Главная / Газета "Инвестор" / Новости

Новый отопительный сезон и учебный год - готов ли к ним Николаев. Состоялось заседание комиссии по вопросам ТЭБ и ЧС.

В роботі комісії, що відбулася під головуванням першого віцемера Володимира Криленка, взяли участь представники всіх служб, відповідно до обговорюваних питань.

Першим обговорювалося питання підготовки міста до опалювального сезону 2020-2021 років. До роботи в осінньо-зимовий період 2020-2021 рр.. в житловому фонді міста планується виконати повірку 492 прилади обліку споживання теплової енергії. На разі виконуються роботи з демонтажу приладів обліку теплової енергії та повірки прилади (50%). Також планується виконати капітальний ремонт 10 приладів обліку споживання теплової енергії. Житлово-експлуатаційним підприємствам рекомендовано створити комісії з перевірки готовності до опалювального сезону згідно з вимогами наказу Мінпаливенерго та Мінжитлокомунгоспу від 10 грудня 2008 року № 620/378 "Про затвердження Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду".

Станом на 25.08.2020 підготовлено 1100 з 1432 (76,8%) внутрішньобудинкових систем опалення житлових будинків, які опалюються централізовано.Отримано 559 актів готовності житлових будинків до опалювального сезону (39%) від теплопостачальних організацій, виконано 118 промивок внутрішньобудинкових систем опалення житлових будинків з 330 запланованих (36%), підготовлено та пред’явлено 1120 з 1680 запланованих елеваторних вузлів (67%). Є певні проблеми із підготовкою до опалювального сезону будинків, які утворили ОСББ. Фахівці відповідних міських служб проводять роз’яснювальну роботу з керівниками об’єднань, аби на початок опалювального сезону ці будинки не опинилися без тепла.

З метою оперативного реагування на надзвичайні ситуації керівниками управляючих компаній, що обслуговують житловий фонд міста, заготовлено протиожеледних матеріалів у кількості 151,4 т піску та 1,81 т солі.

Більше як на 90 відсотків готові до початку опалювального сезону мережа закладів охорони здоров’я і навчальних закладів міста. Менша ступінь готовності у закладів культури і спорту. Роботи на них тривають.

На зимове утримання доріг міста з КП ММР «ЕЛУ автодоріг» укладено договір на виконання послуг з прибирання та підмітання вулиць (послуги з зимового утримання вулично-шляхової мережі м.Миколаєва). До роботи в складних погодних умовах в осінньо-зимовий період планується залучати 20 одиниць спеціалізованої техніки.

Департамент ЖКГ ММР тримає виконання робіт з підготовки міського господарства до опалювального сезону на постійному контролі.

Обговоривши інформацію щодо підготовки міста до опалювального сезону, комісія вирішила департаменту ЖКГ продовжити координацію виконання заходів щодо підготовки міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2020-2021 року; адміністраціям районів ММР посилити контроль за підготовкою до початку опалювального періоду відомчих житлових будинків; провести уточнення схем прибирання підвідомчої території від снігу та ожеледі з ОСББ; департаменту фінансів ММР надати пропозиції міському голові щодо можливості додаткового фінансування заходів “Міської цільової соціальної програми забезпечення цивільного захисту м. Миколаєва на 2020-2022“ з поповнення матеріального резерву м. Миколаєва у сумі 1 млн. 115 тис. грн..

Також під час засідання було приділено чимало уваги початку нового навчального року в умовах адаптивного карантину. Начальник управління освіти Ганна Личко доповіла про готовність закладів освіти міста до початку роботи. Зокрема наголосила на тому, що немає універсальних рекомендацій, так як усі школи різні. Заклади прийматимуть власні управлінські рішення, спираючись на Конституцію України, Закони України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», Статут закладу. В нинішніх умовах особливої ваги набувають рішення педагогічної ради, якими затверджуються Освітня програма, Тимчасовий порядок організації освітнього процесу на період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби(COViD-19).

Організація протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) передбачає наступне:

суворе дотримання санітарно-гігієнічних правил;
організацію протиепідемічних заходів, у тому числі:
облаштування місць для дезінфекції рук;
забезпечення закладу засобами дезінфекції;
розміщення окремих контейнерів з кришками для використаних засобів індивідуального захисту у коридорах школи; тощо.

Для вирішення цих питань з метою проведення санітарно-епідеміологічних заходів у закладах освіти у поточному році здійснено перерозподіл бюджетних асигнувань у сумі 4429,6 тис.гривень. Придбано марлю для виготовлення багаторазових масок, деззасоби для обробки рук, засоби для обробки поверхонь, безконтактні термометри. До підготовки закладів освіти долучився соціально відповідальний бізнес – надано допомогу у придбанні рідкого мила.

Закладам освіти також рекомендовано для мінімізації пересування учнів та уникнення скупчення:

використання додаткових входів до приміщення школи;
складання гнучкого графіку початку навчальних занять для різних категорій здобувачів освіти;
тимчасове призупинення кабінетної системи (крім фізики, хімії, інформатики) та закріплення за класами певних навчальних кабінетів;
використання розмітки на підлозі, що полегшує організацію двостороннього руху коридорами;
дотримання вимог соціального дистанціювання та маскового режиму;
проведення щоденного моніторингу стану здоров'я учасників освітнього процесу.



Також закладам рекомендовано проводити посилено інформаційно-роз’яснювальну роботу серед здобувачів освіти, та їх батьків, педагогів щодо правил організації освітнього процесу, відвідування школи та перебування в ній в умовах коронавірусної хвороби (СОVID-19). Планується проведення свята Дня знань 1 вересня без традиційних лінійок, виступів, тощо. Виключенням може бути свято для першокласників. Перший урок в школах може бути присвячений питанням безпеки і дотриманню певних правил поведінки під час пандемії коронавірусу.

Також під час засідання комісії ТЕБ і НС було розглянуто питання прозабезпечення пожежної безпеки в пожеженебезпечний осінньо-зимовий період 2020 року.З початку 2020 року на території м. Миколаєва зареєстровано 158 пожеж, внаслідок яких загинули 12 осіб, травмовано 9 осіб.Матеріальні збитки становлять 51 млн. 622 тис. грн.. Протягом 2019-2020 років за дорученням Прем’єр-міністра України (за фактом пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу)здійснено перевірки усіх закладів, установ та організацій з масовим перебуванням людей – дитячих садочків, шкіл, професійно-технічних і вищих навчальних закладів, гуртожитків, установ охорони здоров’я та соціального захисту, державних об’єктів критичної і транспортної інфраструктури, у тому числі торговельно-розважальних закладів на території Миколаївської області та міста.Всього перевірено 1389 об’єктів, з яких 1062 об’єкти освіти, 101 об’єкт охорони здоров’я, 75 ? соціального захисту. За порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки та невиконання заходів приписів, за результатами перевірок, до адміністративної відповідальності притягнуто 1408 посадових осіб.

Члени комісії обговорили питання щодо об'єктів торгівлі, встановлених на інженерних мережах та з порушенням вимог чинного законодавства.Протягом 2020 року тривала робота щодо виявлення незаконно діючих і самовільно влаштованих об’єктів, пов’язаних із зберіганням і реалізацією небезпечних речовин, матеріалів та горючих газів. Спільною комісією 6 державних та 3 місцевих відомств здійснено обстеження 23 об’єктів підвищеної небезпеки (АЗС, АГЗС), розташованих на території м.Миколаєва.

Працівниками територіальних підрозділів поліції ГУНП в Миколаївській області зареєстровано 16 кримінальних правопорушень за ст. 273 КК України; відносно 4 осіб складені протоколи про адміністративні правопорушення за ч. 1 ст. 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності), які здійснювали свою діяльність на АЗС, АГЗП без дозвільних документів. Матеріали адміністративних справ направлені до районних судів для розгляду та прийняття законного рішення.

Відповідно до рішення Миколаївської міської ради від 07.07.2011 №7/13 «Про організацію розміщення та роботи об’єктів торгівлі та сфери послуг на території м. Миколаєва» комісією з питань упорядкування розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг на території м. Миколаєва розглянуто питання законності розміщення 10 пересувних тимчасових споруд (операторська газової АЗС). За результатами роботи комісії департаментом внутрішнього фінансового контролю, нагляду та протидії корупції Миколаївської міської ради проведено демонтаж 6 операторських автомобільних заправних станцій, припинено діяльність 2 незаконних АГЗС; добровільно припинено діяльність і демонтовано 9 об’єктів, примусово демонтовано 4 об’єкти. Перший віцемер Володимир Криленко наголосив на тому, що ця робота актуальна, тому має тривати і надалі. Адже подекуди від неї залежить питання безпеки і навіть життя людей.

Ще одне вкрай актуальне на сьогодні питання - виникнення локальних випадків (осередків) інфікування коронавірусомCOVID-19, їх локалізація та вжиття протиепідемічних заходів. Начальник управління охорони здоров’я ММР Ірина Шамрай доповіла про стан захворюваності населення міста на коронавірус. На території Миколаєва зафіксовано осередки захворювань на COVID-19 на підприємствах:

- МКП “Миколаївводоканал” — 26 осіб;

- ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект» - 24 особи;

- МКП “Миколаївелектротранс” - 6 осіб.

На засіданні міського штабу з ліквідації НС заслухано керівництво зазначених підприємств, проведено детальний аналіз причин виникнення захворювання та визначено алгоритм ліквідації наслідків НС на підприємствах, заходи з попередження поширення хвороби.

При ЦПМСД м. Миколаєва створено 13 виїзних бригад для забору біоматеріалу вдома у пацієнтів з підозрою на COVID-19 в легкому стані важкості перебігу хвороби, які на дистанційному спостереженні.

Щоденно фахівцями адміністрацій районів ММР спільно зі співробітниками районних відділів поліції ГУ НП в Миколаївській області з залученням представників головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проводиться обстеження біля 40 об’єктів торгівлі, громадського харчування, перукарень, спортзалів, ринків, громадського транспорту. Триває обробка приміщень, як багатоповерхових будинків, так і адміністративних, а також будівель загального користування. Внаслідок обговорення були надані рекомендації всім керівникам відповідних служб, підприємств, закладів щодо неухильного дотримання протиепідемічних обмежень, проведення роз’яснювальної роботи з підлеглими, проведення регулярних моніторингових перевірок дотримання суб’єктами господарювання санітарного законодавства, протиепідемічних заходів під час карантину в закладах торгівлі, закладах громадського харчування, розважальних закладах в районах міста, тощо. Наразі Миколаїв перебуває у «зеленій зоні», втім ситуація з поширенням вірусу така, що вимагає посиленої уваги і суворого дотримання всіх санітарних вимог.

Источник: Николаевский горсовет