.
Обращения депутатов Николаевского горсовета относительно передачи в концессию ГП «СК «Ольвия».

Обращения депутатов Николаевского горсовета относительно передачи в концессию ГП «СК «Ольвия».

mlp / 21.03.2019

20 марта на втором пленарном заседании 51-й сессии Николаевского горсовета депутаты приняли два обращения, которые предложил депутат В. Апанасенко. Поскольку проекты решений депутатам не доводили, Вячеслав Владимирович постарался их суть раскрыть коллегам.

Первым было обращение депутатов Николаевского городского совета к Президенту Украины, Кабмину, Мининфраструктуры, Николаевской ОГА и Николаевскому облсовету относительно передачи в концессию имущества ГП «СК «Ольвия».
В решении горсовета указано, что обращение принято для создания условий по увеличению доходной части бюджета.

Текст обращения.

«В Україні процес децентралізації розпочато у 2014 році зі схвалення Кабінетом Міністрів України Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади (розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні» від 01.04.2014 №333-р).
Цей процес дозволив формувати відповідно до положень Європейської хартії місцевого самоврядування значний дієвий і спроможний інститут місцевого самоврядування з відповідними ресурсами та повноваженнями для забезпечення повноцінного місцевого розвитку.
Децентралізація надає можливість громадам стати більш міцними, самодостатніми та сприяє вирішенню багатьох інфраструктурних і соціальних проблем, а місцеве самоврядування, муніципальна влада стають реальними суб’єктами владного права в Україні.
Однак, для місцевої влади на сьогодні найактуальнішим питанням залишається пошук додаткових істотних джерел надходження коштів для наповнення місцевого бюджету. У цьому контексті місто Миколаїв має значний потенціал для розвитку та подальшого підвищення рівня життя мешканців обласного центру.
Міністерство інфраструктури України планує найближчим часом оголосити та провести конкурс з передачі в концесію на 35 років майна ДП «Стивідорна компанія «Ольвія», розташованого в межах міста. Громада м. Миколаєва зацікавлена у взятті в концесію зазначеного об’єкта та спроможна забезпечити ефективне використання державного майна, виплату необхідних концесійних платежів до державного бюджету та отримати додаткове суттєве джерело доходів для вирішення місцевих інфраструктурних і соціальних питань.
Відповідно до статті 2 Закону України «Про концесії» одним з основних принципів діяльності, пов'язаної з наданням та отриманням концесії, є вибір концесіонерів переважно на конкурсній основі. З наведеного вбачається, що чинним законодавством не ставиться вимога щодо обов’язковості проведення концесійного конкурсу.
Ми, депутати Миколаївської міської ради VII скликання, враховуючи надважливість зазначеного питання для подальшого розвитку міста Миколаєва, просимо розглянути можливість передачі майна ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» в концесію територіальній громаді м. Миколаєва без проведення конкурсу».

Решение поддержали 31 депутат. При голосовании воздержалась депутат Т. Суслова и не голосовали Т. Кучкарова и С. Мишкур.

Вторым было обращение депутатов горсовета к Кабинету министров и Мининфраструктуры относительно включения предложений общины Николаева в условия по передаче в концессию имущества ГП «СК «Ольвия».

Текст обращения:

«Міністерство інфраструктури України найближчим часом планує оголосити та провести конкурс з передачі в концесію на 35 років цілісного майнового комплексу морського порту, розташованого в межах міста - ДП «Стивідорна компанія «Ольвія». Дійсно, на сьогодні потужності порту, його можливості використовуються неефективно, більшість причалів в даний час не використовується за призначенням, а характер оброблюваних вантажів не відповідає можливостям порту. Найкращим способом використання порту було б збільшення перевалки вантажів з високою доданою вартістю та будівництво на його території технопарку, пов’язаного з портовою діяльністю. Натомість, за наявною інформацією, однією з умов для майбутнього концесіонера передбачається будівництво зернового терміналу потужністю 2 млн. тон на рік, що лише погіршить фактичний стан вулично-дорожньої та інженерної інфраструктури обласного центру.
Враховуючи надважливість зазначеного питання для подальшого розвитку міста Миколаєва, з огляду на те, що порт знаходиться на території міста і діяльність порту неможлива без використання та завдання шкоди інфраструктурі міста, пропонуємо включити в концесійні умови щодо передачі в концесію майна державного підприємства «Стивідорна компанія «Ольвія» і майна державного підприємства «Адміністрація морських портів України» наступні вимоги для концесіонера.

Концесіонер зобов’язаний за рахунок власних коштів забезпечити:
1) фінансування робіт з капітального ремонту дорожнього покриття по вул. Новозаводська - вул. Турбінна - вул. Космонавтів - просп. Богоявленський, далі до об’єкта концесії - протягом року з дати підписання концесійного договору;
2) фінансування робіт з проектування та будівництва шляхопроводів на перетині залізниці з просп. Богоявленським та вул. Самойловича в Корабельному районі - протягом трьох років з дати підписання концесійного договору;
3) обсяги перевалки вантажів на об’єкті концесії у 2023 році на рівні, не меншому ніж 5 млн. т. на рік;
4) пайову участь у розвиток інфраструктури міста Миколаєва у розмірі не менше 10 % від загальної кошторисної вартості об’єктів нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту на території об’єкту концесії.

В той же час, пропонуємо з конкурсних умов виключити вимогу щодо внесення концесіонером мінімальних початкових інвестицій в об’єкт концесії в сумі 1,56 млрд. грн. на будівництво зернового терміналу потужністю 2 млн. т. на рік, що, відповідно до Закону України «Про концесії», дає право концесіонеру на приватизацію об’єкта концесії».

Обращение поддержано 32 депутатами.
При голосовании воздержалась Т. Суслова и не голосовала Т. Кучкарова.

Обращения депутатов управление аппарата Николаевского горсовета направит в соответствующие инстанции.

Инвестор.

| | | | - | | | | | |