Главная / Газета "Инвестор" / Новости

Министр энергетики и защиты окружающей среды Украины о прогрессе на консультациях с Россией в Вене.

По сообщению пресс-службы Минэнергетики, 2 декабря Алексей Оржель предоставил итоги консультаций на пресс-конференции.

«Двосторонні консультації є звичайною та типовою процедурою. На них сторони готують позиційні матеріали, які потім обговорюються в тристоронньому форматі», - зазначив він. Рішення щодо двосторонніх консультацій були узгоджені з європейськими партнерами та вітаються ними. «У питанні обсягів транзиту ми максимально координуємося з європейською стороною», - запевнив О. Оржель.

Міністр наголосив: «Наш пріоритет – енергетична безпека та добробут громадян. Усі наші переговори та консультації відповідають цим принципам. Ми не розглядаємо можливості встановлення політичної ціни на газ. Прямі поставки можливі лише при врахуванні вимог по арбітражах та з використанням європейського індикатора ціни».

Також підкреслив, що питання транспортування газу – це питання безпеки постачання на європейські ринки: «Підписання довгострокового договору на транспортування газу – це стабільність на європейському ринку та можливість зниження ціни на газ для кінцевих споживачів».

Міністр повідомив, що невдовзі Україна та Росія перейдуть від технічних переговорів до погодження умов транспортування газу. Нині переговори про транспортування перебувають на стадії технічних консультацій. Триває активна робота щодо погодження двох договорів, щоб ухвалювати конкретні рішення.

«У ході останніх консультацій можемо констатувати певний прогрес: почалося обговорення можливих варіантів компенсації арбітражних рішень; розпочався технічний діалог щодо підписання договорів приєднання (interconnection agreement) та транспортування, які є ключовими інструментами для надання можливості транзиту газу», - повідомив Міністр.