку запропонували уряду поширити програму доступних кредитів 5-7-9% на іпотеку.

За матеріалами ЛІГА.Money