Главная / Газета "Инвестор" / Новости

Николаевский изобретатель бросил вызов Маску.

Об этом статья А. Мирошниченко, журналистки УКРИНФОРМ.

Миколаївський інженер-винахідник Павло Рєка разом із фірмою Solar Service закінчив монтаж першого даху з унікальної «сонячної черепиці» власної розробки, яка може вигідно конкурувати з виробом відомої у світі компанії Ілона Маска. Аналогів його продукції в Україні немає.
Унікальна сонячна або фотоелектрична черепиця нещодавно отримала схвалення і нагороду від UNIDO – установи Організації Об'єднаних Націй (ООН), яка спеціалізується на просуванні міжнародного промислового співробітництва.



Павло Рєка вже під час навчання в «Могилянці» розробив підзарядний пристрій для ґаджетів, який працює на сонячній енергії.
У фірмі Solar Service його розробками зацікавилися і почали допомагати втілювати їх на практиці. Знання, отримані в університеті, досвід роботи в компанії, плюс аналіз світового досвіду та власні напрацювання привели його до створення власної моделі «сонячної черепиці».
«Спочатку був перший її варіант, а ось зараз – другий, який і отримав визнання та практичне застосування», – зазначає винахідник.



Ідея народилася у Павла років три тому. «Десь в 2016 році з'являються промислові зразки фірми Tesla Solar roof Ілона Маска, а також німецькі розробки. Але в нашої моделі є суттєві переваги. Ну, по-перше – це її вартість. Так один квадратний метр нашої «сонячної черепиці» коштує близько 180-190 доларів, тоді як німецький аналог – 390 євро. До того ж, я чув, що у колег виникали проблеми з герметичністю конструкції. Наша ж – повністю водонепроникна», – розповів Павло.

«Сонячною черепицею» нова модель називається тому, що зовні вона являє собою виріб лускатої форми, що нагадує черепицю. Після складання (а окремі її елементи збираються за допомогою спеціальних замків) вона є цілісною герметичною конструкцією. Технічно монтаж такої черепиці не вимагає особливої підготовки.
Слід зазначити, що наразі розробки миколаївського інженера вже захищені відповідними патентами.

Першими новинкою зацікавилися харків'яни і тестовий дах площею в 54 квадратних метри з «сонячної черепиці» змонтували в селі Руські Тішки Харківської області на будівлі сільської амбулаторії. Ця електростанція включає в себе, крім модулів «сонячної черепиці», інвектор, смартметр та інше обладнання. Тому навіть у похмурі дні конструкція миколаївського інженера повністю задовольняє потреби медустанови в електроенергії.

За словами розробника, електростанція має потужність 6 кВт і за місяць вона виробляє приблизно 500 кВт електроенергії, а норма споживання амбулаторії – близько 300 кВт. Вона повністю забезпечує електрикою все медобладнання й освітлення в денний період. Уночі ж вмикається стандартне електроживлення. Можливо забезпечити цьому об'єкту і повну автономність.

Те, що перший об'єкт з миколаївською «сонячною черепицею» має харківську «прописку», пояснюється виробничими контактами, напрацьованими Solar Service за попередні роки. У неї хороші партнерські відносини з одним із благодійних фондів, який опікується даною амбулаторією. Саме він і профінансував сучасний енергоефективний дах для цього соціального об’єкта.

«Ми плануємо з лютого-березня наступного року налагодити серійне виробництво «сонячної черепиці». Для цього вже організована фірма River Solar, де я є директором. Що стосується компонентів для цього виробу, то вони майже всі – українського виробництва, окрім самих селлів – кремнієвих вічок, котрі є китайськими. Виробничі потужності River Solar будуть розміщені в Миколаєві, для цієї мети зараз підбираються відповідні приміщення. Крім того, часткова збірка, наприклад, із застосуванням вакуумного обладнання, буде передана підрядникам – можливо, у Вінницю. Але остаточна збірка буде проходити тут. Сьогодні в Україні ми єдині власники подібної технології», – каже Рєка.

За його словами, «сонячна черепиця» має гарантію 20-25 років. Але буде працюватиме і далі виробляючи 80% енергії від своєї номінальної потужності. Загальний же термін служби оцінюється наразі в 30-40 років.