Главная / Газета "Инвестор" / Новости

Минрегион работает над разработкой Концепции государственной жилищной политики, - Алена Бабак.

Про це повідомила Міністр розвитку громад та територій України під час презентації плану діяльності міністерства на 2019-2024 роки.

Сьогодні діють усього кілька державних житлових программ, але в Держбюджеті на їх реалізацію передбачено невелике фінансування. З вересня через ці програми отримали державну підтримку 64 родини.

За словами Бабак було переглянуто статті бюджету на цей рік і з Державного фонду регіонального розвитку перекинули 300 млн. грн. на «Доступне житло» та 200 млн. грн. на нову програму пільгового довгострокового кредитування для ВПО і учасників АТО, яка допоможе отримати житло 219 родинам.

Насправді такі програми - це певне хаотичне рішення системної проблеми: відсутності життєздатних інструментів фінансування будівництва житла або інструментів забезпечення людей житлом, які потребують поліпшення житлових умов.
«Мінрегіон взяв на себе зобов’язання найближчим часом розробити концепцію державної житлової політики, в якій будуть визначені пріоритети та що держава може і повинна зробити, щоб українці змогли реалізувала своє право на житло. І саме під час розробки цього документу ми очікуємо на серйозну співпрацю з профільними, фаховими організаціями», — повідомила вона.
Міністр зазначила, що «на кінець 2020 року в нас має бути Концепція, а також фінансові інструменти, щоб у держбюджеті на 2021 рік вже передбачити кошти на реалізацію визначених житлових програм».

Також потребує вирішення питання забезпечення здійснення права на житло мешканців гуртожитків. «Уряд схвалив Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2020–2021 роки щодо забезпечення для мешканців гуртожитків права на житло. Наразі очікуємо її затвердження Парламентом. У держбюджеті на наступний рік на виконання програми передбачено 160,9 млн грн. Ми вважаємо, що завдяки цим коштам мешканці 144 гуртожитків після передачі гуртожитків у власність територіальних громад зможуть приватизувати своє житло», — сказала Міністр.

Альона Бабак зауважила, що у 2020 році потрібно вирішити питання щодо визначення власника прибудинкової території багатоквартирних будинків, оскільки право власності на житло нерозривно поєднано з правом власності на землю. Крім того, частина концепції житлової політики складатиметься з кроків щодо вирішення питання застарілого житлового фонду. «І якщо ми вийдемо на пропозицію щодо реконструкції кварталів, то без розуміння, що робити з землею, кому вона належить, ми не зможемо системно підійти до питань реконструкції, змін тощо», — наголосила вона.

Прес-служба Мінрозвитку.