.
Центр первичной медпомощи в Николаеве не имеет права отказать пациенту в оказании неотложной помощи на основании, что он не выбрал врача.

Центр первичной медпомощи в Николаеве не имеет права отказать пациенту в оказании неотложной помощи на основании, что он не выбрал врача.

mlp / 14.12.2018

Об этом сообщает управление здравоохранения Николаевского горсовета.

Відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» № 2168-VІІІ від 19.10.2017 та Наказу Міністерства охорони здоров'я України від 19 березня 2018 року № 503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу» в Україні триває кампанія з підписання декларацій про вибір лікарів з надання первинної медичної допомоги «Лікар для кожної сім’ї».
Наголошуємо, що згідно з Наказом МОЗ України від 19.03.2018 року № 503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу» пацієнт, який не обрав лікаря та перебуває у невідкладному стані, має право отримати безперервну та безоплатну первинну медичну допомогу у державних і комунальних закладах охорони здоров’я, а також звернутися до Національної служби здоров’я України або його територіальних органів за роз’ясненнями стосовно надавачів первинної медичної допомоги для забезпечення можливості реалізувати своє право на вибір лікаря.
Відтак, заклад первинної медичної допомоги не має законного права відмовити пацієнту у наданні невідкладної допомоги на тій підставі, що він не обрав лікаря.

Крім того, комунальні медичні заклади, які надають первинну медичну допомогу, будуть отримувати оплати за договором з Національною службою здоров’я фінансування за пацієнтів, які не підписали декларації та проживають на території обслуговування медичного закладу, до червня 2019 року включно.

Усі медичні послуги, що входять до Порядку надання первинної медичної допомоги, затвердженого Наказом МОЗ України від 19.03.2018 року № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги», мають безоплатно надаватися пацієнтам державними і комунальними закладами, що надають первинну медичну допомогу.

Інформація про те, що пацієнти, які не підписали декларації з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром, з 1 січня 2019 року повинні будуть платити за послуги первинної медичної допомоги, є неправдивою.

Кампанія з вибору лікарів триває.

| | | | - | | | | | |