.
Перший заступник міського голови Володимир Криленко провів зустріч з представниками ЄБРР та IFC.

Перший заступник міського голови Володимир Криленко провів зустріч з представниками ЄБРР та IFC.

mlp / 19.06.2019

У вівторок, 18 червня, перший заступник міського голови Володимир Криленко провів зустріч з представниками ЄБРР (Європейський Банк Реконструкції та Розвитку) та IFC (Міжнародна фінансова корпорація). Сторони обговорили можливі напрямки співпраці Миколаївської міської ради з міжнародними фінансовими інституціями в реалізації соціальних проектів у нашому місті, а також участь територіальної громади Миколаєва в концесії ДП «СК «Ольвія».

До обговорення та визначення пріоритетів співробітництва приєдналися заступник міського голови Олександр Омельчук, директор департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій В’ячеслав Булах, начальник управління освіти Анна Личко, заступник начальника управління охорони здоров’я Віктор Фаюк, директор департаменту економічного розвитку Тетяна Шуліченко, радник мера, голова робочої групи з підвищення ефективності взаємовідносин підприємств морегосподарського комплексу з громадою міста Едуард Волошинович та заступник голови Петро Мойсол.

Володимир Криленко підкреслив, що головне питання порядку денного - участь територіальної громади Миколаєва в концесії ДП «СК «Ольвія».

Позиція незмінна: ми вважаємо, що кращим концесіонером стало б наше комунальне підприємство. Концесія нас цікавить у розрізі інфраструктурних проблем Миколаєва. Сьогодні ми вам продемонструємо логістику, дороги, мости, - чому нам це болить, і спробуємо заручитись вашою підтримкою, - сказав перший віце-мер.

Керівник сектору інфраструктури ЄБРР в Україні Марк Магалецький відзначив, що для повноцінного розгляду питання щодо концесії необхідно залучити представників Адміністрації морських портів та Міністерства інфраструктури України. За його словами, місто потерпає від діяльності усіх портів, тож проблему слід розглядати комплексно. Можливо, знадобиться не одне рішення.

Петро Мойсол озвучив цифри, що свідчать про вплив підприємств морегосподарського комплексу на місто: вони займають більше 1200 га землі, понад 90% берегової лінії. Працевлаштовано 18 тисяч людей. Понад 80% інвестицій надходять саме на підприємства морегосподарського комплексу. При цьому їх “дольова участь” у міському бюджеті - менше 7%.

Під час обговорення представникам ЄБРР та IFC представили низку соціально важливих для нашого міста проектів. Зокрема, придбання ангіографу для підвищення якості медичного обслуговування миколаївців (вартість багатофункціонального медичного приладу становить від 28 до 35 млн грн), будівництво дюкеру через Південний Буг для забезпечення питною водою мешканців Варварівки (понад 78 млн грн), будівництво дитячого садка на 270 місць в мкрн Північний (понад 110 млн грн), розвиток транспортної інфраструктури (проект із заміни ділянки рейко-шпальної решітки вартістю 11 млн грн), реконструкція Південнобузького мосту, проекти в сфері управління відходами.

Олександр Омельчук звернув особливу увагу на проекти у галузі енергоефективності.

Миколаїв приєднався до Угоди мерів. На даний час вже зареєстрований план дій сталого енергетичного розвитку та клімату. Наше місто взяло на себе зобов’язання знизити рівень викидів СО2 до 2030 року на 30%. Тому у проектах, над якими працюють підрозділи міськради, завжди враховується досягнення такого результату, - сказав віце-мер.

В’ячеслав Булах додав, що у департамента енергетики в роботі знаходиться 11 проектів, що стосуються об’єктів бюджетної сфери - шкіл, дитсадків та лікарень міста.

Ці проекти вже отримали позитивні експертні звіти. Ми застосовували найбільш сучасні енергомодернізаційні заходи, що дозволять скоротити споживання енергоресурсів. Загальна сума фінансування становить біля 380 млн грн. По 9 об’єктах вже проведено тендерні процедури, проте через недостатнє фінансування ми поки що не можемо реалізувати їх у повному обсязі, - сказав директор департаменту.

Обговорення напрямків залучення ресурсів міжнародних фінансових організацій продовжиться з врахуванням озвучених сьогодні пропозицій.

Зокрема, сторони розглядатимуть проекти з покращення транспортної інфраструктури, управління відходами, оновлення рухомого складу міського комунального транспорту, енергоефективності та інші. Координатором роботи визначено директора департаменту економічного розвитку міськради Тетяну Шуліченко.

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

| | | | - | | | | | |