.

У Миколаєві з’явилася робоча група з питань морегосподарського комплексу.

mlp / 30.08.2018

28 серпня 2018 р. відбулося відкрите засідання представників Громадської ради ринку нерухомості, на якому голова Ради П. Л. Мойсол презентував розпорядження мера м. Миколаєва О. Ф. Сєнкевича №243р від 23 серпня 2018 р. «Про створення робочої групи з підвищення ефективності взаємовідносин підприємств морегосподарського комплексу з громадою м. Миколаєва».

На заході були присутні В. І. Криленко (перший заступник міського голови м. Миколаєва), Т. В. Шуліченко (директор Департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради), О. В. Єфіменко (заступник начальника Управління земельних ресурсів Миколаївської міської ради), О. Л. Манушевич (начальник Управління транспортного комплексу, зв’язку й телекомунікацій Миколаївської міської ради), П. Л. Мойсол (голова Громадської ради ринку нерухомості); члени робочої групи: Е. П. Волошинович (голова правління громадської спілки «Інфраструктура Миколаївщини»), В. П. Беглиця (проректор з наукової роботи Чорноморського національного університету імені П. Могили), О. М. Кірюхін (адвокат), В. В. Гончаренко (експедиторська компанія), П. П. Прокопенко (голова профспілкового комітету Миколаївського морського порту), Є. М. Казанський (експерт з управління державним майном та корпоративними правами, заслужений економіст України), А. Л. Цимбалюк (експерт з питань фінансів та адміністрування), В. П. Янчук (голова відокремленого підрозділу ГО «Всеукраїнська спілка сертифікованих інженерів-землевпорядників» у Миколаївській області); Ю. А. Томілін (директор Інституту радіаційної та техногенно-екологічної безпеки ЧНУ імені П. Могили, керівник наукової секції «Радіоекологія» міжвідомчої комісії з морських досліджень українських територіальних вод Чорного та Азовського морей), В. Є. Вєтров (представник Громадської ради при Регуляторній службі України), А. М. Ващиленко (голова експертно-громадської ради при виконкомі), представники ЗМІ.

Підстави для проведення заходу:
1. План роботи Громадської ради ринку нерухомості.
2. Поточний стан відносин підприємств морегосподарського комплексу (МГК) й громади м. Миколаєва.
3. Розпорядження мера про створення робочої групи з питань МГК.

До порядку денного увійшли два питання:
1. Інформація про початок роботи робочої групи з підвищення ефективності взаємовідносин підприємств морегосподарського комплексу з громадою м. Миколаєва.
2. Представлення членів робочої групи.

П. Л. Мойсол ознайомив присутніх із регламентом заходу. Передав слово заступнику міського голови Криленку В. І.

В. І. Криленко наголосив на тому, що м. Миколаїв розташоване на воді, найбільші доходи отримує від морегосподарського комплексу; подякував членам групи за вибір такого напрямку, сказав про необхідність визначення взаємовідносин тих підприємств МГК, що заробляють гроші. Нагадав про те, що стоять питання доріг, екології, розвитку інфраструктури. З огляду на склад групи вірить у її велике майбутнє.

П. Л. Мойсол також повідомив, що в процесі аналізу поточної ситуації у питаннях розвитку міста Громадська рада ринку нерухомості визначила таке:
1. Основою, центром фінансово-економічних відносин, трудових відносин, екологічного впливу на довкілля, впливу на транспортну інфраструктуру в м. Миколаєві є діяльність підприємств, що належать до МГК.
2. До складу Миколаївської міської ради не входять виконавчі органи зі взаємовідносин між містом та підприємствами МГК.
3. Відсутність постійних взаємовідносин міста й підприємств МГК призводить до конфлікту інтересів у сфері забруднення довкілля, будівництва й утримання інженерної інфраструктури, участі в соціально-економічному розвитку території.

З метою покращення середовища проживання городян, підвищення доходів міста, залучення до соціального партнерства підприємницького середовища запропоновано сформувати стратегію дій - концепцію, спрямовану на підвищення ефективності взаємовідносин Миколаївської міської ради й підприємств МГК:
- за рахунок сприяння в питаннях розвитку МГК;
- за рахунок створення спільних підприємств;
- за рахунок підсилення контролю за викидами забруднень у навколишнє середовище;
- за рахунок спільної участі в програмах соціально-економічного розвитку території тощо.
Для реалізації вищезазначеного запропоновано створити робочу групу.

Завданнями робочої групи буде організація заходів з:
- визначення МГК м. Миколаєва, в тому числі його меж, складу учасників, технічних й економічних характеристик;
- аналізу існуючих методів контролю у сфері екологічної безпеки з метою недопущення забруднення довкілля м. Миколаєва підприємствами МГК;
- виконання інвестиційних і соціальних зобов’язань підприємствами МГК;
- можливості залучення підприємств МГК до соціального партнерства;
- розробка й затвердження концепції Нових взаємовідносин підприємств МГК та Миколаївської міської ради;
- формування структури в складі виконавчих органів Миколаївської міської ради для взаємовідносин з МГК.

Передбачається, що робота групи вестиметься за такими напрямками:
- сфера податкових зборів, платежів і відрахувань;
- сфера земельних відносин;
- сфера трудових відносин;
- сфера впливу на навколишнє середовище;
- подальший розвиток МГК;
- соціальне партнерство з містом.

Міський голова м. Миколаєва О. Ф. Сєнкевич підтримав ініціативу й запропонував сформувати робочу групу.
Формування робочої групи відбувалося за принципами:
- мешканець міста;
- людина з активною життєвою позицією;
- не є чиновником;
- фахівець у сферах МГК, економіки, права, землеустрою, власності, корпоративних прав, фіскальної політики, екології;
- комунікабельність;
- взаємні рекомендації.

Також прийнято рішення про залучення колегіальних членів, у т. ч. Чорноморського національного університету імені П. Могили в особі проректора з наукової роботи Беглиці В. П., а також факультету економіки моря Національного університету кораблебудування в особі декана факультету Парсяка В. Н.

Протягом двох календарних місяців відбувалося формування робочої групи.
07.08.18 пройшло перше засідання кандидатів у члени робочої групи, на якому відбулося їхнє знайомство, обговорювалася тематика й шляхи рішення поставлених задач, було визначено порядок роботи, структуру, обрано керівника. Відбулося підписання листа погоджень щодо включення до робочої групи.

Після проведення засідання був підготовлений проект розпорядження мера про створення робочої групи й був поданий меру.

Станом на 28.08.18 розпорядження міського голови, список членів робочої групи та Положення про робочу групу підписані.

Є. М. Казанський сказав, що у нього сьогодні дуже хвилюючий день. Після прийняття закону «Про морські порти України» значних змін зазнали компанії МГК. Коли передавалися об’єкти морпорту, приділялася увага тому, щоб не постраждали люди, які там працюють. Навів приклад Німеччини, де немає приватних портів, проте територіальним громадам належать корпоративні права.

Е. П. Волошинович звернув увагу присутніх на те, що в Миколаєві історично склалося так, що МГК є базовою галуззю промисловості. Але, на жаль, відсутній діалог між підприємствами та населенням. Сподівається на те, що якісний склад і професіоналізм членів робочої групи дозволять виконати намічену роботу. Продуктом праці повинні стати проекти документів різних рівнів. Важливим також є те, що до складу групи не увійшов жоден чиновник.

О. М. Кірюхін ознайомив учасників засідання зі змістом нещодавно виданої книги видатного громадського діяча Г. М. Ге «Історичний нарис столітнього існування міста Миколаєва при гирлі Інгулу (1790-1890)», у якому йдеться про те, як вирішувалися питання морегосподарського комплексу містом Миколаєвом більше ста років тому. «Є рівень, який може вирішити місто, а є рівень, де нам, можливо, доведеться вирішувати питання в законодавстві (закон про порти, податковий кодекс)», - сказав Олег Михайлович.

А. М. Ващиленко наголосив на тому, що «для нас є знаковим те, що ініціатива йде від громадських рад. Це частина стратегічного самовизначення міста Миколаєва, відповідь на запит громади. Це частина системної роботи. Це стратегія на розвиток річок. Аналітика, рекомендації повинні стати частиною нашого стратегічного самовизначення».

В. Є. Вєтров нагадав присутнім на засіданні про те, що МГК складається з великої кількості питань, що погано поєднуються. Треба кооперуватися з іншими регіонами. Приміром, м. Одеса має ті ж проблеми в цій галузі.

В. П. Янчук повідомив про те, що з 1991 р. займається землевпорядними роботами, зокрема, встановлював межі м. Миколаєва. І Бузький лиман є територією міста Миколаєва. Але землі водного фонду Бузького лиману досі підпорядковуються Кабінету Міністрів України. Тому це питання треба систематизувати (зміни потребує ст. 122 Земельного кодексу України щодо уточнення про те, що міська рада може розпоряджатися землями територіального моря).

П. П. Прокопенко сказав: «Вся біда в тому, що все регулюється з Києва. 2013 р. – закон про морські порти, створено АМПУ, усі збори йдуть до Києва, місту нічого не залишається, треба це вирішувати».

Є. М. Казанський згадав про ситуацію з СМП «Ольвія». Тривають перемовини про передачу підприємства в концесію. ДП підлягає ліквідації. А в законодавстві чітко не визначено, яким чином вирішується проблема працевлаштування колишніх співробітників.

Ю. А. Томілін наголосив на тому, що вкрай необхідним є зменшення викидів, повинні бути пов’язані екологічний та господарський напрямки.

А. Л. Цимбалюк сказала, що, виходячи з ситуації сьогодення «реальні наші задачі – сплата підприємствами, в т. ч. МГК, податку на нерухомість». Поки він маленький. Якщо в Одесі він складає від 1,0 до 1,5 %, то в Миколаєві – від 0,1 до 0,5%. А склади взагалі не потрапили до категорії об’єктів, що оподатковуються. Тому треба ініціювати перегляд ставок податку на нерухомість, щоб наступного року це було враховано. Також важливою є участь міста в програмі «Державний фонд регіонального розвитку».

В. П. Беглиця акцентував увагу присутніх на тому, що місто повинне бути дружнім до тих людей, які у ньому проживають. Впевнений у позитивному вирішенні проблеми.

В. В. Гончаренко зауважив, що усі промовці мають рацію, але це колосальне навантаження на бізнес. На його думку, санітарний збір має залишатися в місті. Досі в м. Миколаєві немає переробної станції (фекальні маси, побутові відходи). Якщо робоча група не співпрацюватиме плідно з депутатським корпусом, нічого не вийде.

Є. М. Казанський додав, що влада повинна займатися всіма питаннями системно. Заявив про можливість створення терміналів на суднобудівних заводах, але це повинно узгоджуватися з міською владою.

Т. В. Шуліченко підтримала ідею створення робочої групи. На її думку, це питання є актуальним, оскільки ініціативу проявила громадськість. Щодо змін ставок податку на нерухомість сказала, що вони повинні бути диференційованими, оскільки створюють додаткове навантаження.

О. В. Єфіменко теж підтримала ініціативу зі створення робочої групи, розуміє важливість її діяльності, обіцяє сприяння.

Вирішено провести засідання робочої групи з підвищення ефективності взаємовідносин підприємств морегосподарського комплексу з громадою м. Миколаєва о 15:00 05.09.18 у приміщенні Чорноморського національного університету імені П. Могили, членам робочої групи на засідання 05.09.18 підготувати власні пропозиції щодо діяльності групи для внесення до плану роботи за такими напрямками:
- трудові відносини;
- земельні відносини;
- економіка;
- екологія.

31.08.2018
Реально ли изменить ситуацию с дележкой и перетягиванием полномочий в Николаевском горсовете?
31.08.2018
Рейдерская атака на строительную реформу.
31.08.2018
В Правилах благоустройства Николаева намерены изменить функции контроля исполнительных органов горсовета.
31.08.2018
О готовности николаевского аэродрома к осуществлению авиаперевозок.
31.08.2018
Инициатива нардепа А. Жолобецкого с коллегами из БПП и НФ.
31.08.2018
Празднование Дня предпринимателя в Николаеве!
31.08.2018
Как и когда будут ремонтировать дороги Николаевщины.
31.08.2018
Николаевщина попала в 4 световую зону.
31.08.2018
Новости об инфляции в Германии ослабили евровалюту.
30.08.2018
У Миколаєві з’явилася робоча група з питань морегосподарського комплексу.
| | | | - | | | | | |