.
Нотариусы рассказали о необходимости подготовки всех участников к открытию рынка земли.

Нотариусы рассказали о необходимости подготовки всех участников к открытию рынка земли.

mlp / 04.03.2020

У Києві відбувся форум правників Ukrainian Legal Land Forum, участь у якому взяли і представники нотаріальної спільноти. Головними спікерами форуму стали правники, які в силу своїх професійних обов’язків беруть участь у розробці нормативно-правової бази майбутніх земельних відносин.

Голова відділення Нотаріальної палати України в Рівненські області Інна Бернацька виступила з доповіддю про особливості виникнення та фіксації прав на землю, приховані небезпеки для землевласника та землекористувача у паперових документах та електронних реєстрах, про необхідність підготовки усіх учасників до відкриття ринку землі, а також застерегла від ризиків, які містять довіреності, попередні, інші договори, укладені під час дії мораторію.

«Важливо негайно націлити як простих селян, так і великі юридичні компанії на те, щоб приділити увагу стану документів, стану відомостей про юридичну особу, власність або похідні права в Єдиних та державних реєстрах, які стосуються як фізичної/юридичної особи, так і правовідносин щодо земельних ділянок, іншого нерухомого майна. Адже «в народі» статут юридичної особи, договір оренди землі вже називають «вхід для рейдера». В умовах стрімкого відкриття ринку землі не буде часу виправити статут, виправити договір оренди, виправити відомості у державних реєстрах, оскільки всі ці речі можуть миттєво стати причиною втрати певного майнового права, або ж власності», – вважає Інна Бернацька.

Варто відзначити появу тенденцій правильних змін у середовищі правників, які полягають у вжитті всіх можливих заходів для забезпечення юридичної чистоти правочинів з земельними ділянками та корпоративними правами. Водночас не можна забувати, що паралельно цілі компанії працюють над тим як законодавчу прогалину, колізію, недоліки документів, особливості низького матеріального стану та менталітету сільського населення використати для здешевлення вартості набуття таких найцінніших активів як земля.

Незалежно від політичних уподобань та варіанту моделі відкриття ринку землі в Україні, усіх учасників об’єднує розуміння необхідності проведення належної підготовки через упорядкування документів, належне оформлення та застосування процедур захисту своїх прав як землевласниками, землекористувачами, так і потенційними покупцями.
За спектром повноважень та функцій, правових, інформаційних та технічних можливостей нотаріат України сьогодні має усі ресурси для забезпечення дотримання майнових прав від простого селянина до великої корпорації.

Сайт Нотаріальної палати України.

08.03.2023
Зі свя'том весни
26.02.2023
За скільки можна купити квартиру в Одесі
10.02.2023
Суспільство все бачить…
20.01.2023
Підприємці Миколаєва повертають місто до життя.
15.01.2023
Прийняття законопроекта №5655 загрожує Миколаєву.
12.01.2023
Війна пришвидшила дитжиталізацію
08.01.2023
Морегосподарьский комплекс Миколаєва -не працює.
31.12.2022
З Новим Роком
23.02.2022
Бизнесу могут уменьшить налоговую нагрузку: Президент инициирует программу экономического патриотизма.
23.02.2022
Новый собственник жилья не обязан возвращать долги за предыдущего собственника – разъяснение.
| | | | - | | | | | |