Главная / Газета "Инвестор" / Новости

Отопительный сезон в Николаеве под угрозой срыва.

15 липня в мерії Миколаєва відбулась прес-конференція, присвячена опалювальному сезону 2020-2021 рр. Захід відбувся за ініціативи Олександра Сєнкевича. За словами очільника міста, питання потребує публічного обговорення через непросту ситуацію, що склалась навколо головних енергогенеруючих компаній Миколаєва – ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ». Справа в тому, що у зв’язку з економічно необґрунтованим тарифом у них виникли борги перед АТ «Миколаївгаз».

У заході, окрім міського голови Олександра Сєнкевича, взяли участь директор ОКП «Миколаївтеплоенерго» Микола Логвінов, голова правління АТ «Миколаївгаз» Тетяна Бузовська, комерційний директор АТ «Миколаївгаз» Віталій Нестеренко, фінансовий директор АТ «Миколаївгаз» Сергій Черников, прессекретар ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» Світлана Олексіна, директор департаменту ЖКГ міської ради Сергій Коренєв.

- Сьогодні ми в процесі підготовки до опалювального сезону 2020-2021 років. На жаль, через зміни в законодавстві виникли деякі проблеми. Це сталося 1 січня, коли було переглянуто нормативні документи, що стосуються розподілу газу, було переглянуто тариф для нашої компанії, однак для теплових компаній цього не зробили. Внаслідок цього два підприємства мають борги. Так, станом на липень «Миколаївоблтеплоенерго» за розподіл газу заборгувало 15,5 млн.грн., а «Миколаївська ТЕЦ» - 21 млн.грн. І мене хвилює, яким чином розпочинатиметься опалювальний сезон. Адже існують нормативні документи, що не дозволяють нам постачати газ при наявності боргів, що за таких умов будуть лише зростати, - сказала Тетяна Бузовська.

Більш детально про проблему розповів Микола Логвінов.

- Коли розраховувався тариф для ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», до нього була включена вартість за транспортування газу. Його розрахували у жовтні минулого року, а затвердили на початку січня. Так, до тарифу було закладено 46 млн.грн. для оплати послуг «Миколаївгаза», які ми вже сплатили. Однак 1 січня змінився тариф на транспортування газу – виявилося, що він для нас тепер 80 млн.грн. Тобто НКРЕ КП збільшило витрати на транспортування газу майже в 2 рази, - сказав Микола Логвінов, повідомивши, що аналогічна ситуація склалася на більшості теплогенеруючих підприємств, яким тариф встановлює НКРЕ КП.

Проблему можна розв’язати лише на державному рівні. Це можна зробити наступним чином. По-перше, потрібно провести реструктуризацію боргу. Також національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, має переглянути тариф, а Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон про публічні договори.

Мер Олександр Сєнкевич зазначив: хоча власними силами місто не може вирішити проблему, міська влада не буде стояти осторонь. Тому, аби прискорити прийняття необхідних рішень, на сесію Миколаївської міської ради, яка має відбутися завтра, винесуть проєкт звернення до Верховної ради України та національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Ситуація, що склалася, не вплине на реалізацію інвестиційних програм ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», і ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ». Однак ставить під загрозу втілення у життя інвестиційних планів АТ «Миколаївгаз» та виконання підприємством своїх соціальних зобов’язань, зокрема виплату зарплатні.

Так, під час заходу стало відомо, що і ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», і ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» продовжують готуватися до майбутнього опалювального сезону. Роботу йдуть за графіком.

- У нас є 103 діючі котельні, з них вже підготовлено 49. Також з 220 км теплотрас виконано роботи по 128 км. Плануємо до початку опалювального сезону усі роботи завершити, - повідомив керівник «Миколаївоблтеплоенерго». – Наразі відбувається реконструкція чотирьох котелень: по пр. Героїв України, 72, вул. Спортивній, 4-а, вул. Білій, 71 та вул. Самойловича, 42.

Олександр Сєнкевич додав, що документація щодо заміни тепломереж ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ», які проходять по вул. Московській, нещодавно пройшла експертизу.

- Є гарна новина. Вже готова експертиза по проєкту заміни тепломереж по вул. Московській, на ділянці від вул. Пограничної до вул. Адміральської, - сказав Олександр Сєнкевич. – Втілення у життя цього проєкту дозволить вирішити проблему розриттів, від яких щороку страждає центр міста. Це означає, що у нас з’явиться можливість капітально відремонтувати вул. Московську.

Источник: Николаевский горсовет