.
В Госгеокадастре пояснили, сколько будет действовать мораторий на продажу земли.

В Госгеокадастре пояснили, сколько будет действовать мораторий на продажу земли.

mlp / 25.12.2019

Прийняття та набуття чинності закону України про обіг земель сільськогосподарського призначення є обов’язковою умовою для запровадження ринку земель, повідомляє прес-служба Держгеокадастру.

У повідомленні йдеться, що основною умовою скасування мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення було набрання чинності закону про обіг земель.
Оскільки прийняття закону не відбулося, у дію вступили пункти 14 та 15 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України. Згідно з ними, до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше від 1 січня 2020 року, забороняється внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств, а також не допускається:
– купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, земель, що перейшли до комунальної власності відповідно до пункту 21 цього розділу або передані до комунальної власності відповідно до статті 141 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», окрім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб;
– купівля-продаж або відчуження земельних ділянок іншим способом і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну (міни) відповідно до частини другої статті 371 цього Кодексу земельної ділянки на іншу земельну ділянку з однаковою нормативною грошовою оцінкою або різниця між нормативними грошовими оцінками яких становить не більш ніж 10 відсотків та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб, а також крім зміни цільового призначення (використання) земельних ділянок з метою їх надання інвесторам – учасникам угод про розподіл продукції для здійснення діяльності за такими угодами.
З приводу цього голова Держгеокадастру Денис Башлик зауважив: «Щорічне продовження мораторію не мало юридичного сенсу, а виконувало насамперед PR-мету для окремих політичних сил. Відсутність популізму, продемонстрована парламентом у цьому році, аж ніяк не вплине на правила гри на земельному ринку. Тож будь-які панічні прогнози не мають жодних підстав».

Напомним, что 24 декабря большая палата Конституционного суда начала рассмотрение представления 46 народных депутатов относительно толкования положений первого предложения части первой статьи 13 и части первой статьи 14 Основного Закона, в которых говорится о праве собственности народа на землю.

Один из авторов конституционного представления депутат С. Власенко отметил, что необходимость толкования указанных статей Конституции возникла после того, как в Верховной Раде были проголосованы в первом чтении три законопроекта, которые «решают судьбу 72% украинской земли».

По материалам Аgropolit.

08.03.2023
Зі свя'том весни
26.02.2023
За скільки можна купити квартиру в Одесі
10.02.2023
Суспільство все бачить…
20.01.2023
Підприємці Миколаєва повертають місто до життя.
15.01.2023
Прийняття законопроекта №5655 загрожує Миколаєву.
12.01.2023
Війна пришвидшила дитжиталізацію
08.01.2023
Морегосподарьский комплекс Миколаєва -не працює.
31.12.2022
З Новим Роком
23.02.2022
Бизнесу могут уменьшить налоговую нагрузку: Президент инициирует программу экономического патриотизма.
23.02.2022
Новый собственник жилья не обязан возвращать долги за предыдущего собственника – разъяснение.
| | | | - | | | | | |