.
Александр Сенкевич: строим заново объекты, которые полвека даже не ремонтировались.

Александр Сенкевич: строим заново объекты, которые полвека даже не ремонтировались.

mlp / 10.06.2020

У Миколаєві активно готуються до другої черги реконструкції очисних споруд каналізації МКП «Миколаївводоканал». Модернізація інфраструктури здійснюється в рамках проєкту Європейського інвестиційного банку «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в місті Миколаєві».

Міський голова Олександр Сєнкевич разом із журналістами побував на Галицинівських очисних спорудах каналізації. Учасники робочої поїздки побачили, як працює відновлена в рамках першої черги будівля решіток, а також ознайомилися з подальшими кроками реконструкції.

Очисні споруди Миколаєва були введені в експлуатацію в 1973 році. З того часу капітального ремонту на них не проводилося. Обладнання не оновлювали майже 50 років, тож покладені на нього функції давно не виконуються. Ресурс давно вичерпано, — констатував Олександр Сєнкевич.

Мер звернув увагу, що коштом міського бюджету таку масштабну реконструкцію систем водопостачання та водовідведення реалізувати практично неможливо. Тож він вдячний європейським партнерам, які допомогли Миколаєву стати першим містом в Україні, де втілюється пілотний проєкт.

Проєкт був ініційований ще у 2006, однак активна робота триває лише в останні роки. А нещодавно Миколаїв знову отримав чудові новини щодо ратифікації проєкту на тривалий термін. Крім того, ратифікована грантова складова, а це означає, що місто отримає 5 млн євро безповоротних коштів! — розповів мер Миколаєва. — Фактично за кілька років Миколаїв отримає повністю нові очисні споруди, що відповідатимуть європейським стандартам.


За словами директора МКП «Миколаївводоканал» Бориса Дуденка, довжина водопровідної мережі в Миколаєві складає 1200 км, а каналізаційної — 800 км. Зношено біля 80 % цієї інфраструктури, а 25 % — в аварійному стані.

Як свідчить європейська практика, очисні споруди каналізації — один із найважливіших інфраструктурних об’єктів, своєрідне «серце міста». Мусимо відповідально ставитися до очищення стічних вод, адже від цього, без перебільшення, залежить наше життя, — каже Борис Дуденко.

Нагадаємо, що перший етап модернізації було успішно завершено. Директор зі стратегічного планування МКП «Миколаївводоканал» та керівник проєкту Віктор Пісоцький зазначає, що завдяки повній реконструкції будівлі решіток Галицинівських споруд каналізації очищення стічних вод відповідає європейським стандартам.

Роботи зайняли приблизно півтора роки, виконувалися поетапно. Встановили нове обладнання іноземного виробництва (Німеччина, Італія, Фінляндія). Представники Європейського інвестиційного банку дуже задоволені спільною роботою. Наразі проведено міжнародні торги, триває процес затвердження переможця на виконання другого етапу модернізації «Реконструкція системи аерації та зневоднення мулу».

Цей етап передбачає будівництво нових споруд для біологічного очищення стічних вод — аеротенків. За словами Віктора Пісоцького, якість стічних вод міста змінилася — вони стали концентрованішими, і система минулого століття з їхнім очищенням не справляється.

Друга черга реконструкції триватиме від 18 до 24 місяців. Обсяг робіт вражає: наявні аеротенки повністю демонтують, при цьому доведеться вивезти десятки тисяч тонн бетону.

У нашій країні це одна з перших споруд таких масштабів, що буде реконструйована, - говорить керівник.

Робота очисних споруд при цьому не припиниться. Таку умову від початку закладено в проєкті. Так було й під час реконструкції будівлі решіток, що працювала навіть у напів розібраному вигляді. Фахівці переконані: жителі міста не повинні відчути жодного дискомфорту.

Звичайно, модернізація передбачає і впровадження енергозберігаючих технологій, що дасть змогу підприємству значно зменшити свої витрати.

Проблема зношеності очисних споруд стоїть дуже гостро, водночас місто приводить до ладу не лише очисні споруди, а й всю міську систему каналізації, — підсумував Сергій Коренєв, директор департаменту ЖКГ. — У Миколаєві триває реалізація проєкту з заміни каналізаційних колекторів у співпраці зі Світовим банком.

Источник: Николаевский горсовет

08.03.2023
Зі свя'том весни
26.02.2023
За скільки можна купити квартиру в Одесі
10.02.2023
Суспільство все бачить…
20.01.2023
Підприємці Миколаєва повертають місто до життя.
15.01.2023
Прийняття законопроекта №5655 загрожує Миколаєву.
12.01.2023
Війна пришвидшила дитжиталізацію
08.01.2023
Морегосподарьский комплекс Миколаєва -не працює.
31.12.2022
З Новим Роком
23.02.2022
Бизнесу могут уменьшить налоговую нагрузку: Президент инициирует программу экономического патриотизма.
23.02.2022
Новый собственник жилья не обязан возвращать долги за предыдущего собственника – разъяснение.
| | | | - | | | | | |