.
ЗАКОН УКРАЇНИ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні».

ЗАКОН УКРАЇНИ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні».

mlp / 27.11.2018

Відповідно до пункту 31 частини першої статті 85 Конституції України, статті 5 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" Верховна Рада України постановляє:
1. Затвердити Указ Президента України від 26 листопада 2018 року № 393"Про введення воєнного стану в Україні" з таким застереженням:
воєнний стан вводиться в Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.
2. У період дії воєнного стану, введеного зазначеним Указом Президента України,часткова мобілізація оголошується Президентом України у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці і обороні України.
3. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

У Додатку до Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" Президент «з метою створення умов для здійснення органами державної влади, військовим командуванням, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями наданих їм повноважень, необхідних для відсічі збройній агресії та забезпечення національної безпеки» постановив:

«3. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

4. Кабінету Міністрів України: 1) ввести в дію план запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні; 2) забезпечити постачання Збройним Силам України, іншим військовим формуванням матеріально-технічних ресурсів і майна, надання послуг та їх фінансування в обсягах, що необхідні для ефективного виконання покладених на них завдань в особливий період.

5. Державній службі України з надзвичайних ситуацій невідкладно разом з обласними державними адміністраціями, іншими державними органами, установами, підприємствами, організаціями всіх форм власності привести у готовність до виконання завдань за призначенням в особливий період із введенням ступеня ПОВНА ГОТОВНІСТЬ визначені об'єкти єдиної державної системи цивільного захисту, її функціональних та територіальних підсистем.

6. Обласним, Київській міській державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування утворити ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану».

Сутність статей Конституції України:

30 – недоторканність житла.
31 - таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції.
32 - невтручання в особисте і сімейне життя.
33 - свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України.
34 - свобода думки і слова, вільне вираження своїх поглядів і переконань.
38 - участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
39 - право на збори, мітинги, походи і демонстрації.
41 - право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.
42 - право на підприємницьку діяльність.
43 - право на працю.
44 - право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів.
53 - право на освіту.

Закон підтримали миколаївські нардепи - Бриченко І., Кремінь Т., Козир Б., Корнацький А., Лівік О., Макар’ян Д., Мамчур Ю.

Не голосували - Вадатурський А. та Ільюк А.
Жолобецький О. та Підберезняк В. – відсутні.

Инвестор.

| | | | - | | | | | |