Главная / Газета "Инвестор" / Новости

Почему в Украине проблемы с ипотечным кредитованием?

Об этом на презентации отчета о финансовой стабильности рассказал директор Департамента финансовой стабильности Национального банка Украины Виталий Ваврищук.

«Ми всі очікуємо на відновлення іпотечного кредитування. Передумови для цього поступово створюються, банки, на наше переконання, будуть готові видавати все більше і більше іпотечних кредитів, але залишаються фундаментальні проблеми, які пов'язані з невпорядкованістю первинного ринку житла», - сказав він.

За його словами, ринок житлового будівництва є абсолютно непрозорим, а фізичні особи та домогосподарств досить часто не знають, хто є справжнім власником компаній девелоперів. Права інвесторів переважно не захищені, а ті механізми, які передбачені в договорах, не діють на практиці.

«Уже уставленою практикою є затримка здачі житла інвесторам. Якщо це питання не буде врегульовано, і не будуть запроваджені більш жорсткі правила регулювання первинного ринку нерухомості, то це може стримувати відновлення іпотечного кредитування. На нашу думку, ринок нерухомості є соціально важливим, і правила регулювання цього ринку мають бути досить жорсткими. Це питання потребує не тільки уваги Національного банку», - зауважив Ваврищук.

У "Звіті про фінансову стабільність" за грудень 2019 року зазначається, що іпотечне кредитування є потужним та ледь не єдиним джерелом фінансування угод на ринку житла. В Україні ж обсяги іпотеки є неприродно низькими: співвідношення іпотечного портфеля в гривні до ВВП становить менше 1%; а за даними учасників ринку, іпотекою фінансувалося менше 7% угод.

Серед основних перешкод розвитку іпотеки – висока вартість кредитів, навіть попри поступове пом’якшення монетарної політики останнім часом. Недостатня прозорість забудовників разом зі значною кількістю недобросовісних учасників ринку вже призвели до формування «фонду довгобудів».
Водночас без вирішення юридичних та інфраструктурних питань, зростання іпотечного кредитування може призвести до формування «цінової бульбашки», що стане джерелом ризику для фінансової стабільності.
Щоб цього не сталося, слід впорядкувати ринок первинної житлової нерухомості, зокрема шляхом чіткого дотримання ДБН, впровадження працюючих генпланів міст, забезпечення прозорості ринку та захисту прав інвесторів.

По материалам «Укринформ».