Главная / Газета "Инвестор" / Новости

Масштабно: в Дании архитектор разрабатывает генплан Земли. Какие задачи он решит.

Данський архітектор Бьярке Інгельс, засновник бюро Bjarke Ingels Group (BIG), розробляє генеральний план Землі (Masterplanet). Про це він розповів для Time.

Генплан допоможе скоротити викиди парникових газів, захистити ресурси планети і адаптуватися до зміни клімату, пояснює Інгельс.

Проєкт включатиме 10 розділів: п'ять з них охоплюють проблеми, пов'язані з викидами парникових газів (транспорт, енергетику, харчову промисловість, промисловість і управління відходами). Інші п'ять – галузі, над якими треба працювати, щоб досягти «стійкого» рівня життя на Землі (біорізноманіття, воду, забруднення навколишнього середовища, здоров'я, архітектуру та урбанізм).

Генплан матиме вигляд звичайних документів генплану, які використовують архітектори, включаючи бюджети, таблиці площ, схеми, стратегії розвитку.

Головна ідея – створити єдину енергосистему, яка б забезпечувала усі країни відновлюваною енергією. Архітектор пропонує об'єднати між собою усі сонячні панелі на світі: таким чином світла півкуля безперервно зможе живити енергією темну.

Пропонують також створювати плавучі платформи, куди потенційно зможуть переселитись люди у разі затопленнях їхніх міст. Окрім глобальних ідей, генплан пропонує також локальні проєкти, як от, будівництво заводів з переробки пластику.


Станція Copenhill у Копенгагені / Bjarke Ingels

Генплан планують завершити і опублікувати у 2021 році. Та спершу його перевірять експерти.

Інгельс – данський архітектор, відомий своїми сміливими та епатажними проєктами. Наприклад, це він автор теплової станції Copenhill у Копенгагені (на фото вище), яка одночасно і сміттєспалювальний завод, і майданчик для занять гірськолижним спортом (2019 рік). А проєкт хмарочоса Omniturm від Інгельса у Німеччині визнано одним з найкрасивіших висоток у світі 2020 року.

Источник: The Village