Утверждены правила работы санаториев, хостелов и других заведений временного размещения лиц.

06 червня 2020 року постановою №36 головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка затверджено Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів в закладах, що надають послуги з розміщення на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби.

Зокрема:

У закладах повинна бути визначена відповідальна особа, яка проводить температурний скринінг безконтактним методом усім працівникам перед початком робочої зміни.

Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов’язків.

На вході до закладу або окремих його приміщень, необхідно:

- організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками;
при появі симптомів респіраторного захворювання та або підвищення температури у особи, що проживає в закладі, така особа підлягає ізоляції до отримання консультації медичного працівника;

- за умови багатомісного розміщення, ізоляції підлягають усі особи, що спільно проживали з нею;

- допуск відвідувачів та перебування в приміщенні у місцях спільного користування (поза номером) дозволяється лише у респіраторі або захисній масці (у тому числі саморобній), так, щоб були покриті ніс та рот;

- для уникнення черг при реєстрації поселення рекомендовано передбачити можливість попередньої онлайн-реєстрації відвідувачів;

- на рецепції закладу встановлюється захисний екран між персоналом та відвідувачами. У разі неможливості встановлення захисного екрану, персонал повинен бути одягнений в захисний щиток або окуляри;

- з метою максимального обмеження контактів відпочиваючих рекомендується, за можливості, організовувати харчування в номерах або ресторанах, обідніх залах тощо за системою замовлень;

- при наявності в закладі пляжної зони необхідно провести розміщення пляжного обладнання (шезлонгів, роздягальнь, ногомийок тощо) з дотриманням принципу соціального дистанціювання.

Працівники закладу зобов’язані:

- постійно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше одного разу за 3 години;

- утримуватися від контакту з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань;

- самоізолюватися у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

Адміністрація закладу повинна забезпечити:

- наявність щонайменше п'ятиденного запасу засобів індивідуального захисту та їх використання працівниками (респіратори або медичні маски, в тому числі саморобні, захисні рукавички);

- постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах номерів та санвузлах загального користування. Використання багаторазових рушників заборонено (окрім персональних в номерах);

- вологе прибирання місць найбільшого скупчення відвідувачів;

- дезінфекцію поверхонь з якими контактують відвідувачі, у всіх громадських та службових зонах (стійка реєстрації, столи, стільці, ручки дверей, кнопки ліфтів, роздягальні, сходи тощо) кожні 3-4 години, повторювати процедуру у будь-який час при забрудненні:

- розміщення додаткових контейнерів/урн для засобів індивідуального захисту, паперових серветок в місцях загального користування (холах, коридорах тощо);

- обмеження масових зборів працівників в закритих приміщеннях.

За інформацією управління молоді та спорту облдержадміністрації.