Главная / Газета "Инвестор" / Новости

Верховная Рада предусмотрела в госбюджете 2 млрд грн. на развитие предпринимательства.

14 січня у другому читанні ухвалено законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо Фонду розвитку підприємництва» (№ 2589).

За повідомленням Мінфіну, з державного бюджету буде виділено 2 млрд грн. на програму «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва» на впровадження програми доступного кредитування в Україні.

Фінансування бюджетної програми у Державному бюджеті України на 2020 рік здійснюватиметься за рахунок коштів від дострокового погашення векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у сумі 2 млрд грн., які спрямують до спеціального фонду державного бюджету.

Фонд розвитку підприємництва покликаний сприяти розвитку суб’єктів мікро та малих підприємництва. Така програма спонукатиме до повернення трудових мігрантів, оскільки збільшить доступність дешевшого кредитування.

Підтримка буде надаватися за двома напрямками:

• перший – здешевлення кредитів шляхом компенсації відсоткової ставки до рівня 5, 7 та 9 відсотків річних за кредитами у національній валюті. Відсоток залежить від розміру та типу бізнесу:
o 5% річних – якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочих місця;
o 7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нових робочих місць, але за кожного нового працівника ставка знизиться на 0,5%;
o 9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн;

• другий – надання часткових гарантій за кредитами, наданими мікро та малому бізнесу, якщо у них не вистачає застави.

Порядок надання підтримки буде визначено найближчим часом відповідним рішенням Кабінету Міністрів України.